Szukaj 0 Koszyk
Menu

Produkty

Komputery i Tablety

Bestsellery

Tablety multimedialne

Słuchawki komputerowe Czytniki e-Booków

AGD małe

Bestsellery

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów w kuchni?

Gotowanie to dla wielu osób nie tyle kolejny obowiązek, co czysta przyjemność – zwłaszcza, jeśli lubimy w kuchni eksperymentować i poznawać nowe smaki. Często jednak przygotowywanie potraw ma także swoje ciemne strony. Wiadomo, że konsekwencją kulinarnych eksperymentów najczęściej jest zlew pełen brudnych garnków. To jednak najmniejszy problem, bo zazwyczaj radzi sobie z nimi zmywarka. Pozostaje jeszcze kwestia zapachów. Intensywna woń cebuli, czosnku, śledzia czy brukselki nie jest tym, co najbardziej odpowiada domownikom, ale również sąsiadom, którzy także bywają zmuszeni do chłonięcia zapachów z naszej kuchni. Jak pozbyć się tego problemu i w prosty sposób oczyścić powietrze w kuchni? W tym artykule przedstawiamy sprawdzone sposoby.


Kuchnia kuchni nierówna

To, czy w domu będziemy borykać się z kłopotliwymi zapachami, czy nie, w dużej mierze zależy od rozkładu mieszkania i umiejscowienia kuchni względem innych pomieszczeń. Najgorzej pod tym względem bywa w kawalerkach, gdzie najczęściej ciemne kuchnie zlokalizowane są w korytarzu, zaraz przy wejściu. W takiej sytuacji nie mamy za bardzo możliwości wietrzenia, a zapachy szybko roznoszą się po całym lokum. Dużo łatwiej jest radzić sobie z zapachami, mając kuchnię z oknem, gdy jest możliwość przewietrzenia. To także przewaga zamkniętych kuchni nad aneksami połączonymi z salonem, powszechnie występującymi w nowym budownictwie.


Dobre nawyki przede wszystkim

Jeśli mamy taką możliwość, najlepiej jest już podczas przygotowywania posiłku uchylić okno, aby przewietrzyć pomieszczenia. Świeże powietrze z zewnątrz nie tylko pokona intensywne zapachy. Regularne wietrzenie jest też istotne, gdy w domu mamy suche powietrze. Często uchylenie okna sprawi, że nie będziemy musieli tak często używać nawilżacza! Ważny jest także sam proces gotowania i przechowywania produktów. Jeśli w przepisie nie jest napisane inaczej, to naprawdę warto gotować czy smażyć zawsze pod przykryciem. W ten sposób, zapach pozostanie w potrawie, ale też samo gotowanie będzie szybsze, bo nie będziemy tracić ciepła. Gotowe dania i półprodukty najlepiej trzymać zamknięte w pojemnikach. Dotyczy to zwłaszcza takich produktów, jak ryby, których zapach może przeniknąć na całą lodówkę.



Jeśli drażni nas zapach z piekarnika, na to także są sprawdzone sposoby. Możemy na przykład nasmarować blachy olejkiem waniliowym i podgrzewać w niewysokiej temperaturze albo suszyć w piekarniku świeże, aromatyczne zioła, które zniwelują zapachy innych, pieczonych wcześniej produktów. Ważne jest także regularne czyszczenie. Kiedyś używało się do tego roztworu octu lub sody, obecnie - są specjalne detergenty do mycia piekarników. Co więcej, powinniśmy pamiętać, aby oprócz dbania o wnętrze piekarnika, bardzo dokładnie czyścić także wszelkiego rodzaju naczynia, blachy do pieczenia czy ruszty.


Świeże powietrze w kuchni i okolicach – przede wszystkim okap!

Żadne inne urządzenie nie pozbywa się intensywnych zapachów równie skutecznie, jak okap kuchenny. Ze względu na konstrukcję oraz efektywność pracy, możemy wyróżnić wiele różnych konstrukcji, różniących się pod względem ceny. Najprostsze okapy podwieszane kupimy nawet za mniej niż 200 zł, natomiast duże okapy wyspowe mogą kosztować nawet więcej niż 1500 zł. To, jaki model powinniśmy wybrać, zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Przede wszystkim - wielkości kuchni, ale też rozmieszczenia innych sprzętów czy wentylacji w całym mieszkaniu. Patrząc na konkretne modele, dobrze jest zwrócić uwagę także na obiektywne dane czyli parametry okapu. W tym miejscu należy wymienić przede wszystkim klasę energetyczną, wydajność mierzoną w metrach sześciennych na godzinę, a także poziom hałasu jaki jest generowany podczas pracy – zwłaszcza przy pracy na najwyższej prędkości.



Wybrany przez nas okap musi być także prawidłowo zainstalowany. Należy zwrócić uwagę na to, aby długość i średnica przewodu wentylacyjnego była odpowiednia. Dobrze także pamietać o tym, że przewód z wieloma załamaniami będzie mocno ograniczał wydajność urządzenia. Kluczowe znaczenie ma także wysokość na jakiej znajduje się okap względem kuchenki. Przyjmuje się, że wzorcowa wartość to między 65 a 75 centymetrów. Zbyt niskie umieszczenie okapu może źle wpływać na spalanie gazu, przygaszając płomień, a w skrajnych przypadkach - skutkować nawet pożarem.


Jak zadbać o to, żeby okap dobrze spełniał swoje zadanie?

Okap chociaż jest powszechnie znany ze swoich funkcji, nie zawsze jest używany w prawidłowy sposób. Jednym z najczęściej popełnianym błędów jest włączenie urządzenia zbyt późno. Żeby okap odpowiednio sprawnie pozbywał się zapachów i nadmiaru wilgoci z otoczenia, należy go uruchomić jeszcze zanim zabierzemy się za gotowanie, a nie już w trakcie. Dlaczego? Gdy powietrze razem z tłuszczem rozejdzie się już po pomieszczeniu, będzie za późno i praca okapu nie przyniesie spodziewanych efektów. Drugi częsty błąd to niedostosowanie mocy do potrzeb. Nieprzypadkowo, okapy mają kilka trybów pracy różniących się intensywnością. W przypadku, gdy korzystamy z 1 lub 2 palników zapewne wystarczy nam poziom pierwszy. W przypadku zaś korzystania ze wszystkich pół grzejnych, potrzebne będzie być może skorzystanie z najwyższego poziomu, który generuje też najwięcej hałasu. Tymczasem często użytkownicy robią na odwrót, włączając niski poziom obrotów, gdy potrzeba bardziej intensywnej pracy lub niezależnie od potrzeb  - wybierają zawsze najwyższy bieg.

Jeśli posiadamy okap, który pracuje w obiegu zamkniętym, o jego skuteczności decyduje działanie filtrów. I tutaj właśnie należy pamiętać, że gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania jest fakt, że będą regularnie wymieniane – tak samo, jak w dzbankach do wody czy oczyszczaczach powietrza. Koszt zakupu wymiennego filtra to 20-40 zł. Ważniejsze od samych kosztów jest jednak to, aby pamiętać i regularnej wymianie. Nawet najbardziej zaawansowany okap pracujący w układzie zamkniętym, nie spełni swojego zadania, jeśli będzie miał brudne i niesprawne filtry, co uniemożliwi skuteczne oczyszczenie powietrza. Najczęściej w okapach spotyka się filtry węglowe oraz przeciwtłuszczowe. W okapach podszafkowych zazwyczaj stosowane są filtry z fizeliny. W przypadku filtrów które nie są wymienne, należy pamiętać o ich regularnym czyszczeniu.


Pochłaniacz zapachu i środki czyszczące  do lodówek

Nasi rodzice i dziadkowie stosowali różne sztuczki, pozwalające uporać się z niechcianymi zapachami. Wśród domowych metod, znane są takie patenty, jak wstawienie do lodówki szklanki soli, świeżo zmielonej kawy albo cytryny pokrojonem w plasterki. To oczywiście może się sprawdzić, niemniej jednak, bardziej pewnym sposobem jest specjalny pochłaniacz zapachów do lodówki. Taki produkt może nam służyć nieprzerwanie nawet do 3 miesięcy, a kosztuje mniej niż 10 zł.



Ważne jest także regularne czyszczenie lodówki. Do mycia można użyć zwykłych detergentów albo specjalnego płynu. Preparaty do pielęgnacji chłodziarek nie tylko radzą sobie z usuwaniem zabrudzeń, ale także z zapachami. Produkty tego typu oferują takie marki, jak Isy, Metrox czy Dr Beckmann. Używane systematycznie, potrafią dawać naprawdę zadowalające efekty!

Zapach z kuchni to problem który dotyka nie tylko domowników, ale często również sąsiadów. Często zdarza się, że skutki kulinarnych poczynań można odczuć na całej klatce schodowej. Pół biedy, jeśli to zapach ulubionej potrawy, gorzej, gdy mamy do czynienia z nieudanym eksperymentem czy przypalona potrawą. Żeby nie być uciążliwym dla innych, warto panować nad tym, co się dzieje z kuchennymi zapachami. Analogicznie jak w przypadku hałasów – nie chcemy nikogo budzić głośną muzyką ani stukaniem młotka w środku nocy albo z samego rana – tak samo nie powinniśmy zmuszać do wąchania różnych intensywnych woni. Na szczęście, odrobina rozsądku i technologii umożliwia pozbycie się takich problemów.


powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]