Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Jak przygotować świąteczne potrawy? Lista sprzętów, które bardzo nam to ułatwią

Przygotowanie wigilijnej kolacji bardzo różni się od codziennego gotowania. Zarówno liczba potraw, jak i ich rodzaj, odbiegają od tego, co zazwyczaj mamy okazję jeść. To oczywiście dobrze, bo tradycyjne wigilijne dania to jeden z elementów, które tworzą wyjątkową świąteczną atmosferę. Jednak ich przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne, a czasu na przygotowania zazwyczaj mamy niewiele. Jakie kuchenne sprzęty będą potrzebne do przygotowania pysznej kolacji wigilijnej? Przedstawiamy listę tego, co będzie przydatne i pozwoli zaoszczędzić czas i uniknąć zmęczenia.

Robot kuchenny z misą

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez doskonałych wypieków. Kruche pierniczki, makowiec, sernik w różnych odmianach to wspaniałe desery, których trudno sobie odmówić. Jednak przygotowanie każdego ciasta to dużo pracy. To, co można sobie ułatwić, to na pewno mieszanie składników. Zaawansowane roboty kuchenne charakteryzują się nie tylko funkcjonalną konstrukcją i dużą mocą, ale też dodatkowymi funkcjami. Oprócz mieszania czy ubijania piany, takie urządzenie potrafi także zmielić rozmaite składniki. Dzięki temu, robot sprawdzi się doskonale także przy przygotowaniu maku na makowiec lub kutii, a także pasztecików do czerwonego barszczu. Roboty z misą nie tylko skutecznie wykonują różnorodne zadania, ale także pozwalają zachować czystość kuchni. Dzięki specjalnym osłonom można wyeliminować chlapanie, co sprawia, że mamy mniej sprzątania już po włożeniu ciasta do piekarnika. Wykonanie z materiałów najwyższej jakości zapewnia trwałość i stabilną pracę, bez względu na temperaturę miksowanych półproduktów.

Waga spożywcza

To nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy nie chcą mierzyć składników łyżkami czy szklankami. Tak naprawdę tylko waga kuchenna umożliwia bardzo precyzyjne odmierzenie cukru czy mąki, tak, żeby wszystko dobyło się zgodnie z przepisem. Wagi potrafią także przeliczać różne inne jednostki miar niż gramy. To można okazać się przydatne, gdy będziemy korzystać z zagranicznych przepisów, gdzie ilość wszystkich składników będzie określona w funtach albo uncjach. Zaletą elektronicznej wagi jest także automatyczne włączenie i wyłączenie, a także wskaźnik alarmujący o rozładowującej się baterii. Jeśli przygotowywane potrawy mają być dietetyczne, to warto wybrać jeden z najbardziej zaawansowanych modeli, które potrafią określać także kalorie, cholesterol, zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu. Zdecydowana większość wag mierzy z dokładnością do 1 grama, co wydaje się całkowicie wystarczające. Niemniej są także modele cechujące się jeszcze bardziej precyzyjnym pomiarem – tam możliwy błąd to zaledwie 0,5 albo 0,1 grama.

Formy do pieczenia

Do pieczenia, oprócz sprawdzonego przepisu, wszystkich potrzebnych składników i nowoczesnego robota kuchennego, potrzebujemy także odpowiedniej formy, w której znajdą się wypieki. Żeby móc do woli przebierać w różnorodnych przepisach, najlepiej mieć w domu tortownicę, niską formę do tart, keksówkę, formę do babeczek, a także foremki o różnych kształtach i rozmiarach. 

Z czego powinna być wykonana forma do pieczenia? Najrozsądniejszym wyborem jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości są formy wykonane ze stali nierdzewnej. Alternatywą mogą być formy szklane, ceramiczne lub silikonowe. Wybór materiału wpływa nie tylko na cenę, ale również długość pieczenia. Na przykład, te ceramiczne formy wolno się nagrzewają, przez co pieczenie może trwać dłużej. Dobrze jest też uwzględnić samą konstrukcję. Wygodne wydaje się na przykład wybieranie form z zdejmowanym dnem.

Z pomocą wszystkich wymienionych sprzętów, przygotowanie wigilijnych potraw będzie znacznie szybsze. W czasach, gdy trzeba było posługiwać się ręcznym mikserem czy ręczną maszynką do mielenia, a suszenie odbywało się na sznurku, było znacznie trudniej niż dziś. Jednak nawet teraz za pracę trzeba zabierać się z dużym wyprzedzeniem, a nie na ostatnią chwilę.

Suszarka spożywcza

W wielu domach nie może oczywiście zabraknąć kompotu z suszu na bazie śliwek, jabłek i gruszek. Aby napój był bardziej aromatyczny warto samodzielnie przygotować składniki. Jak to zrobić? Wystarczy kupić owoce i je wysuszyć za pomocą suszarki spożywczej. Pamiętajmy, że suszarka może być wykorzystana częściej niż raz w roku, np. do przygotowywania zdrowych przekąsek na co dzień.

Wybierając suszarkę spożywczą, warto zwrócić uwag na jej wielkość, liczbę pięter oraz zakres temperatur. To od tych czynników zależy, ile czasu będzie trzeba poświęcić na wysuszenie produktów. Jeśli chcemy na bieżąco doglądać efekty suszenia najlepiej wybrać model przezroczysty i móc cały czas spoglądać na stan owoców lub warzyw. 

Przygotowania świąteczne – terminarz

Przygotowanie wszystkich potraw w jeden dzień jest niemożliwe. Żeby święta były smaczne i przyjemne bez zarywania nocy, najlepiej rozpisać plan na wiele dni przed 24 grudnia. Co powinno się w nim znaleźć i w którym miejscu?

Świąteczny piernik można zacząć przygotowywać nawet 2 tygodnie przez wigilią. Przez tak długi czas zaczyn nabiera smaku, a za samo pieczenie można się zabierać na 4 dni przed świętami. Kompot z suszu także dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej. 2-3 dni przed wigilią to idealny moment na przygotowania ciasta, z którego zostaną wykonane pierogi i uszka. W tym samym czasie można przygotować kapustę z grzybami lub kapustę z grochem. Dwa dni do wigilii to idealny czas na zrobienie ćwikły i kulebiaka. Kilka godzin przez uroczystą kolacją można przygotować śledzie i inne potrawy na zimno.

Wiele potraw można przygotować z dużym wyprzedzeniem i następnie zamrozić. W ten sposób, na ostatniej prostej, gdy święta będą tuż tuż, zamiast siedzieć w kuchni, będzie można skupić się na znacznie przyjemniejszych sprawach – pakowaniu prezentów, przygotowywaniem domowych dekoracji czy ubieraniem choinki.

 Na koniec warto wspomnieć, że święta wcale nie muszą być idealne, aby spędzić je w miłej i rodzinnej atmosferze. Czasami nawet największe wpadki bywają zabawne i stają się źródłem rodzinnych anegdot. W kuchni, oprócz odpowiednio dobranych urządzeń AGD, starannie wybranych przepisów i pieczołowicie skompletowanych składników, często przydaje się także umiejętność improwizacji. Boże Narodzenie pachnące aromatycznymi grzybami, cynamonem i imbirem jest tylko raz w roku. Nawet nie mając wielkich kulinarnych, zdolności dzięki odpowiedniej technologii, można zdziałać cuda.

Tagi

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]