Mieszanka dla prawdziwych miłośników kawy z autentycznym i niepowtarzalnym aromatem.
Kawa z segmentu "speciality" palona przez Vice Mistrza Polski Roasters.
Charakterystyka
Waga [kg]
Masa netto produktu. Informacja podawana w gramach.
0.250
Gatunek
W zasadzie wyróżniamy tylko dwa: Arabika i Robusta. Z nich produkuje się większość kaw.
ARABICA (Coffea arabica) to najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy, ziarna są twarde, i dają aromatyczny, lekko kwaskowaty i łagodny napar. Niekiedy mają posmak korzenny, czekoladowy lub owocowy. Zawartość kofeiny od 1 do 1,5%.
ROBUSTA (Coffea canephora) Jest bardziej gorzka i charakteryzuje się itensywnością ziemistego smaku i zapachu zawiera więcej kofeiny od 1,8 do 4 %.
Arabika
Arabika (łac. Coffea arabica) jest to gatunek botaniczny kawy rosnący dziko w Etiopii, a uprawiany również na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają prostą bruzdę. Produkcja tego gatunku kawy dostarcza około 80 - 90 procent światowej produkcji kawy.
Kofeina
TAK
Cechy
Informuje o cechach i właściwościach kawy związanych z jej smakiem, aromatem, sposobem przygotowania lub procesem produkcji.