Kawa

Znajdź idealny ekspres dla Ciebie

Odpowiedz na kilka pytań i dowiedz się jaki typ ekspresu najlepiej spełni Twoje wymagania.

1 / 1

Najbardziej odpowiedni typ ekspresu dla Ciebie to

Kawiarka

Zobacz nasze propozycje w tej kategorii
Wynik kawiarka

Dobierz potrzebne akcesoria!

Młynki do kawy

Zobacz

Kawiarki

Zobacz

Spieniacze do mleka

Zobacz

Filtry do ekspresu

Zobacz

Kubki termiczne

Zobacz

Złoto Afryki

- dowiedz się więcej o kawie!

Afryka

Etiopczycy już około tysiąc lat przed naszą erą znali smak, aromat oraz pobudzające właściwości kawowych ziaren.

Reszta świata odkryła kawę prawie dwa i pół tysiąca lat później dzięki arabskim kupcom.

Jakie są odmiany ziaren kawy i czym się różnią?

Afryka

ARABICA

Nasiona pochodzącej z Etiopii odmiany Arabica to około 80 do 90% światowej produkcji kawy. Uznawana za szlachetniejszy gatunek kawy niż Robusta, Arabika charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny i łagodniejszym smakiem naparu.

ROBUSTA

Gatunek kawowych nasion wywodzący się z afrykańskiego Konga. Nasiona Robusta są bogatsze w kofeinę i bardziej gorzkie, niż nasiona Arabica. Używa się jej m.in. do produkcji kaw rozpuszczalnych. Obecność nasion Robusta w mieszankach do espresso pozwala uzyskać charakterystyczną kremową piankę

BLEND

Mieszanki kawowych ziaren różnych gatunków to podstawowe źródło naszych codziennych kaw. w zależności od proporcji poszczególnych rodzajów kawy jedne mieszanki lepiej sprawdzają się w kawiarkach, inne w ekspresach.

PODRÓŻ KAWY

Poznaj drogę, którą pokonują kawowe ziarna zanim staną się pyszną kawą. Przygotuj się na wyprawę do równikowych dżungli i daleki morski rejs.

Poznaj drogę, którą pokonują kawowe ziarna zanim staną się pyszną kawą. Przygotuj się na wyprawę do równikowych dżungli i daleki morski rejs.

Plantacja

Kawę uprawia się w krajach tropikalnych i subtropikalnych - plantacje występują w obu Amerykach, Afryce, Azji i Oceanii. Krzewy kawowca lubią ciepło i wysoką wilgotność powietrza. Nie przepadają za ekspozycją na słońce, więc na większości plantacji kawowce rosną w cieniu większych drzew.

Zbiór owoców

W zależności od kraju położenia plantacji, kawę zbiera się raz lub dwa razy do roku. Aby uniknąć kontaktu owoców kawowca z ziemią i zapobiec ich uszkodzeniom, popularna metoda zbioru to "wytrząsanie" owoców na płachty tkaniny rozłożone pod krzewami.

Suszenie

Przed suszeniem nasiona należy wyłuskać z łupinek. Metody są dwie: sucha i mokra. Obydwie mają na celu pozbycie się skórki i miąższu kawowego owocu w taki sposób, by nie uszkodzić ziaren kawy.

Transport

Transport kawowych ziaren to długi i skomplikowany proces: kawa jest delikatna, łatwo się psuje, jest podatna na zawilgocenie, a na dodatek - jak mało który produkt spożywczy - wchłania otaczające ją zapachy. Najczęściej pakowana jest w 60-kilogramowe worki z grubej juty lub sizalu.

Palenie ziaren

Palenie ziaren to jeden z kluczowych momentów w procesie powstawania kawy: im wyższa temperatura i dłuższy czas spędzony w piecu, tym ziarno będzie ciemniejsze, a napar z niego otrzymany bardziej gorzki.

Pakowanie

Aby kawowe ziarna jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości, należy zadbać o odpowiednie ich opakowanie: najczęściej stosowane są opakowania foliowe, aluminiowe lub szklane. Chronią one kawę przed wilgocią i niepożądanymi zapachami, którymi łatwo przesiąkają źle zabezpieczone kawowe ziarna.

Kawa ziarnista

Zobacz

Kawa mielona

Zobacz

Kapsułki i saszetki

Zobacz

Etapy palenia kawy

Jasno palona

  • Kolor od beżowego do jasnobrązowego
  • Trawiasty posmak, czysty aromat
  • Kwasowość wyraźna do złożonej

Light roast

195°C - tuż przed pierwszym crackiem

Cinnamon roast

200°C - początek pierwszego cracku

trawiasty

Średnio palona

  • Kolor jasnobrązowy do brązowego
  • Zrównoważona kwasowość i aromat
  • Skarmelizowany cukier

Medium roast

210°C - w trakcie pierwszego cracku

High roast

225°C - koniec pierwszego cracku

kwasowy

Średnio-mocno palona

  • Kolor głębokiego brązu
  • Nieco olejków na powierzchni
  • Gorzko-słodki karmel

City roast

230°C - między pierwszym a drugim crackiem

Full city

235°C - początek drugiego cracku

slodko-gorzki

Ciemno palona

  • Bardzo ciemny brąz
  • Powierzchnia połyskująca olejkami
  • Stłumiona kwasowość

French roast

240°C - drugi crack

Italian roast

245°C - koniec drugiego cracku

palony dym

IDEALNIE ZMIELONA

Najlepsza, najbardziej aromatyczna kawa to ta zmielona tuż przed zaparzeniem. Kawa w ziarnach o wiele dłużej utrzymuje swój aromat i właściwości.

Zasada mielenia kawy jest bardzo prosta: im dłużej planujemy parzyć kawę tym grubiej powinny zostać zmielone ziarna.

Najlepsza, najbardziej aromatyczna kawa to ta zmielona tuż przed zaparzeniem. Kawa w ziarnach o wiele dłużej utrzymuje swój aromat i właściwości.

Zasada mielenia kawy jest bardzo prosta: im dłużej planujemy parzyć kawę tym grubiej powinny zostać zmielone ziarna.