Jak wybrać spieniacz do mleka?

Spieniacz do mleka


Spieniacze napowietrzają ciepłe lub zimne mleko, zmieniając je w pianę, i służą do przyrządzania kremowych napojów kakaowych, szejków mlecznych lub specjalnych rodzajów kawy z mlekiem, jak cappuccino lub latte macchiato. Pianka mleczna powstaje w wyniku zamknięcia wtłoczonego powietrza przez tłuszcz i białko mleczne, w wyniku czego powstają małe bąbelki. Mleko zwiększa swoją objętość i zamienia się w drobnoporowatą, miękką piankę.


Spieniacze do mleka są dostępne w postaci urządzeń elektrycznych z wirującą głowicą lub sitkiem do wytwarzania pianki, tłokowych z sitkiem spieniającym lub automatycznych z przewodem parowym. Oprócz zastosowanej techniki różnią się przede wszystkim ceną: spieniacze parowe są zwykle częścią ekspresów ciśnieniowych i są droższe od pozostałych dwóch wariantów.


spieniacz do mlekaTłokowy spieniacz do mleka


Spieniacz tłokowy jest obsługiwany ręcznie. Urządzenie składa się z pojemnika ze szkła lub stali szlachetnej z przykrywką, do której jest przymocowane ruchome sitko spieniające o gęstych oczkach. Sitko jest połączone z tłokiem zakończonym wysuwanym uchwytem wystającym ze środka przykrywki.  Podnoszenie i opuszczanie uchwytu sprawia, że sitko porusza się w mleku, napowietrzając je. Spieniacz tłokowy nie może jednak podgrzewać mleka. W porównaniu do pozostałych rozwiązań urządzenie wytwarza piankę najwolniej.

 

Elektryczny spieniacz do mleka


Spieniacz elektryczny napędzany jest silnikiem zasilanym bateriami lub z sieci elektrycznej. Urządzenie jest dostępne w wersji z końcówką spieniającą lub naczyniem. Spieniacze wyposażone w wibrującą końcówkę napowietrzają nią mleko, natomiast urządzenia z naczyniem mają w zależności od modelu mieszadełko spieniające lub wirujące sitko do wytwarzania pianki. Modele z naczyniem samodzielnie spieniają mleko po naciśnięciu przycisku. Modele z końcówką spieniającą zanurzane są ręcznie na 15 do 20 sekund w mleku, przy czym należy je poruszać w górę i w dół. W odróżnieniu od urządzeń z końcówką spieniającą wiele urządzeń z naczyniem może jednocześnie podgrzewać mleko.

 

Spieniacze parowe z dyszą


W spieniacze parowe są często wyposażone ekspresy ciśnieniowe. Urządzenia wytwarzają piankę, tłocząc przez dyszę gorącą parę wodną do zimnego mleka. W tym celu dyszę urządzenia (zwanego również pannarello) należy zanurzyć w pojemniku wypełnionym mlekiem i powoli ją opuszczać. W ten sposób zostanie także spienione mleko znajdujące się na dole pojemnika. Urządzenia typu cappucinatore zasysają mleko przez wężyk, ich wadą jest jednak konieczność częstego i gruntownego czyszczenia, aby zapobiec rozwijaniu się zarodków.


powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel