Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Kuchnie z płytą indukcyjną – czy to się opłaca?

Płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. Z różnych powodów. Czasem przekonuje nas do tego po prostu moda i chęć bycia na czasie – tak samo, jak chociażby z dietą bezglutenową – wiele osób decyduje się na nią mimo braku przeciwskazań do spożywania glutenu. Innym częstym powodem jest wyższa konieczność w postaci braku instalacji gazowej w budynku – to problem, który zna wiele osób decydujących się na mieszkanie w tak zwanym nowym budownictwie. W takiej sytuacji znika alternatywa w postaci kuchni gazowej i pozostaje tylko zwykła kuchenka elektryczna, indukcja albo płyta ceramiczna. Są też osoby, które w pełni świadomie wybierają płyty indukcyjne po przeanalizowaniu kosztów oraz potencjalnych zysków i strat. Czy to faktycznie dobra decyzja, która ma logiczne uzasadnienie? W artykule zweryfikujemy różne opinie na ten temat.


Jak działa płyta indukcyjna?


Gotowanie odbywa się na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego. W wyniku przemiany energii elektrycznej na cieplną, podgrzane na płycie naczynia oddają swe ciepło potrawie, powodując powstawanie prądów wirowych. Dlaczego warto o tym wiedzieć? Bo to nie tylko ciekawostka dla miłośników fizyki, ale również fakt, który ma swoje liczne konsekwencje. Zarówno po stronie plusów, jak i minusów tego rozwiązania. Wśród korzyści, na pewno należy wymienić fakt, że w ramach tej technologii nie podgrzewa się sama płyta, tylko umieszczone na niej naczynie. Dzięki temu, podgrzewanie potrawy jest znacznie szybsze i bezpieczniejsze, bo trudniej tutaj o poparzenie. Nie ma jednak rozwiązań idealnych. Jak łatwo się domyślić, w ten sposób płyta zadziała tylko na takie garnki, które może przyciągnąć magnes, czyli wykonane z odpowiednich materiałów. Można zatem śmiało zrezygnować ze wszystkich naczyń szklanych, aluminiowych, ze stali nierdzewnej, ceramicznych. Płyta indukcyjna dyskwalifikuje także naczynia o nietypowych kształtach – o wypukłym dnie albo na nóżkach. Jeśli zatem posiadamy wyżej wymienione elementy w naszej kuchni, w przypadku korzystania z płyty indukcyjnej trzeba będzie z nich zrezygnować i wymienić je na inne.



Czy to naprawdę taka nowoczesna technologia?


Zdecydowanie tak. Futurystyczny i miły dla oka wygląd to nie wszystko. Płyty indukcyjne faktycznie działają sprawniej niż gazowe i oferują wiele dodatkowych możliwości. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, płyta pracuje znacznie szybciej i w krótszym czasie doprowadza potrawę do odpowiedniej temperatury. Kuchenki z płytą indukcyjną są także bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Wystarczy taką płytę (po ostygnięciu) przetrzeć wilgotną ściereczką. Bez konieczności długiego szorowania tłustych plam i zacieków, jak to często bywa w przypadku kuchenek starszego typu. Poza tym, kuchnie z płytą indukcyjną wyposażone są w zaawansowane funkcje ułatwiające obsługę. Oto niektóre z nich:

Funkcja timer - pozwala zaprogramować czas pracy pola grzewczego, a po określonym czasie wyłączy je samoczynnie. Nie trzeba się już martwić o to, że zapomnimy o wyłączeniu gotujących się jajek czy kartofli, a woda nam nie wykipi. Ten, kto nieraz spalił garnek z pewnością doceni!

Funkcja rozpoznawania obecności naczynia - dzięki niej płyta grzewcza przestaje pracować w momencie zdjęcia z niej garnka.

Funkcja stop&go – umożliwia wyłączenie wszystkich pól grzewczych jednym ruchem lub lub zmniejszenie ich mocy do poziomu 1. Urządzenie zapamięta wszystkie parametry i po chwili będzie można jednym ruchem przywrócić ustawienia do wcześniejszego poziomu. Można skorzystać z tej opcji chociażby wtedy, gdy podczas gotowania odbieramy ważny telefon i na chwilę chcemy przerwać intensywną pracę w kuchni, wymagającą naszej uwagi.

Funkcja booster - pozwala skokowo zwiększać moc pracy wybranego pola grzejnego, przyspieszając proces gotowania lub smażenia. Nie jest to wprawdzie rozwiązanie energooszczędne, ale na pewno efektywne, szczególnie, gdy nam się śpieszy.



Ile kosztuje sprzęt?


Kuchnie gazowe kupimy spokojnie za mniej niż 1000 złotych. W przypadku kuchni indukcyjnych, należy przygotować się na wydatek przynajmniej dwukrotnie większy. Około 2000 złotych kosztuje na przykład kuchnia indukcyjna Amica o szerokości 50 cm z piekarnikiem o pojemności 60 litrów. W podobnej cenie możemy nabyć także kuchnię Gorenje z płytą indukcyjną, wielofunkcyjnym, elektrycznym piekarnikiem, termoobiegiem, grillem, potrójną szybą w drzwiach, w klasie energetycznej A. Gdybyśmy natomiast potrzebowali dodatkowo zestaw garnków i patelni na płytę indukcyjną, należy liczyć się z wydatkiem mniej więcej 250 – 300 zł.

Mamy więc do czynienia z dużą inwestycją na start – podobnie, jak chociażby w przypadku wymiany tradycyjnych żarówek na nowoczesne i energooszczędne oświetlenie LED. Jednak pomimo dużych kosztów na wstępnie, w dłuższej perspektywie powinno się to opłacać. Czy tak jest w rzeczywistości?


Jakie są koszty gotowania?


Powszechnie wiadomo, że gaz jest surowcem znacznie tańszym niż energia elektryczna. Dlatego przyjęło się uważać, że kuchnie gazowe są znacznie tańsze w eksploatacji niż pozostałe rozwiązania. Czy to prawda? Nie do końca. Przy gotowaniu trzeba powiem uwzględnić efektywność poszczególnych rozwiązań. Płyta gazowa cechuje się sprawnością energetyczną na poziomie 40%. To oznacza tyle, że ponad połowa zużytego gazu ulatnia się gdzieś albo generuje ciepło gdzieś wokół garnka czy patelni, zamiast ogrzewać potrawę. Z tego powodu znacznie dłużej będziemy czekać na nagrzanie się naczynia i następnie potrawy, a do tego - samego gazu zużyjemy więcej. Krótko mówiąc, przysłowiowa para idzie w gwizdek! Tymczasem płyta indukcyjna może odnotować wynik zbliżony do 95% - niemal cała energia używana jest do właściwego celu, bez większych strat. Gdzieś pomiędzy plasuje się kuchenka elektryczna starszego typu.

Jeśli zatem uwzględnimy efektywność i koszt surowców, można w wyniku licznych testów wyliczyć, że koszt pracy kuchenki gazowej i kuchenki z płytą indukcyjną jest zbliżony, mimo zdecydowanie niższej ceny gazu w stosunku do ceny energii elektrycznej.

A przy bardzo podobnych kosztach eksploatacji, na pewno wartością dodaną w przypadku kuchni z płytą indukcyjną są wspomniane zaawansowane funkcje oraz wygoda i bezpieczeństwo. Chcąc być bardzo skrupulatnym, można by także do kosztów obsługi kuchenki gazowej doliczyć koszty wszelkiego rodzaju środków czyszczących, które są niezbędne do tego, aby utrzymać kuchenkę w dobrym stanie.

O ile jeszcze można mieć wątpliwości w przypadku wyboru między kuchnią gazową i indukcyjną, tak w przypadku płyty indukcyjnej i płyty elektrycznej (ceramicznej), nie ma już żadnych wątpliwości. Indukcja zdecydowanie wygrywa i w dłuższej perspektywie się zwraca, a z czasem przykłada się wyraźnie na obniżenie rachunków i odciążenie domowego budżetu. Zatem w przypadku mieszkań w nowych budownictwie, pozbawionych instalacji gazowej, gotowanie indukcyjne to zdecydowanie najlepsza opcja – energooszczędna, nowoczesna i po prostu skuteczna pod każdym względem.



Czy warto postawić na płytę indukcyjną?


Podsumowując, trzeba zaznaczyć, że chociaż płyty indukcyjne są droższe od gazowych i ceramicznych, jednocześnie zapewniają mniejsze zużycie energii Ich mocną stroną  jest z pewnością wysoki poziom bezpieczeństwa, co jest z pewnością ważnym argumentem dla rodziców małych dzieci. Oprócz bezpieczeństwa, warto wspomnieć o zdecydowanie najlepszej szybkości gotowania oraz o łatwym czyszczeniu sprzętu. Ze względu na te wszystkie korzyści, trudno mieć wątpliwości. Gotowanie indukcyjne to cenne rozwiązanie w każdej kuchni bez względu na to, czy postawimy na sprzęt wolnostojący czy w zabudowie.


powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]