Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Dobry ekspres do kawy

Ponad 200 lat kawy w naszych domach


Gorący napój z palonych i zmielonych ziaren kakaowca pochodzi z Etiopii. Kawa, bo o niej mowa, po raz pierwszy pojawiła się w Europie w okolicach XVI wieku, lecz dopiero w XIX wieku przestała być ekskluzywnym towarem dla elit i przeistoczyła się w ogólnodostępny napój dostępny dla każdego. Obecnie jest traktowana jako główne źródło kofeiny, jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie, co potwierdza fakt, że na całym świecie w ciągu roku wypijanych jest aż około 400 miliardów filiżanek kawy. Już jedna filiżanka tego aromatycznego, delikatnie pieszczącego kubki smakowe gorącego napoju pobudza, orzeźwia, przyspiesza przemianę materii, a ponadto stanowi także obfite źródło przeciwutleniaczy. Kawą o nadzwyczajnych walorach estetycznych, smakowych i zapachowych możemy się również cieszyć w domu. Wystarczy, że wybierzemy dobry ekspres do kawy. Do wyboru mamy ekspresy przelewowe oraz ekspresy ciśnieniowe (ręczne, automatyczne i kawiarki).
Ekspres KRUPS-NESPRESSO XN302010 PIXIE CLIPS

Ekspresy przelewowe


Najprostsze i jednocześnie najtańsze są cieszące się ogromną popularnością w Europie i Ameryce ekspresy przelewowe. Prostota ich obsługi jest efektem dzięki maksymalnemu uproszczeniu procesu łączenia zmielonych ziaren z wodą. Ekspresy przelewowe składają się jedynie z pojemnika na kawę, dzbanka ze szkła żaroodpornego lub termosu, filtra wykonanego z papieru lub siatki i płyty grzewczej podgrzewającej wodę i utrzymującej temperaturę kawy. Aby szybko przyrządzić nawet od 4 do 13 filiżanek gorącego aromatycznego napoju wystarczy wsypać zmieloną kawę do pojemnika po wcześniejszym włożeniu do niego filtra. Następnie woda ze zbiornika zostaje pobrana do komory grzewczej, gdzie następuje jej zagotowanie, a na koniec jest ona doprowadzana do zbiornika z kawą. Ekspresy przelewowe mogą mieć mechaniczne lub wygodniejsze elektroniczne sterowanie, system szybkiego parzenia, regulację ilości i mocy kawy, funkcję przerywania parzenia, czy programator czasowy. Jeżeli szukamy nieskomplikowanego urządzenia, prostszego zarówno pod względem możliwości, jak i budowy, to ekspres przelewowy, taki jak np. De Longhi ICM 15210.1, Philips HD7459/20 lub Russell Hobbs 20134-56 z pewnością będzie bardzo dobrym wyborem.

Ekspresy ciśnieniowe


Mimo wszystkich zalet charakteryzujących ekspresy przelewowe, prawdziwie aromatyczną, zaskakująco mocną, doskonale przyswajalną i przez to znacznie zdrowszą kawę przygotują wyłącznie ekspresy ciśnieniowe. Tylko one są w stanie wydobyć z palonych ziaren kawy ich pełnię aromatu i walorów smakowych, a dzięki systemowi do spienienia mleka zapewnią cudowną naturalną piankę. Ekspresy ciśnieniowe zaparzają kawę dzięki wysokiemu ciśnieniu. Specjalna pompa dozuje zagotowaną wodę do pojemnika z kawą, która następnie trafia wprost do filiżanki. Który ekspres ciśnieniowy będzie najlepszy? Kawiarki, np. Domotti 32700 lub Domotti 32704 Vella, cechują zarówno kompaktowe rozmiary, jak i niewielkie ciśnienie, dzięki któremu są w stanie zaparzyć w ciągu 15 minut 1-6 filiżanek kawy. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe, np. Saeco HD 8750/99 Intuita lub De Longhi Ecam 22.320, zagwarantują z kolei największą wygodę, a ponadto zaoszczędzimy dzięki nim bardzo dużo czasu. Warto również wspomnieć o jeszcze prostszym rozwiązaniu, którym bez wątpienia są ekspresy na kapsułki takie jak Krups Nespresso Inissia, Krups Nescafe Dolce Gusto Genio 2, Bosch-Tassimo Joy TAS 4302EE, czy Tchibo Saeco Cafissimo Tuttocaffè HD8602/31. Całkowicie eliminują one jakiekolwiek eksperymentowanie z ustawieniami i różnymi rodzajami kawy. Ekspresy na kapsułki to tzw. systemy zewnętrzne, korzystają wyłącznie z rozwiązań Nespresso, Dolce Gusto, Tassimo lub Cafissimo. Są jednak i tacy smakosze, dla których bardzo ważne jest poczucie własnoręcznego przyrządzenia kawy, którą mogliby się delektować dopiero po skrupulatnym przygotowaniu tego aromatycznego gorącego napoju. Najlepszym wyborem będą dla nich ręczne ekspresy ciśnieniowe, np. De Longhi ECOV 311 lub Krups XP5210, dzięki którym parzenie kawy stanie się niemalże czymś w rodzaju rytuału.

Ekspresowa dawka zdrowia i energii


Wielu ludzi na całym świecie nie potrafi sobie wyobrazić poranka bez delikatnie pieszczącego kubki smakowe, świeżo zaparzonego aromatycznego napoju z palonych ziaren kawy. Jeżeli również chcemy pobudzić się, zapewniając sobie odpowiednią dawkę kofeiny, orzeźwić oraz przyspieszyć przemianę materii i wesprzeć nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, to najprościej będzie zaopatrzyć się w dobry ekspres do kawy.

powrót

pixel