
W jakiej temperaturze suszyć grzyby i skąd wiadomo, że są już gotowe? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie związane z użytkowaniem suszarek do grzybów. Nie masz pewności, w ilu stopniach suszyć grzyby i jaki czas będzie optymalny? W dobraniu właściwych parametrów pomoże ci nasz poradnik. Przeczytaj, jeśli planujesz zbieranie i suszenie grzybów w tym roku!
Jak suszyć grzyby? Różne sposoby
Suszone grzyby to doskonały składnik zup, sosów, a także dodatek do mięs i innych potraw. Jak szybko i skutecznie suszyć grzyby?
Kiedyś grzyby, podobnie jak zioła, suszyło się rozwieszone na sznurku. Wraz z rozwojem technologii sięgnięto również po nowocześniejsze sposoby. Jeszcze niedawno wiele osób do suszenia grzybów wykorzystywało piekarniki. Obecnie najskuteczniejsze są suszarki spożywcze. To sposób nie tylko wygodny, ale przede wszystkim efektywny. Takie urządzenie umożliwia suszenie też innych produktów – owoców, warzyw, ziół. Suszarka przyda się więc kuchni nie tylko jesienią!
Jak działa suszarka spożywcza?
Zanim wyjaśnimy, ile suszyć grzyby w suszarce i jak ustawić temperaturę, należy jeszcze opisać, w jaki sposób działa taki sprzęt. Grzałka ogrzewa powietrze do kilkudziesięciu stopni, jego stałą cyrkulację zapewnia wentylator. Z grzybów i owoców stopniowo odprowadzana jest wilgoć – wilgotne powietrze wydostaje się z obiegu otworami wentylacyjnymi. Taki przyspieszony proces suszenia trwa około sześciu godzin.
Czym zatem różnią się poszczególne modele? Przede wszystkim:
- mocą grzałki i możliwością regulacji jej wydajności;
- liczbą, wielkością oraz wysokością sit.
Czas i temperatura suszenia grzybów w suszarce wpływają bezpośrednio na efekt całego procesu. Odpowiednio dobrane sprawią, że grzyby będą dokładnie wysuszone w całości, a nie tylko z wierzchu!
Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?
Suszenie grzybów w suszarce można podzielić na kilka kroków:
- czyszczenie grzybów;
- pokrojenie ich i umieszczenie na sitach;
- suszenie w suszarce spożywczej.
Jeśli chcesz wysuszyć grzyby, należy zacząć od ich dokładnego wyczyszczenia z resztek ściółki, igieł, ziemi. W tym celu można użyć małego nożyka, pędzelka, szczoteczki do zębów. Na etapie czyszczenia może się okazać, że niektóre grzyby są robaczywe i nie będą nadawały się do spożycia – zachowaj więc szczególną uwagę.
Następnym krokiem jest pokrojenie grzybów na kawałki. Im cieńsze plasterki, tym szybciej uda się je wysuszyć. Zazwyczaj sita są okrągłe, a w specyfikacji producent podaje ich średnicę – na przykład dobrze oceniana suszarka MPM MSG-01 ma średnicę sita 28 cm.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce?
Idealna temperatura suszenia grzybów w suszarce to 50-70 °C. W niektórych modelach tych urządzeń górna granica regulacji to aż 90 °C, ale przy takim podgrzaniu pory grzybów mogą się zamknąć, uniemożliwiając wysuszenie miąższu w środku. Podobna temperatura jest rekomendowana do suszenia owoców i warzyw Natomiast niższą temperaturę można wykorzystać do suszenia ziół czy orzechów.
Jak długo suszyć grzyby w suszarce?
Wiesz już, w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Pozostaje jeszcze kwestia – jak długo. Nie ma na to jednej, uniwersalnej odpowiedzi!.
Czas suszenia jest uzależniony od:
- rodzaju grzybów;
- temperatury suszenia;
- ilości grzybów;
- wielkości kawałków.
Jak długo suszyć grzyby w suszarce? Zwykle cały proces potrwa od czterech do ośmiu godzin. Zdarza się, że dłużej. Niektórzy doradzają, by w trakcie cyklu raz albo dwa razy zamienić kolejność sit w suszarce. W ten sposób zyskasz pewność, że na każdym sicie grzyby będą wysuszone w tym samym stopniu.
O czym jeszcze pamiętać podczas suszenia grzybów w suszarce?
Teraz już wiadomo, w ilu stopniach suszyć grzyby w suszarce i ile mniej więcej może potrwać. Po czym poznać, że suszone grzyby są gotowe? Wystarczy ich dotknąć. Po zakończeniu suszenia powinny być twarde i łamliwe. Gdy nabierzesz odpowiedniego doświadczenia, będziesz w stanie ocenić, czy grzyby są gotowe, tylko na nie spoglądając. Łatwiej będzie mieć to pod kontrolą, jeśli kupisz suszarkę z przezroczystą obudową.
Na czas suszenia grzybów lepiej zostać w domu, by mieć wszystko pod kontrolą. Pamiętaj jednak, że urządzenia mają również odpowiednie zabezpieczenia. Dobra suszarka spożywcza umożliwia ustawienie czasu, po którym sprzęt automatycznie się wyłącza, a także ma zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Wiedza o tym, jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej, ma szersze zastosowanie – z powodzeniem można suszyć także różne owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Jednak aby osiągać zadowalające rezultaty, trzeba dobrze się do tego przygotować – przede wszystkim wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze suszyć poszczególne składniki.

A może suszenie grzybów w piekarniku?
Wiesz, w jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce. Jednak nie każdy ma ochotę kupować specjalne urządzenie do suszenia grzybów, zwłaszcza jeśli będzie korzystać z niego bardzo rzadko. W tej sytuacji pozostaje alternatywa w postaci domowego piekarnika. Trzeba tylko wiedzieć, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby ich nie przypalić.
Co jest najważniejsze?
- Temperatura – w przypadku piekarnika powinna być niższa niż w suszarce. Za optymalną przyjmuje się 40-50 °C. W przypadku grzybów zawierających bardzo dużo wody, jak na przykład maślaki, warto rozpocząć suszenie od niższej temperatury (na przykład 30 °C) i zwiększać ją dopiero po odparowaniu dużej ilości wody.
- Termoobieg – ta funkcja ma za zadanie dystrybucję powietrza po wnętrzu piekarnika. Nagrzewają je grzałki, a rozprowadza umieszczony wewnątrz komory piekarnika wentylator. Dzięki temu rozwiązaniu grzyby będą się suszyć równomiernie.
Podobnie jak w przypadku suszarki podczas suszenia grzybów w piekarniku też nie da się jednoznacznie określić, ile czasu zajmie cały proces. Wiele zależy od zawartości wody czy grubości plastrów.
Suszenie grzybów w piekarniku będzie wygodniejsze, jeśli posiadasz urządzenie z funkcją Dual Cook. Dzięki niej można podzielić piekarnik na dwie strefy z zupełnie inną temperaturą. W ten sposób na jednym poziomie wysuszysz w niskiej temperaturze grzyby, a na innym – upieczesz ciasto, pyszną, chrupiącą pizzę albo frytki. Jeśli chcesz dowiedzieć się o tym więcej, polecamy artykuł: Jaki model piekarnika dwustrefowego (Dual Cook) najlepiej kupić?
W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Podsumowanie
Teraz już wiadomo, jak suszyć grzyby w suszarce i jak suszyć grzyby w piekarniku. Temperatura suszenia i finalny efekt uzależnione są od wielu czynników. Dlatego przydaje się doświadczenie! Gdy zyskasz trochę wprawy, łatwiej będzie o właściwy efekt, a nagrodą będą aromatyczne potrawy z grzybów!
Przeczytaj również: