Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Elektryczny młynek do kawy - sposób na codzienny aromat kawy

Dlaczego warto kupić młynek do kawy? To absolutnie podstawowe urządzenie dla każdego miłośnika kawy. Jakość przyrządzanej na co dzień kawy zależy w dużym stopniu od młynka. Kawa, która została dobrze i świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem jest czysta, pozbawiona cierpkości i goryczy. Zapomnijmy o kupnej mielonej kawie. Najcenniejsze walory kawy, czyli jej smak i aromat, ulatniają się już po kilku minutach od zmielenia. Jaki elektryczny młynek do kawy kupić? A może lepiej będzie wybrać ręczny młynek do kawy?


Rodzaje elektrycznych młynków do kawy


Elektryczne młynki do kawy mielą kawę na dwa różne sposoby. Wyróżniamy młynki udarowe (znane także jako ostrzowe lub nożowe) i młynki żarnowe. Obsługa młynka ogranicza się praktycznie tylko do ustawienia stopnia zmielenia kawy (jeśli to możliwe) i wciśnięcia przycisku.



Użytkownikom młynków udarowych niestety będzie znacznie trudniej o zadowalające efekty. Ziarna są w nich rozcinane na nierówne kawałki. Powstaje przy tym bardzo dużo pyłu kawowego. Napar staje się bardziej kwasowy. Sama kawa nagrzewa się i ulatnia się jej aromat. Młynki udarowe można jednak wykorzystać do mielenia także innych ziaren, czy przypraw. Młynek udarowy to wybór dla mniej wymagającego kawosza, który poszukuje niedrogiego i uniwersalnego urządzenia.

Młynki żarnowe są dużo lepsze, ponieważ ścierają, a nie tną kawę. Regulacja grubości przemiału pozwala nawet na bardzo drobne zmielenie kawy. Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest podgrzewana, a ponadto podczas mielenia wytwarza się tylko niewielka ilość pyłu kawowego. Regulacja stopnia zmielenia kawy jest bardzo ważna, ponieważ każdy rodzaj parzenia kawy będzie wymagał innego stopnia zmielenia.


Młynki udarowe
Młynki żarnowe
  • Niedrogie i uniwersalne urządzenie (możliwość mielenia także innych ziaren i przypraw)

  • Rozcinają ziarna na nierówne kawałki
  • Powstaje w nich bardzo dużo pyłu kawowego
  • Przyczyniają się do wyższej kwasowości naparu
  • Podczas mielenia kawa nagrzewa się i traci swój naturalny aromat
  • Ścierają, a nie tną kawę
  • Umożliwiają regulację stopnia zmielenia kawy
  • Kawa nie jest podgrzewana w trakcie mielenia
  • Podczas mielenia wytwarza się znikoma ilość pyłu kawowego

  • Są droższe od młynków udarowych


7 wskazówek jak wybrać dobry elektryczny młynek do kawy


Mały młynek żarnowy powinien mieć stożkowe żarna. W przypadku większego urządzenia lepiej sprawdzą się płaskie żarna.

Młynek udarowy najlepiej mieli kawę, gdy ma dwuskrzydłowe noże.

Żarna lub noże powinny być wykonane z chromowanej, nierdzewnej, utwardzonej stali lub ceramiki. Należy też zwrócić uwagę na jakość wykonania obudowy i pojemników.

Pojemnik na zmielone ziarna musi być pojemny i szczelny. Jego wyjmowanie i ponowne wkładanie nie powinno sprawiać problemów. Pojemnik na ziarna przeznaczone do zmielenia powinien być duży, aby użytkownik nie musiał często go wymieniać.



Elektryczny młynek do kawy powinien być wolnoobrotowy i dysponować mocą większą niż 100 W. Na wydajność urządzenia wpływa jego moc, obroty oraz wielkość żaren lub noży.

Dobry młynek do kawy powinien mieć funkcję regulacji stopnia zmielenia kawy. Regulacja może być płynna lub skokowa. Płynna regulacja umożliwia uzyskanie odpowiednio drobnego przemiału. Stopień zmielenia kawy reguluje się za pomocą pierścienia, pokrętła lub jednego z wielu programów. Niektóre elektryczne młynki do kawy mają też funkcję ustawiania liczby kaw.

Elektryczny młynek do kawy powinien mieć funkcję automatycznego wyłączania, programowania oraz zabezpieczenie przed uruchomieniem bez założonej pokrywy, która zamyka pojemnik na ziarna.


Ręczny a elektryczny młynek do kawy


Ręczne młynki do kawy są urządzeniami wolnoobrotowymi. Ich żarna napędza się korbą. Ręczny młynek do kawy zmieli kawę równomiernie. Zmielona w nim kawa będzie aromatyczna, ponieważ nie nagrzeje się w trakcie mielenia. Zachowa swój pierwotny smak i moc.

Niestety kawa z ręcznego młynka będzie stosunkowo grubo zmielona. Jest to duża wada tego typu urządzeń, ponieważ będzie w nich trudno zmielić kawę na niektóre rodzaje parzenia (np. espresso). Mielenie kawy w młynku ręcznym jest też dużo bardziej czasochłonne i męczące. Aby przygotować jedną filiżankę kawy, trzeba wykonać około 60-70 ruchów korbą.


Ręczne młynki do kawy
Elektryczne młynki do kawy
  • Urządzenia wolnoobrotowe
  • Równomiernie mielą kawę
  • Kawa nie nagrzewa się w trakcie mielenia i zachowuje swój aromat

  • Kawa zostaje grubo zmielona
  • Nie można w nich zmielić kawy na niektóre rodzaje parzenia (np. espresso)
  • Mielenie w nich kawy jest czasochłonne i męczące
  • Umożliwiają regulację stopnia zmielenia kawy (przede wszystkim młynki żarnowe)
  • Można w nich zmielić kawę na różne rodzaje parzenia
  • Kawa nie jest podgrzewana w trakcie mielenia (młynki żarnowe)
  • Równomiernie ścierają kawę (młynki żarnowe)
  • Są bardziej funkcjonalne, wydajniejsze i wygodniejsze w użyciu

  • Rozcinają ziarna na nierówne kawałki (młynki udarowe)
  • Podczas mielenia kawa nagrzewa się i traci swój naturalny aromat (młynki udarowe)


Elektryczny młynek do kawy to najlepszy wybór dla prawdziwych kawoszy


Najlepszą kawę można przyrządzić tylko tuż po jej zmieleniu. Najlepsze efekty zagwarantuje młynek żarnowy. Kawa zachowa swój naturalny smak i aromat, będzie równomiernie zmielona i gotowa na różne rodzaje parzenia. Elektryczny młynek do kawy zmieli kawę w mgnieniu oka. Kawę można też zmielić samodzielnie w ręcznym młynku do kawy. Zajmie to jednak zdecydowanie więcej czasu, a ręcznie zmielona kawa nie będzie nadawała się do niektórych rodzajów parzenia. Mniej wymagający kawosz zadowoli się udarowym młynkiem do kawy. Niestety tego rodzaju urządzenie nie zapewni już tak zadowalających efektów.


powrót

pixel