Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Jak wybrać odpowiedni piekarnik?

Piekarnik jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Od jego jakości zależy smak wielu popularnych potraw. Dlatego przy wyborze nowego sprzętu należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych aspektów. Dobry piekarnik powinien być prosty w obsłudze, energooszczędny, przyjazny dla środowiska i przede wszystkim: musi umożliwiać upieczenie dania w krótkim czasie. Sklepy Media Markt oferują bogaty wybór modeli piekarników, oferujących różnorodne funkcje i odpowiadających na potrzeby różnych gospodarstw domowych. Aby ułatwić wybór odpowiedniego urządzenia, doradcy klienta Media Markt stworzyli mini poradnik, ułatwiający wybór sprzętu jak najlepiej dopasowanego do potrzeb każdego użytkownika.

Krok po kroku – od czego zacząć?


Obecnie na rynku można wybierać spośród dwóch podstawowych typów piekarników: gazowych i elektrycznych. Każdy typ jest dostępny zarówno w postaci wolnostojącej, jak i do zabudowy. Szukając najodpowiedniejszego dla siebie piekarnika należy przede wszystkim zdecydować, czy będzie to urządzenie gazowe, czy elektryczne. Następnie: w którym miejscu w kuchni ma docelowo znaleźć się piekarnik. W Polsce popularnym rozwiązaniem jest kupowanie piekarnika w zestawie z płytą grzewczą i umieszczanie go pod płytą. Jednak oba urządzenia mogą być zamontowane w kuchni w różnych miejscach – decyzja zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

Jak wybrać odpowiedni piekarnik?

Rodzaje piekarników


W Polsce najpopularniejszymi urządzeniami są piekarniki do zabudowy. Wśród takich urządzeń wyróżniamy piekarniki: standardowe, kompaktowe i niestandardowe.

Piekarniki standardowe

Określane są jako tradycyjne ze względu na ich wymiary: wysokość – około 60 cm, szerokość – około 60 cm i głębokość – około 55-57 cm. Modele te mogą posiadać różnorodne funkcje, takie jak programy automatyczne czy systemy czyszczące. Obecnie wielu producentów wprowadza piekarniki, które łączą wiele rozwiązań, np. pieczenie tradycyjne z parowym czy pieczenie z mikrofalami lub modele, które pełnią rolę zarówno piekarnika, jak i zmywarki.

Piekarniki kompaktowe

Piekarniki mniejsze od tradycyjnych zalecane są do kuchni o niewielkich rozmiarach. Modele kompaktowe mają szerokość i głębokość liczącą około 60 cm, a ich wysokość, w wielu przypadkach decydująca o wyborze, ma około 45 cm. Mniejsze rozmiary piekarnika nie ograniczają funkcjonalności urządzenia. Piekarniki kompaktowe, tak jak urządzenia standardowe, mają szereg praktycznych rozwiązań. Dostępne są m.in. modele tradycyjne, z funkcją pary lub mikrofali.

Piekarniki niestandardowe

Piekarniki niestandardowe przeznaczone są dla właścicieli przestronnych kuchni. Cechują je przede wszystkim zwiększone gabaryty – szerokość, która może sięgać nawet 90 cm. Wysokość i głębokość w danych modelach wynosi około 50 cm.

Najważniejsze funkcje piekarników


W trosce o bezpieczeństwo użytkowników producenci coraz częściej wprowadzają wiele funkcji ochronnych. Wiele piekarników ma zabezpieczenie przed otwarciem drzwiczek, chłodny front lub automatyczny wyłącznik, który w przypadku pozostawienia piekarnika bez nadzoru wyłączy się samoistnie po upływie określonego czasu. To, na jakie funkcje piekarnika się zdecydujemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji i potrzeb. Producenci nowoczesnych piekarników oferują sprzęt z wieloma zróżnicowanymi opcjami, takimi jak np. termoobieg, grill, opcja rozmrażania lub możliwość podgrzewania naczyń pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury ciepłych dań, bez ich dodatkowego podgrzewania.  Przy wyborze piekarnika należy zastanowić się, jak często będzie on wykorzystywany i jakie jego programy przydadzą się w naszej kuchni. Na rynku znajduje się wiele urządzeń z podstawowymi funkcjami, które w zupełności wystarczą każdemu użytkownikowi. Osoby wymagające i często korzystające z piekarnika także mają z czego wybierać.

Wśród wielu użytecznych funkcji piekarników znajdują się m.in.:

Podstawowe funkcje nagrzewu

Na rynku dostępne są modele oferujące kilka opcji nagrzewu. Każda z nich ma zastosowanie do różnych zadań:
Grzanie dolne – to rodzaj nagrzewu do przyrumieniania potraw od spodu lub utrzymywania ich w cieple, jak również do ogrzewania wilgotnych ciast lub pizzy;
Grzanie górne – wykorzystywane do opiekania i zarumieniania potraw;
Grzanie górne/dolne z termoobiegiem – rodzaj nagrzewu przydatny do pieczenia ciast, pizzy, suszenia grzybów lub owoców;
Grzanie intensywne – rodzaj grzania o bardzo silnym grzaniu dolnym, doskonałe do pieczenia chleba lub ciast drożdżowych;
Podtrzymywanie ciepła – funkcja przydatna przy przyrządzaniu posiłku złożonego z wielu etapów, utrzymuje odpowiednią temperaturę potraw;
Rozmrażanie – funkcja, dzięki, której można szybko odmrozić mięso, ryby czy ciasto;
Funkcja Pizza – tryb pieczenia, podczas którego stosowana jest funkcja grilla z termoobiegiem i wentylacją. Nadaje się do przygotowania głęboko zamrożonych potraw oraz pizzy i frytek.

Dodatkowe funkcje nagrzewu

Producenci oprócz podstawowych zastosowań piekarnika oferują także wiele nowoczesnych opcji wykorzystujących zaawansowane rozwiązania technologiczne, takie jak samooczyszczanie, pieczenie chleba lub pieczenie na parze.
Pieczenie na parze – tryb łączący tradycyjne funkcje piekarnika z możliwością przygotowania potraw na parze, bez używania tłuszczu;
Mikrofala – połączenie podstawowych możliwości piekarnika z funkcją mikrofali, dzięki czemu można łączyć funkcję mikrofal z tradycyjnym pieczeniem lub używać urządzenia jako mikrofalówki i/lub piekarnika;
Podgrzewanie naczyń – opcja, dzięki której można podgrzać naczynia (by dania pozostały dłużej ciepłe) na trzech płaszczyznach piekarnika w temperaturze od 30°C do 65°C;
Pieczenie chleba – wbudowany automatyczny program, który dobiera różne fazy pieczenia chleba, jak również ustala odpowiedni czas i właściwą temperaturę;
Tosty – praktyczna funkcja, która w zaledwie trzy minuty przygotuje perfekcyjnie wypieczone kanapki i tosty;
Grill z termoobiegiem – energooszczędna opcja naprzemiennego działania grilla i nadmuchu powietrza ułatwiająca pieczenie soczystych dań mięsnych;
Termosonda – to wbudowana funkcja piekarnika, zwana również pieczeniomierzem, która kontroluje temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia.

Bezpieczeństwo i energooszczędność


Praktyczne programy do pieczenia są bardzo ważne, jednak w codziennym użytkowaniu istotna jest także energooszczędność i bezpieczeństwo. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę na sprzęt w klasie energetycznej A, która oznacza ilość zużytej energii w ciągu roku przez urządzenie w porównaniu ze sprzętem standardowym. Większość modeli piekarników ma najwyższą klasę A, bardzo rzadko występuje klasa C, która jest zarazem najniższą klasą tego typu urządzeń.
Wśród funkcji piekarników związanych z bezpieczeństwem ich użytkowania i energooszczędnością wyróżniamy:
Chłodne drzwi piekarnika – dzięki stosowaniu podwójnie, potrójnie, a nawet poczwórnie przeszklonych drzwi, producenci uzyskują znaczące obniżenie ich temperatury: do około 50°C podczas pieczenia;
Wyłącznik bezpieczeństwa – jest to funkcja, która po przekroczeniu maksymalnego czasu zaprogramowania automatycznie wyłącza piekarnik;
Blokada uruchomienia – zabezpieczenie, które chroni przed włączeniem piekarnika przez dzieci;
Wentylator chłodzący – funkcja piekarnika uruchamiana automatycznie po włączeniu piekarnika. Pozwala na chłodzenie komponentów elektronicznych oraz zewnętrznych części, przez co podwyższa stopień bezpieczeństwa użytkowania;
Wyłącznik kontaktowy – opcja, która automatycznie przerywa pracę grzałek i nawiewu przy każdorazowym otwarciu drzwiczek. Praktyczna funkcja, dzięki której zwiększone jest bezpieczeństwo użytkownika.

Czyszczenie


Czyszczenie i konserwacja to duże wyzwanie i codzienność dla osób często używających piekarnika. Łatwość czyszczenia pozwala zachować estetyczny wygląd urządzenia i wpływa na jego trwałość. Front wielu modeli zbudowany jest ze stali nierdzewnej, zabezpieczonej specjalną powłoką antyfingerprint, która chroni przed pozostawianiem śladów palców na zewnętrznej części urządzenia. Dodatkowo, wnętrze wielu piekarników wyposażone jest w specjalne emalie, których gładka, pozbawiona porów powierzchnia chroni przed osadzaniem się zanieczyszczeń. Stosowanie odpowiednich materiałów zapobiega przywieraniu zabrudzeń, które najczęściej przypalają się na ściankach, co czyni je trudnymi do usunięcia. Najczęściej stosowane metody czyszczenia automatycznego to: para, piroliza, wkładki katalityczne.

Czyszczenie parą – dzięki swoim właściwościom para wodna łatwo usuwa wszystkie zabrudzenia. Do piekarników wyposażonych w tę funkcję na jedną z blach wlewa się wodę, a następnie uruchamia funkcję czyszczenia parowego. W konsekwencji para rozpuszcza tłuszcz i inne zanieczyszczenia.

Czyszczenie pirolizą – piroliza to automatyczny program samoczyszczący, którego działanie polega na rozgrzaniu wnętrza piekarnika do temperatury 500°C. Wszelkie brudy i resztki spalane są w popiół. Po zakończeniu procesu należy usunąć spopielone pozostałości produktów i tłuszczu wilgotną szmatką. Sam przebieg czyszczenia trwa około godziny. Dużą zaletą pirolizy jest fakt, że nie wymaga stosowania środków chemicznych.

Czyszczenie katalityczne – polega na umieszczeniu we wnętrzu piekarnika specjalnego panelu katalitycznego (wkładu), pokrytego warstwą mikroporów, które pochłaniają tłuszcz rozpryskujący się podczas pieczenia. Wkłady najczęściej umieszczane są na ściankach urządzenia, czyli w miejscach o największym gromadzeniu się brudów.

powrót

pixel