Szukaj 0 Koszyk
Menu

Produkty

Komputery i Tablety

Bestsellery

Tablety multimedialne

Słuchawki komputerowe Czytniki e-Booków

AGD małe

Bestsellery

Jak przygotować się do grillowania – praktyczny poradnik

Gdy po długiej zimie wreszcie robi się ciepło, powoli zaczyna się sezon na grillowanie. I chociaż jego kulminacja wypada oczywiście w majówkę, tak naprawdę odpowiednia aura pozwala na przygotowywanie potraw z grilla na świeżym powietrzu od kwietnia aż do końca wakacji. Zwyczaj spędzania czasu przy grillu jest u nas coraz popularniejszy. Nic dziwnego – w końcu to znacznie prostsze niż rozpalenie ogniska, bezpieczniejsze i bardziej dostępne. Jednak mimo pozornej łatwości, grillowanie także wymaga odrobiny wiedzy. W tym artykule przedstawiamy najważniejsze rady dla miłośników potraw z grilla.

Gdzie można urządzić grilla?

Zacznijmy od najważniejszej kwestii, czyli wyboru miejsca na spotkanie przy grillu. Najlepszą opcją jest oczywiście działka lub własny ogród, jeśli takowy posiadamy. A co w sytuacji, gdy mieszkamy w bloku? Wbrew pozorom, nie możemy rozpalać grilla w każdym miejscu, które przyjdzie nam do głowy. Większość wspólnot mieszkaniowych zabrania grillowania na własnym balkonie. W plenerze także nie mamy całkowicie nieograniczonych możliwości. Istnieje oczywiście dużo miejsc - takich jak lasy, parki czy plaże miejskie, gdzie jest to mile widziane, są jednak takie lokalizacje, gdzie surowo się tego zabrania. Dlatego najlepiej dokładnie sprawdzić wybrane miejsce zanim umówimy się ze znajomymi i pójdziemy na wspólne grillowanie. Wybór nieodpowiedniego miejsca może zakończyć się otrzymaniem mandatu!


Jaki grill warto kupić?

Najczęściej widuje się tradycyjne grille na węgiel. Są one zdecydowanie najtańsze, a dzięki niewielkiej wadze i kompaktowym rozmiarom, łatwo je transportować z miejsca na miejsce – na przykład samochodem. Nie obejdzie się jednak bez wad. W końcu, obok małego grilla, musimy mieć pod ręką także wielki wór z węglem, który przecież brudzi ręce.

Alternatywne rozwiązanie to grill gazowy. Ten jest o tyle wygodny, że można rozstawić go  każdym miejscu pod warunkiem, że posiadamy butlę gazową. Bardzo łatwo go też rozpalić.

Trzecia opcja urządzenia elektryczne. W tym przypadku mamy dość szeroką gamę produktów różniących się rozmiarami i możliwościami. Prosty i tani grill elektryczny to urządzenie, które możemy używać przez cały rok i zmieści się w każdej kuchni. Takie urządzenie niewiele różni się od kompaktowego opiekacza do kanapek albo gofrownicy. Są też bardziej wyspecjalizowane konstrukcje, wyposażone w wyświetlacz LED, wymienne płyty, a nawet dedykowaną aplikację, która pozwoli monitorować grillowanie z poziomu smartfona! Oprócz typowych sprzętów do użytku wewnątrz (w kuchni), istnieją także elektryczne grille do użytku zewnętrznego. Przykładem takiego ogrodowego modele jest Grill SEVERIN PG 8521. Grill elektryczny jest wygodny i zdecydowanie najłatwiejszy obsłudze. Wystarczy dostęp do gniazdka elektrycznego i już ruszt zaczyna się nagrzewać – szybko, sprawnie i bez dodatkowych zakupów, jak węgiel czy podpałka.

Jakie akcesoria do grillowania?

Samo posiadanie grilla, odpowiedniego miejsca do przygotowania potraw oraz produktów spożywczych, jeszcze nie zapewnia sukcesu. Bardzo ważne przy doglądaniu potraw na ruszcie jest używanie odpowiedniego sprzętu. Każdy szef kuchni potwierdzi, że przy takiej pracy na pewno przyda się odpowiedni widelec do mięsa. Widelcem z łatwością obrócimy duże porcje – w szczególności steki. Kolejny przydatny element, często wchodzący w skład zestawów akcesoriów, to silikonowy pędzel. Korzystając z pędzla, z łatwością rozprowadzimy marynatę lub posmarujemy coś olejem. W wielu sytuacjach nieocenione będą także szczypce. Te doskonale sprawdzają się w sytuacji, gdy nie możemy obrócić potrawy widelcem, ponieważ jest zbyt delikatna i mogłaby się rozpaść. Szczypce najlepiej stosować w przypadku delikatnych ryb, a także kiełbasy czy kaszanki, które często rozpadają się w wyniku nakłuwania szpikulcem. Tam, gdzie jest dużo dobrego jedzenia, nie można zabraknąć także napojów, dlatego w plener warto zabrać także otwieracz do butelek.

Specjalista doglądający dań na grillu nie może obyć się także bez takich elementów, jak fartuch oraz kuchenna rękawica.

Co wrzucić na ruszt? Potrawy dla dorosłych i dla dzieci

Najczęstszym wyborem Polaków są proste i nie zawsze zdrowe produkty, takie, jak kiełbasa i karkówka. Jeśli decydujemy się na takie tłuste potrawy, należy zaopatrzyć się w aluminiowe tacki i na nich umieścić produkty, aby tłuszcz nie kapał do paleniska. Warto też pamiętać, że w kwestii wyboru dań mamy o wiele więcej możliwości. Bardzo smaczne są ryby z grilla, takie jak łosoś, pstrąg czy dorada. Dobrym wyborem wydaje się także kurczak albo indyk. Wbrew pozorom, znajdzie się także coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Grillowane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, kukurydza czy papryka, jeśli są odpowiednio doprawione, stanowią fantastyczny posiłek, podobnie zresztą grillowane pieczarki.

Co możemy zaproponować dzieciom, jeśli chcemy żeby zjadły zdrowy i urozmaicony posiłek? Bardzo atrakcyjną opcją wydają się grillowane owoce – na przykład banany albo ananas. Stopniowo rozpowszechnia się u nas także amerykański zwyczaj grillowania pianek. Pianki nie są oczywiście tak zdrowe jak owoce, niemniej kilka razy w roku (a już szczególnie w majówkę) można sobie pozwolić na taki rarytas.


Najczęstsze błędy przy grillowaniu

Mimo pozornej prostoty, często popełniamy różne błędy, które mogą się odbić nie tylko na smaku potraw, ale też na naszym zdrowiu! Jakich pomyłek szczególnie trzeba się wystrzegać? Poniżej lista tych najważniejszych pomyłek.

  • Nieodpowiednia rozpałka do grilla – nie mając odpowiednich umiejętności i wyobraźni, często wybieramy drogę na skróty i korzystamy z chemicznych substancji, które mają sprawić, że węgiel będzie się szybciej palił. Już samo wdychanie oparów z tych specyfików nie jest zdrowie, nie mówiąc już o tym, jak wpływa to na grillowane dania. Korzystanie z kolorowych gazet także nie jest dobrym pomysłem, w końcu to nie tylko papier, ale też wiele substancji chemicznych. Jeśli z rozpalaniem przewidujemy problemy, najlepiej użyć grilla elektrycznego.
  • Zbyt niska albo zbyt wysoka temperatura – często gdy brakuje nam cierpliwości, wrzucamy potrawy na ruszt, jeszcze zanim grill na dobre się rozpali. To błąd. Po pierwsze, na odpowiednie usmażenie potraw będziemy długo czekać, po drugie - jeśli przed chwilą rozpalaliśmy grill możliwe, że wciąż palą się nie tyle węgle, co rozpałka. Nie należy także przesadzać w drugą stronę. Zbyt duży płomień i kontakt mięsa bezpośrednio z ogniem także nie jest czymś dobrym.
  • Brudny ruszt – regularne czyszczenie grilla naprawdę jest potrzebne! Resztki jedzenia z poprzedniego sezonu naprawdę nie wpływają dobrze na smak potraw.
  • Brak zasad bezpieczeństwa – grillowanie to jednak rozrywka z użyciem ognia. Trzeba o mieć na uwadze i uświadamiać sobie wszelkie zagrożenia związane z wysoką temperaturą. Mimo wiosennego rozluźnienia, należy pilnować, aby małe dzieci nie zbliżały się do rozgrzanej konstrukcji, a także o tym, żeby wyłączyć sprzęt lub dokładnie ugasi płomienie w przypadku grilla na węgiel.

Przygotowywanie potraw z grilla to przyjemność i świetna zabawa. Tym bardziej, że jeśli nauczymy się podstaw, możemy pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty z zastosowaniem nowych produktów i własnych, unikalnych przepisów. Jeśli przestrzegamy zasad bezpieczeństwa, mamy odpowiednie akcesoria i pomysł na oryginalne potrawy z pewnością rodzina i znajomi to docenią i czas spędzony przy grillu będzie dla wszystkich wielką przyjemnością.

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]