ekspresy kawy młynki spieniacze

SEKRETYKAWY

z

Barraquito

Kawa barraquito ma nie tylko świetnie smakować, ale także cieszyć oko, dlatego proponujemy przygotować ją w wysokiej, przezroczystej szklance.

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżeczki mleczka skondensowanego (50 g)
  • 40 ml likieru cytrusowego
  • 70 – 80 ml espresso
  • 50 ml mleka
  • cynamon
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlewamy likier. W taki sam sposób, delikatnie wlewamy espresso. Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70°C. Spieniamy i delikatnie przekładamy na espresso. Tu też warto pomóc sobie łyżką. Piankę posypujemy cynamonem i startą skórką z cytryny / limonki. Kawę przed podaniem można udekorować plasterkiem limonki.

Pomarańczowa latte

Czekolada i pomarańcza to wyjątkowo smaczny duet. Połączenie go z kawą to eksplozja ożywiającego smaku i aromatu.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1-2 łyżki syropu pomarańczowo-czekoladowego do kawy
  • mała szczypta cynamonu
  • 1 podwójne espresso
Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • cynamon
  • skórka otarta z pomarańczy (pamiętaj żeby pomarańczę wcześniej sparzyć)
Przygotowanie:

Do kubka dodaj syrop pomarańczowo-czekoladowy oraz małą szczyptę cynamonu. Mleko delikatnie podgrzej i spień, a następnie przelej do syropu z cynamonem. Dodaj podwójne, gorące espresso. Na koniec latte możesz udekorować bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i posypać skórką otartą z pomarańczy.

Irish Coffee

Kawa po irlandzku została wymyślona po to, by ogrzać zziębniętych. Na dodatek doskonale smakuje.

Składniki (na 1 porcję):
  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • schłodzona śmietanka 30% lub 36%
  • opcjonalnie kakao
Przygotowanie:

Podgrzej szklankę nalewając do niej na chwilę gorącej wody. Następnie do ogrzanej szklanki nalej lekko podgrzaną whiskey. Dodaj brązowy cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj świeżo parzoną, mocną kawę (espresso doskonale się sprawdza) i ponownie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na piankę. Kawę po irlandzku można udekorować przygotowaną bitą śmietaną i opcjonalnie oprószyć kakao.

Kawa po wiedeńsku

Wiedeński klasyk - idealnie smakuje z ciastkiem lub praliną. Posiada magiczną moc odpędzania jesiennych smutków.

Składniki (na 1 porcję):
  • 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy - Espresso lub Americano
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku lub 2 kostki startej czekolady
    (jeśli kawa ma być słodsza dodaj mlecznej, jeśli lubisz czekoladową goryczkę użyj gorzkiej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml tłustego mleka
  • bita śmietana lub spienione mleko
  • do posypania: cynamon, kakao lub starta czekolada
Przygotowanie:

Chłodne mleko wymieszaj z czekoladą i cukrem, a następnie ubij. Połącz wymieszane z czekoladą mleko z gorącym naparem kawowym i przelej do szerokiej filiżanki. Udekoruj bitą śmietaną lub spienionym sztywnym mlekiem. Z wierzchu posyp cynamonem lub kakao. Jeśli chcesz, by kawa po wiedeńsku była w stu procentach wiedeńska, podaj ją ze szklanką chłodnej niegazowanej wody tak, jak czynią to kelnerzy w wiedeńskich kawiarniach.

Piernikowa latte

Idealne połączenie latte ze smakami i aromatami Bożego Narodzenia. Doskonały kawowy pomysł na długie zimowe wieczory.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • Szczypta cynamonu
  • Mała szczypta imbiru
  • Mała szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 podwójne espresso
Przygotowanie:

Syrop klonowy wymieszaj z 3 łyżkami mleka oraz przyprawami, podgrzej i przelej do kubka. Resztę mleka delikatnie podgrzej, spień np. za pomocą ręcznego spieniacza i przelej do syropu z przyprawami. Dodaj podwójne, gorące espresso. Na koniec delikatnie oprósz napój cynamonem.

SZTUKA PARZENIA

Zanim ruszysz po nowy sprzęt do parzenia kawy, poznaj różnice między rodzajami ekspresów.
Wybierz urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich kawowych potrzeb i gustów.

Zanim ruszysz po nowy sprzęt do parzenia kawy, poznaj różnice między rodzajami ekspresów.
Wybierz urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich kawowych potrzeb i gustów.

Kawiarka

Kawiarka

Kawiarka

Romantyczny klasyk. Nauka obsługi kawiarki jest prosta, zwłaszcza jak już nabierze się wprawy. Kawa parzy się w niej dłuższą chwilę, więc nie jest to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych kawoszy. Wytrawni znawcy sekretów parzenia kawy zauważają także, że parzenie kawy w kawiarce może nie wydobyć w stu procentach smaku i aromatu danego rodzaju ziaren.

Prostota obsługi

Szybkość parzenia

Jakość naparu

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy

Pracownik biurowy. Popularny, zwłaszcza w biurach i urzędach. Zawdzięcza to nieskomplikowanej obsłudze i faktowi, że jedno zaparzenie to kilka filiżanek kawy. Na kawę parzoną ekspresem przelewowym trzeba niestety chwilę poczekać. Jej smak i aromat nie zdobywa laurów w konkursach na najlepiej zaparzoną kawę.

Prostota obsługi

Szybkość parzenia

Jakość naparu

Ekspres kolbowy

EKSPRES KOLBOWY

Ekspres kolbowy

Specjalistyczny sprzęt. Powszechnie używany w kawiarniach i restauracjach. Kawa zaparzana za jego pomocą pachnie i smakuje lepiej, niż z jakiegokolwiek innego typu ekspresu. Niestety jest jeden szkopuł - obsługa tego typu ekspresu oraz jego konserwacja nie należy do najprostszych.

Prostota obsługi

Szybkość parzenia

Jakość naparu

Ekspres automatyczny

EKSPRES AUTOMATYCZNY

Ekspres automatyczny

Nowoczesny elegant. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe są dziecinnie proste w obsłudze. Szybko pozwalają cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem świeżo zaparzonej kawy. Ich nowoczesny wygląd doda stylu każdej kuchni.

Prostota obsługi

Szybkość parzenia

Jakość naparu