Jaki młynek do kawy wybrać? Ranking 6 dobrych modeli

Nie tylko ekspres trzeba wybrać uważnie, liczy się także młynek do kawy. Ranking produktów pokazuje najlepsze modele dla wymagających. W końcu mielenie kawy jest równie ważne, jak dobór odpowiedniej mieszanki ziaren, temperatura parzenia czy ciśnienie.


Dlaczego warto mieć w domu dobry młynek do kawy?


Po czym poznać prawdziwego kawosza? Gdy zaprosi gości do swojego domu, to na pewno znajdą w jego kuchni ekspres do kawy, względnie kawiarkę i młynek do kawy. Goście mogą być pewni, że zostanie im podana pyszna, aromatyczna kawa. Poczują się tak, jakby właśnie pili kawę w jednej ze swoich ulubionych kawiarni. Skąd wziął się taki niepowtarzalny smak domowej kawy? Po prostu została ona zmielona tuż przed jej przygotowaniem.


Mogłoby się wydawać, że kilka minut to bardzo krótki czas. Dla człowieka – tak. Dla świeżo zmielonej kawy – nie. Już kilka minut wystarczy, aby ulotniły się z niej prawie wszystkie substancje, które odpowiadają za jej aromat i smak. Teraz wystarczy tylko pomyśleć o tym, co dzieje się z kawą, która leży na sklepowych półkach... Chyba żaden amator kawy nie ma już wątpliwości, że młynek to absolutny „must-have”. Tylko jaki wybrać?


Jak mielić kawę? Ręcznie...


Dawniej bardzo popularne były ręczne młynki do kawy. Prawdopodobnie wiele osób ma w domu schowany gdzieś przynajmniej jeden model. Tego rodzaju młynki słynęły z tego, że mielona w nich kawa była bardzo aromatyczna – dlatego że nie nagrzewała się w trakcie mielenia. Samo mielenie było również bardzo równomierne. Tak zmielona kawa nie traciła nic ze swojego smaku i mocy. Ręczne młynki do kawy nie są jednak najlepszym wyborem dla kawoszy. Ponieważ mielą kawę dość grubo, nie będą się nadawały do przygotowania espresso. Aby przygotować jedną filiżankę kawy, trzeba wykonać od około 60 do 70 ruchów korbką.


Młynek do kawy – ranking


A może młynek automatyczny do kawy?


Dużo lepszym rozwiązaniem mogą się okazać elektryczne młynki do kawy. Korzystanie z nich ogranicza się praktycznie do ustawienia stopnia zmielenia kawy i wciśnięcia przycisku. O całą resztę zadba samo urządzenie. Elektryczny młynek do kawy może być udarowy (tzw. ostrzowy, nożowy) lub żarnowy.


Pierwszemu rodzajowi nie warto poświęcać zbyt dużej uwagi. Nie umożliwia on regulowania grubości przemiału, przyczynia się do powstania pyłu i bardziej kwasowego naparu oraz nagrzewa kawę i sprawia, że ulatuje z niej aromat. Ponieważ udarowe, elektryczne młynki do kawy to tańsze modele, które można wykorzystać również do mielenia innych ziaren czy przypraw, będą one dobrym wyborem dla mniej wymagających użytkowników, którzy szukają przede wszystkim niezbyt drogiego i uniwersalnego urządzenia.


Dużo lepsze są żarnowe elektryczne młynki do kawy – i to głównie takie przedstawiamy w naszym rankingu. Pozwalają one ustawić grubość przemiału i bardzo drobno mielą kawę. Dlaczego możliwość ustawienia grubości przemiału jest taka ważna? Każdy z rodzajów parzenia kawy będzie wymagał odmiennego stopnia zmielenia kawy.


Co musi mieć dobry elektryczny młynek do kawy? Jaki model będzie idealny?


Kompaktowe młynki żarnowe powinny mieć stożkowe żarna. W większych modelach tego typu młynków lepiej sprawdzą się płaskie żarna. Młynki udarowe najlepiej mielą kawę, gdy mają dwuskrzydłowe noże. Noże lub żarna powinny być wykonane z chromowanej, nierdzewnej, utwardzonej stali. Inne dobre i wytrzymałe żarna mogą być również ceramiczne. Warto zwrócić uwagę na jakość wykonania obudowy i pojemników.

Pojemnik na zmielone ziarna musi być pojemny i szczelny. Jego wyjmowanie i ponowne wkładanie powinno być możliwie jak najprostsze. Pojemnik na ziarna, które dopiero mają być zmielone, powinien być na tyle duży, aby użytkownik nie był zmuszony do częstego wymieniania ziaren.


Dobry młynek do kawy:


  • powinien być wolnoobrotowy,
  • powinien mieć moc powyżej 100 W. Moc urządzenia, jego obroty i wielkość żaren lub noży wpływa na wydajność danego młynka do kawy,
  • powinien mieć możliwość ustawiania grubości przemiału. Może on przebiegać płynnie lub skokowo. Tylko płynna regulacja pozwala uzyskać odpowiednio drobny przemiał. Grubość przemiału można ustawiać przy pomocy pierścienia, pokrętła lub jednego z wielu programów. Równie przydatną, podobną funkcją może być możliwość ustawiania ilości kaw,
  • może mieć dodatkową funkcję, jaką jest automatyczne wyłączanie i programowanie,
  • posiada zabezpieczenie przed uruchomieniem bez założonej pokrywy, która zamyka pojemnik na ziarna.


Podsumowując, najważniejsze cechy dobrego młynka do kawy (które wzięliśmy też pod uwagę, tworząc nasz tanking) to:


  • jakość wykonania noży,
  • pojemność
  • dokładność regulacji stopnia (grubości) zmielenia,
  • moc,
  • bezpieczeństwo.


Dobry młynek do kawy


Ranking młynków do kawy


1. Młynek SEVERIN KM 3874

To młynek żarnowy o mocy 100W. Mieści się w nim 150g kawy. Można regulować ilość zmielonej kawy (od 1 do 10 filiżanek), a także stopień zmielenia (10 poziomów do wyboru). Noże wykonane są ze stali nierdzewnej.


2. Młynek DE LONGHI KG 79

Żarnowy młynek, za pomocą którego zmielimy jednorazowo kawę nawet na 12 filiżanek napoju. Moc urządzenia to 110W. Młynek cechuje minimalistyczny, foremny design. Będzie doskonale się prezentować w towarzystwie ekspresów ciśnieniowych De Longhi.


3. Młynek DE LONGHI KG 210

Ten sam producent, a całkiem inny wygląd młynka. W tym przypadku bryła jest okrągła a nie kwadratowa. W środku mieści się 85 gramów kawy w ziarnach, moc młynka to aż 180W.


4. Młynek MPM MMK-02M

Niedrogi, kompaktowy młynek o pojemności 50g. Ma moc 150W i tryb pulsacyjny. Dwuskrzydłowy nóż jest wykonany ze stali nierdzewnej.


5.