Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Krajalnice kuchenne - mini poradnik

Krajalnica służy do krojenia chleba, sera, warzyw, wędliny i kiełbasy, Carpaccio oraz wszystkich innych nadających się do krojenia w plastry artykułów spożywczych za pomocą napędzanego silnikiem noża z ząbkami. Pokrętło umożliwia dostosowanie mocy silnika do twardości krojonego produktu – produktykrajalnica_kuchenna mrożone wymagają więcej mocy niż ser. Do regulowania grubości cięcia służy drugie pokrętło ze skalą milimetrową. Za jego pomocą można ustawić grubość plastrów w zakresie od 0,1 do około 23 milimetrów. Produkt do pokrojenia należy położyć na podajniku, a następnie docisnąć go za pomocą płyty dociskowej do wirującego noża. W niektórych urządzeniach po drugiej stronie noża znajduje się taca, na którą spadają odcięte plastry. Obudowy krajalnic są wykonane z aluminium, tworzywa sztucznego lub litego metalu. Ze względu na swoją wagę, ciężkie urządzenia z litego metalu są bardziej stabilne, co przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo krajalnic


Ostry, wirujący nóż jest w niektórych urządzeniach całkowicie osłonięty, aby zwiększyć bezpieczeństwo. Dociskacz przesuwa ostatni kawałek krojonego produktu w kierunku noża i chroni palce przed dotknięciem ostrego ostrza. Niektóre urządzenia można przełączyć w tryb pracy ciągłej, co zagraża jednak bezpieczeństwu. W innych użytkownik oprócz przycisku uruchamiającego musi nacisnąć przycisk zwalniający blokadę, aby uruchomić krajalnicę. Komplikuje to co prawda nieznacznie obsługę, zwiększa jednak bezpieczeństwo i stanowi dobrą ochronę dla dzieci. Na dole większości urządzeń znajdują się gumowe nóżki zapobiegające przesuwaniu się krajalnicy podczas pracy.

Specjalne modele krajalnic

Krajalnice skośne mogą być przechylone w trakcie krojenia o 30 stopni w pionie. Taki kąt powoduje, żeSeverin_Slicer_Free produkty są automatycznie dociskane do płyty dociskowej, a użytkownik może je kroić z mniejszą siłą. Kolejną cechą użytkową jest podajnik wyposażony w system sprężynowy, który może być elastycznie ustawiony i który przytrzymuje artykuły spożywcze podczas krojenia, przez co plastry są cięte szczególnie równomiernie i dokładnie.

Krajalnice ze specjalnymi funkcjami

Oprócz składanych, zajmujących mało miejsca krajalnic na rynku są również dostępne urządzenia przeznaczone dla leworęcznych. Inne modele są wyposażone we wbudowaną ostrzałkę diamentową, która stale ostrzy nóż. Urządzenia można demontować w celu ich oczyszczenia, a standardowy nóż można w razie potrzeby wymienić na specjalne noże do krojenia określonych produktów, na przykład wędliny, kiełbasy lub chleba.

Na co zwrócić uwagę?

Badania wykazały, że najtańsze urządzenia często pozostawiają wiele do życzenia pod względem bezpieczeństwa, a wydajność krojenia czasami odbiega od droższych modeli. Według for internetowych, łatwość czyszczenia nie zależy od ceny, lecz raczej od modelu. Użytkownicy piszący na forach są zgodni, że urządzenia ze żłobkowaną powierzchnią prowadnicy są trudniejsze w czyszczeniu.

powrót

pixel