
Klienci widzieli również
Akcesoria
Ekspres ciśnieniowy NIVONA 960 Cafe Romatica o ciśnieniu 15 bar, wyposażony jest w czytelny, kolorowy wyświetlacz TFT z funkcją dotykową, funkcję oszczędzania prądu (tryb ECO), cichy i precyzyjny młynek stożkowy ze stali szlachetnej, wyjmowany pojemnik na wodę o pojemności 2.2 l oraz wyjmowaną jednostkę zaparzania. Posiada możliwość higienicznego czyszczenia przy pomocy programu czyszczenia, płukania oraz odkamieniania, programowanie specjałów kawowych w czasie rzeczywistym, a także czterostopniową regulację temperatury i ustawienie aromatu mocy kawy na pięciu poziomach W zestawie znajduje się plastikowy pojemnik na mleko.
Ekspresy ciśnieniowe do zaparzenia kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Zagotowana woda dozowana jest przy wykorzystaniu specjalnej pompy do pojemnika z kawą, a na koniec do filiżanki/szklanki. Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na:
- automatycznie, gdzie proces odmierzenia porcji kawy i zmielenia jej przeprowadza ekspres
- ręczne zwane też kolbowymi, gdzie proces przygotowania kawy do parzenia spada na użytkownika. Po każdym zaparzeniu kawy należy usunąć fusy.
Ekspresy automatyczne umożliwiają przygotowanie wybarnego rodzaju kawy za dotknięciem przycisku.
Rodzaj kawy
W zależności od ekspresu możesz korzystać z kawy ziarnistej, mielonej lub w saszetkach.
![]() | ![]() | ![]() | ||
Kawa w saszetkach to podzielona na małe porcje kawa mielona zamknięta w okrągłych torebkach. Przeznaczona jest do niektórych ekspresów oznaczonych E.S.E. | Kawa ziarnista przeznaczona jest do zastosowania w ekspresach automatycznych, ale z powodzeniem może być stosowana w ekspresach przelewowych czy ręcznych jednakże należy zaopatrzyć się w młynek do kawy. Napar z kawy ziarnistej jest bardziej aromatyczny dzięki temu, że kawa jest mielona bezpośrednio przed jej parzeniem. Szczególnie polecana jest do przyrządzenia espresso. | Kawa mielona szczególnie polecana jest do ekspresów ręcznych i przelewowych oraz może być alternatywą dla ziaren w ekspresie automatycznym. | ||
Kawa z jakiej korzysta ekspres NIVONA 960 Cafe Romatica to kawa W ziarnach, Mielona
Moc
Maksymalna moc ekspresu wynosi 1455 W.
Duża moc ekspresu, gwarantuje, że będzie on szybciej nagrzewał wodę, dzięki temu urządzenie szybciej zrobi kawę. Być może przy jednej filiżance nie będzie to tak bardzo widoczne, ale gdy pilnie potrzebujesz zrobić kilka filiżanek ma to już duże znaczenie.
Ciśnienie to siła z jaką podgrzana woda będzie przepływała przez zmielone ziarna i zabierała z nich smak i aromat. Do zrobienia espresso potrzeba 9 barów ciśnienia.
W ekspresie NIVONA 960 Cafe Romatica ciśnienie wynosi 15 bar.
Cappuccino
Marzy Ci się Cappuccino z aksamitną pianką? Nie ma sprawy! Ekspres przygotuje dla Ciebie pyszne Cappuccino.
Dwie filiżanki kawy równocześnie
Dozownik kawy czyli ujście dla zaparzonej kawy. Może być pojedyńczy lub podwójny. Podwójny dozownik umożliwia zaparzanie dwóch kaw jednocześnie poprzez ustawienie filiżanek jedna obok drugiej korzystając z funkcji podwójnego Espresso.
Informuje o rodzaju produktu. Oprócz ekspresów ciśnieniowych w tej grupie produktów znajdują się również ekspresy ciśnieniowo-przelewowe.
Informuje o tym czy jest to ekspres automatyczny, ręczny lub włoski (kawiarka).
Informuje o ciśnieniu wytwarzanym w produkcie podawanym w barach.
Dodatkowe funkcje urządzenia.
Informuje o rodzaju parzonej kawy. Może być to kawa mielona, w ziarnach, z możliwością użycia saszetek lub kapsułek albo wyłącznie z użyciem saszetek lub kapsułek.
Informuje, czy ekspres posiada funkcję spieniania mleka na różne sposoby w zależności od rodzaju przygotowywanej kawy, np. cappuccino.
Informuje, czy produkt dostarcza gorącą wodę pozwalającą przygotować herbatę lub inne napoje.
Informuje, czy produkt może przygotować jedną czy dwie filiżanki kawy jednocześnie.
Odbieraj zakupy w marketach MediaMarkt
Znajdź swój sklepZawsze aktualne informacje o nowościach i promocjach
Zapisz się do newslettera