Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Jak nie marnować jedzenia? Sprawdzone sposoby, które warto znać

Ilość jedzenia, która jest co roku marnowana, jest tak ogromna, że trudno to sobie wyobrazić. Miliony ton produktów są wyrzucane do śmieci przez naszą lekkomyślność i brak odpowiedzialności. Tymczasem rozsądne gospodarowanie produktami jest korzystne dla wszystkich – sprawia, że jemy zdrowiej, oszczędzamy pieniądze oraz nie generujemy niepotrzebnych kosztów związanych z koniecznością pozbycia się nie tylko samej żywności, ale również opakowań. Co robić, aby ograniczyć marnowanie jedzenia? W artykule przedstawimy kilka sprawdzonych sposobów.

Rozsądne zakupy to podstawa

Najwięcej kłopotów z nadmiarem żywności pojawia się już na etapie zakupów. Zacznijmy od tego, że do sklepu spożywczego powinniśmy wybierać się zawsze z przygotowaną listą sprawunków. To powoduje, że nie tylko nie zapomnimy o żadnej potrzebnej rzeczy, ale również sprawi, że nie będziemy aż tak chętnie kupować innych produktów spoza listy. Jeśli wiemy, co będziemy jeść w danym tygodniu, łatwo wskazać zarówno rodzaj, jak i ilość potrzebnych artykułów. Planu należy się trzymać i nie ulegać emocjom, co podczas zakupów bywa trudne. Największa pokusa to promocje cenowe, które potrafią zawrócić w głowie nawet najbardziej rozsądnym osobom. Perspektywa kupienia jakiegoś towaru w większym opakowaniu albo w promocji z bliskim terminem ważności tak naprawdę nie jest żadną oszczędnością. Często okazuje się, że w pogoni za rabatami, kupujemy zupełnie zbędne rzeczy, na które normalnie nie zwrócilibyśmy uwagi. Bardzo często lądują one na dnie lodówki, a za jakiś czas w śmietniku.

Oprócz samego planu, dobrze jest pozostawić też trochę miejsca na elastyczność. W końcu zawsze może zdarzyć się, że nagotujemy za dużo makaronu lub ziemniaków. W oparciu o te półprodukty zawsze można przygotować jakieś nowe danie, co będzie wymagało lekkiej modyfikacji naszych zamierzeń. Takie sytuacje są na porządku dziennym, bo trudno przewidzieć, ile kto zje, zwłaszcza, gdy mamy kilku kapryśnych domowników. Dobrze jest zatem mieć zawsze plan B!

Wykorzystaj wszystko do końca!

Pozornie niepotrzebne produkty jeszcze mogą spełnić zupełnie inną rolę, niż pierwotnie zaplanowaliśmy. Nadmiar ziemniaków może stanowić podstawę farszu do pierogów, a nieco zeschnięty chleb nienadający się na kanapki - wciąż można przerobić na pyszne grzanki. Podobnie - zbyt miękkie pomidory, które nie nadają się już do sałatki, będą stanowić podstawę dobrego sosu lub przecieru.

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu produktów

To, czy produkty będą zdatne do spożycia, nie zależy tylko i wyłącznie od daty ważności umieszczonej na opakowaniu. Tak naprawdę kluczowe dla świeżości i zachowania wszystkich walorów smakowych oraz odżywczych jest odpowiednie przechowywanie. Wiadomo, że z tego powodu jedzenie trzyma się w lodówce. Niby oczywiste, a jednak nie takie proste, jak to się pozornie wydaje. Dlaczego? Ponieważ nie dla każdego produktu niska temperatura jest najbardziej optymalna. Warto wiedzieć, że w chłodziarce nie powinniśmy trzymać ogórków i pomidorów, gdyż te najlepiej czują się w temperaturze pokojowej. Podobnie jest z cytrusami, na których, przez trzymanie w niskiej temperaturze, pojawiają się ciemne plamy. Inne produkty, które nie powinny się znajdować w lodówce? Chociażby oliwa z oliwek oraz kawa! Na drugim biegunie znajdują się produkty, które często trafiają do szafki, a tymczasem powinny być w lodówce. Tutaj warto wymienić chociażby dżem (już po otwarciu słoika), a także olej lniany.

Na tym jednak nie koniec zamieszania związanego z lodówką. A to dlatego, że nie wystarczy wkładać produktów do środka. Powinniśmy to robić zgodnie z określonym schematem. Na górnej półce powinniśmy trzymać, dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze. Środkowa półka powinna być zarezerwowana dla artykułów o niezbyt długiej trwałości, jak wędliny, biały ser czy przygotowana dzień wcześniej zupa. Dolne szuflady są idealne na warzywa i owoce. Bardzo duże znaczenie ma też to, jaki konkretnie model lodówki posiadamy. Lodówki z powłoką antybakteryjną pozwalają zachować świeżość o wiele dłużej niż urządzenia pozbawione tej funkcji.

Jeśli zatem do odpowiednio nowoczesnej lodówki trafią właściwe produkty, jesteśmy już bliscy sukcesu. A jaki jest jeszcze jeden warunek niezbędny do tego, aby osiągnąć upragniony cel? Liczy się jeszcze to, w jaki sposób produkty są zapakowane. Wbrew pozorom, tylko niektóre produkty dobrze jest trzymać luzem. Większość powinniśmy trzymać w pojemnikach na żywność. Pojemniki nie tylko zapobiegają wyschnięciu naszego dania, ale również skutecznie tłumią zapach, dzięki czemu nie rozprzestrzenia się po lodówce i nie miesza z innymi.

Rób przetwory

Gdy wiemy już, że nie uda nam się spożyć świeżych produktów, zanim się zepsują i kończą nam się pomysły na kolejną potrawę na bazie jabłek albo wiśni, pozostaje wymyślić sposób na to, aby zachować produkty na później. Znaną od wieków metodą jest oczywiście suszenie. Dzięki postępowi cywilizacyjnemu, przychodzi to zresztą znacznie prościej niż kiedyś – w końcu nie musimy suszyć godzinami na słońcu, ponieważ wynaleziono suszarki spożywcze. Dzięki suszarce będziemy mogli przygotować aromatyczne suszone grzyby, a także chipsy warzywne z jabłek, bananów a nawet buraka. Wiedza o tym, jak długo i w jakiej temperaturze suszyć dany produkt, połączone z doświadczeniem, potrafi dawać naprawdę doskonałe rezultaty.

Inny sposób na przedłużenie życia produktów to mrożenie. W zamrażarce można wszak przechowywać zarówno gotowe dania, jak krokiety, pierogi czy pyzy, jak również rozmaite produkty będące uniwersalnymi składnikami – chleb, wędliny, kiełbasy czy krojone warzywa. Warto pamiętać, że mrożenie jest doskonałym sposobem na przechowanie sezonowych owoców i warzyw, aby skorzystać z nich już poza sezonem. W końcu nic tak nie cieszy, jak własne truskawki albo szparagi w środku zimy. Jeśli mamy duże potrzeby oraz głowę pełną pomysłów, najlepiej w roli przechowalni sprawdzi się zamrażarka szufladowa. Tam wszystkie produkty będą odpowiednio posegregowane i łatwo dostępne.

Nie sposób nie wspomnieć także o wszelkiego rodzaju przetworach na słodko, na słono i na ostro. Jeśli tylko zainwestujemy w odpowiednią liczbę słoików i znajdziemy wolny czas, tworzenie weków, może być bardzo wciągające. Najczęściej spotyka się domowe dżemy, konfitury, a także ogórki przyrządzone na wiele różnych sposobów – kwaszone, małosolne, a także w formie sałatki szwedzkiej. Na tym jednak nie koniec, bo przetwory można także przygotować chociażby z papryki albo kalafiora. Smaczną przekąską są także produkty marynowane.

Wyrzucanie jedzenie wcale nie musi być koniecznością. Odrobina sprytu i znajomość wcześniej wymienionych zasad pozwala ograniczyć takie zagrożenie do minimum. Wystarczy mieć to na uwadze na różnych etapach przygotowywania posiłków – od zakupów poprzez przechowywanie jedzenia, po gotowanie.

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]