Jak poprawnie przechowywać żywność?

Świadomość ekologiczna w społeczeństwie w ostatnich latach zdecydowanie rośnie. Sposobów na zmniejszenie liczby zanieczyszczeń i rozsądne gospodarowanie zasobami jest wiele. Wśród ważnych wyzwań, nie sposób nie wspomnieć o marnowaniu żywności. Oczywiście, przyczyną wyrzucania jedzenia na śmietnik są często nierozsądne, spontaniczne zakupy produktów w nadmiernej ilości. Niemniej jednak, bardzo ważne jest także ich przechowywanie. Jak magazynować produkty spożywcze, aby szybko się nie popsuły? Mamy dla Was kilka dobrych rad.

Pojemna zamrażarka

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie żywności na dłużej jest mrożenie. W ten sposób, można zostawić na później mięso, a także wiele gotowych dań, jak bigos czy pierogi. Nie zawsze jednak chłodziarko-zamrażarka ma wystarczającą pojemność, aby spełnić te potrzeby. Dużą ilość mrożonych dań umieścimy w zamrażarce skrzyniowej. Otwierana od góry komora zapewni łatwy dostęp do produktów. To rozwiązanie, często stosowane w barach czy restauracjach, może się sprawdzić również w domu, zwłaszcza, że ceny nie są wygórowane. Przykładowo, zamrażarka BEKO HS 221520 kosztuje mniej niż 1000 zł. Można zdecydować się także na tradycyjną zamrażarkę z szufladami - taką, jak BEKO RFSA240M21W. Szuflady ułatwiają porządkowanie żywności, natomiast konstrukcja skrzyniowa będzie bardziej odpowiednia w sytuacji, gdy mamy dużą liczbę tych samych produktów. 

Najważniejsze funkcje lodówek

A co z lodówką? Wiadomo, że jest niezbędnym sprzętem w każdym domu i to od zakupu chłodziarki zazwyczaj zaczynamy kompletowanie sprzętów kuchennych. Jednak model modelowi nierówny. Co warto uwzględnić, myśląc o ekologii i efektywnym przechowywaniu żywności przez długi czas?

  • Odpowiedni system chłodzenia i utrzymania wilgoci – na zachowanie świeżości produktów wpływa nie tylko sama temperatura, ale też cyrkulacja powietrza i poziom wilgoci w lodówce. Nowoczesne technologie umożliwiają utrzymywanie stałego poziomu temperatury - niezależnie od tego, na której półce znajdują się artykuły. Efektywny system cyrkulacji sprawia też, że zapachy produktów nie mieszają się ze sobą. Przykład takiej technologii to Twin Cooling Plus stosowane w takich modelach, jak lodówka SAMSUNG RS68N8242SL/EF Prestige Collection.
  • Wyrównywanie temperatury – inny problem z chłodzeniem to często otwieranie drzwi, aby poszukać produktów w środku. Wówczas do wnętrza lodówki trafia ciepłe powietrze z zewnątrz. Można jednak szybko wyrównać temperaturę wewnątrz urządzenia po otwarciu drzwi. Zapewnia to technologia Metal Cooling.
  • Utrzymywanie temperatury – żywności mogą też szkodzić nadmierne wahania temperatur. Tu z pomocą przychodzą takie funkcje, jak Precise Chef Cooling, skupiające się na ograniczeniu problemu do minimum. W nowoczesnych lodówkach Samsung, wahanie nie przekracza 0,5 stopnia. Stabilna praca lodówki i brak skoków temperatury wpływa też na mniejszy pobór energii, a tym samym - na niższe rachunki.
  • Inteligentne rozwiązania Smart Home -  przyszłość jest w internecie, a właściwie łączności za pośrednictwem sieci miedzy lodówką a smartfonem. Dzięki wbudowanym kamerom, można zobaczyć, co aktualnie znajduje się w lodówce, tworzyć listy zakupów udostępniane dla wszystkich domowników i tym samym - unikać kupowania niepotrzebnych rzeczy, a nawet ustawiać przypomnienia o kończącej się dacie przydatności do spożycia konkretnego produktu. Takie innowacje zapewnia lodówka SAMSUNG RS68N8941SL Family Hub.

Zgrzewarka próżniowa – jak to działa?

W przechowywaniu żywności ważne jest oczywiście co i gdzie, chcemy schować, ale również jak to zapakować. Nie ma nic gorszego, niż wrzucanie napoczętych produktów czy potraw z talerza wprost do lodówki. Taka żywność najpewniej rozniesie swoją intensywną woń albo szybko zeschnie. Pewnym ratunkiem są tutaj plastikowe pojemniki. Ale jeszcze lepsza będzie zgrzewarka próżniowa. Odrobina wprawy w obsłudze takiego urządzenia sprawi, że domowe produkty będziemy mieli opakowane tak samo, jak w sklepie spożywczym. W ten sposób dłużej zachowamy świeżość wędlin, mięsa czy sera. Zgrzewarka może mieć także specjalny tryb do pakowania żywności wilgotnej.

Rozsądne zakupy i odpowiednie metody przechowywania sprawią, że będziemy marnować znacznie mniej żywności. A to oznacza konkretne oszczędności!

powrót