Kuchnia portugalska

nr kat.: 1318212 FIRMA KSIEGARSKA
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
Ogólne

Producent

Firma Ksiegarska

Format

22.5x29 cm

ISBN

978-83-274-5235-1

Wydawca

Olesiejuk

Autor

Elżbieta Adamska

Kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska ×
Kuchnia portugalska

Koszt dostawy:

Zmień kod pocztowy

Gdzie kupić?
Sprawdź dostępność produktu w Twojej okolicy
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }var $flyerList = $('.b-flyerList');if ($flyerList.length) { $flyerList.addClass('b-posAll');}if ($('.b-account_settings').length) {$('#enp_customer_registration_form_type_current_password').addClass('js-passInput is-password');$('#enp_customer_form_change_password_current_password').addClass('js-passInput is-password');}[/script]