Mediamarkt Logo

Sekrety kawy z MediaMarkt

Barraquito

Kawa barraquito ma nie tylko świetnie smakować, ale także cieszyć oko, dlatego proponujemy przygotować ją w wysokiej, przezroczystej szklance.

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 łyżeczki mleczka skondensowanego (50 g)
  • 40 ml likieru cytrusowego
  • 70 – 80 ml espresso
  • 50 ml mleka
  • cynamon
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlewamy likier. W taki sam sposób, delikatnie wlewamy espresso. Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70°C. Spieniamy i delikatnie przekładamy na espresso. Tu też warto pomóc sobie łyżką. Piankę posypujemy cynamonem i startą skórką z cytryny / limonki. Kawę przed podaniem można udekorować plasterkiem limonki.

Pomarańczowa latte

Czekolada i pomarańcza to wyjątkowo smaczny duet. Połączenie go z kawą to eksplozja ożywiającego smaku i aromatu.


Składniki (na 1 porcję):

  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1-2 łyżki syropu pomarańczowo-czekoladowego do kawy
  • mała szczypta cynamonu
  • 1 podwójne espresso


Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • cynamon
  • skórka otarta z pomarańczy (pamiętaj żeby pomarańczę wcześniej sparzyć)


Przygotowanie:

Do kubka dodaj syrop pomarańczowo-czekoladowy oraz małą szczyptę cynamonu. Mleko delikatnie podgrzej i spień, a następnie przelej do syropu z cynamonem. Dodaj podwójne, gorące espresso. Na koniec latte możesz udekorować bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i posypać skórką otartą z pomarańczy.

Irish Coffee

Kawa po irlandzku została wymyślona po to, by ogrzać zziębniętych. Na dodatek doskonale smakuje.

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • schłodzona śmietanka 30% lub 36%
  • opcjonalnie kakao


Przygotowanie:

Podgrzej szklankę nalewając do niej na chwilę gorącej wody. Następnie do ogrzanej szklanki nalej lekko podgrzaną whiskey. Dodaj brązowy cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj świeżo parzoną, mocną kawę (espresso doskonale się sprawdza) i ponownie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij na piankę. Kawę po irlandzku można udekorować przygotowaną bitą śmietaną i opcjonalnie oprószyć kakao.

Kawa po wiedeńsku

Wiedeński klasyk - idealnie smakuje z ciastkiem lub praliną. Posiada magiczną moc odpędzania jesiennych smutków.

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy - Espresso lub Americano
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku lub 2 kostki startej czekolady (jeśli kawa ma być słodsza dodaj mlecznej, jeśli lubisz czekoladową goryczkę użyj gorzkiej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml tłustego mleka
  • bita śmietana lub spienione mleko
  • do posypania: cynamon, kakao lub starta czekolada

Przygotowanie:

Chłodne mleko wymieszaj z czekoladą i cukrem, a następnie ubij. Połącz wymieszane z czekoladą mleko z gorącym naparem kawowym i przelej do szerokiej filiżanki. Udekoruj bitą śmietaną lub spienionym sztywnym mlekiem. Z wierzchu posyp cynamonem lub kakao. Jeśli chcesz, by kawa po wiedeńsku była w stu procentach wiedeńska, podaj ją ze szklanką chłodnej niegazowanej wody tak, jak czynią to kelnerzy w wiedeńskich kawiarniach.

SZTUKA PARZENIA

Zanim ruszysz po nowy sprzęt do parzenia kawy, poznaj różnice między rodzajami ekspresów.
Wybierz urządzenie najlepiej dopasowane do Twoich kawowych potrzeb i gustów.

KAWIARKA

Romantyczny klasyk. Nauka obsługi kawiarki jest prosta, zwłaszcza jak już nabierze się wprawy. Kawa parzy się w niej dłuższą chwilę, więc nie jest to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych kawoszy. Wytrawni znawcy sekretów parzenia kawy zauważają także, że parzenie kawy w kawiarce może nie wydobyć w stu procentach smaku i aromatu danego rodzaju ziaren.


PROSTOTA OBSŁUGI 3/5
SZYBKOŚĆ PARZENIA 2/5
JAKOŚĆ NAPARU 4/5

EKSPRES PRZELEWOWY

Pracownik biurowy. Popularny, zwłaszcza w biurach i urzędach. Zawdzięcza to nieskomplikowanej obsłudze i faktowi, że jedno zaparzenie to kilka filiżanek kawy. Na kawę parzoną ekspresem przelewowym trzeba niestety chwilę poczekać. Jej smak i aromat nie zdobywa laurów w konkursach na najlepiej zaparzoną kawę.

PROSTOTA OBSŁUGI 4/5
SZYBKOŚĆ PARZENIA 3/5
JAKOŚĆ NAPARU 3/5

EKSPRES KOLBOWY

Specjalistyczny sprzęt. Powszechnie używany w kawiarniach i restauracjach. Kawa zaparzana za jego pomocą pachnie i smakuje lepiej, niż z jakiegokolwiek innego typu ekspresu. Niestety jest jeden szkopuł - obsługa tego typu ekspresu oraz jego konserwacja nie należy do najprostszych.


PROSTOTA OBSŁUGI 2/5
SZYBKOŚĆ PARZENIA 4/5
JAKOŚĆ NAPARU 5/5

EKSPRES AUTOMATYCZNY

Nowoczesny elegant. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe są dziecinnie proste w obsłudze. Szybko pozwalają cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem świeżo zaparzonej kawy. Ich nowoczesny wygląd doda stylu każdej kuchni.

PROSTOTA OBSŁUGI 5/5
SZYBKOŚĆ PARZENIA 5/5
JAKOŚĆ NAPARU 5/5

Sprawdź modele

Niedostępne
3497,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Do 30 rat 0%
4 kg kawy w zestawie!
Najniższa cena: 2999,00zł
2699,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Do 5 rat 0%
4 kg kawy w zestawie!
Najniższa cena: 1899,00zł
1709,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Do 30 rat 0%
4 kg kawy w zestawie!
Najniższa cena: 3739,00zł
3365,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

4 z 7

ZŁOTO AFRYKI

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KAWIE!

Etiopczycy już około tysiąc lat przed naszą erą znali smak, aromat oraz pobudzające właściwości kawowych ziaren.

Reszta świata odkryła kawę prawie dwa i pół tysiąca lat później dzięki arabskim kupcom.

Jakie są odmiany ziaren kawy i czym się różnią?

ARABICA

Nasiona pochodzącej z Etiopii odmiany Arabica to około 80 do 90% światowej produkcji kawy. Uznawana za szlachetniejszy gatunek kawy niż Robusta, Arabica charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny i łagodniejszym smakiem naparu.

ROBUSTA

Gatunek kawowych nasion wywodzący się z afrykańskiego Konga. Nasiona Robusta są bogatsze w kofeinę i bardziej gorzkie, niż nasiona Arabica. Używa się jej m.in. do produkcji kaw rozpuszczalnych. Obecność nasion Robusta w mieszankach do espresso pozwala uzyskać charakterystyczną kremową piankę.

BLEND

Mieszanki kawowych ziaren różnych gatunków to podstawowe źródło naszych codziennych kaw. w zależności od proporcji poszczególnych rodzajów kawy jedne mieszanki lepiej sprawdzają się w kawiarkach, inne w ekspresach.

1 / 6

  • Jasno palona

    - Kolor od beżowego do jasnobrązowego
    - Trawiasty posmak, czysty aromat
    - Kwasowość wyraźna do złożonej

  • Średnio palona

    - Kolor jasnobrązowy do brązowego
    - Zrównoważona kwasowość i aromat
    - Skarmelizowany cukier

  • Średnio-mocno palona

    - Kolor głębokiego brązu
    - Nieco olejków na powierzchni
    - Gorzko-słodki karmel

  • Ciemno palona

    - Bardzo ciemny brąz
    - Powierzchnia połyskująca olejkami
    - Stłumiona kwasowość

IDEALNIE ZMIELONA

Najlepsza, najbardziej aromatyczna kawa to ta zmielona tuż przed zaparzeniem. Kawa w ziarnach o wiele dłużej utrzymuje swój aromat i właściwości.

Zasada mielenia kawy jest bardzo prosta: im dłużej planujemy parzyć kawę, tym grubiej powinny zostać zmielone ziarna.

Zobacz modele

Do 15 rat 0%
Do 150 zł na pierwszy zakup kawy
289,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Do 15 rat 0%
Do 150 zł na pierwszy zakup kawy
399,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Do 15 rat 0%
Do 150 zł na pierwszy zakup kawy
999,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Niedostępne
3297,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

ELEMENTARZ BARISTY

LATTE ART

Aby nauczyć się tworzenia wzorków i obrazków spienionym mlekiem na powierzchni kawy, trzeba poświęcić trochę czasu na zgromadzenie odpowiedniego sprzętu, kupić właściwy rodzaj mleka, a potem uzbroić się w cierpliwość i nie poddawać po pierwszych niepowodzeniach.

Warto włożyć w tę naukę trochę wysiłku, bo efekt WOW wśród znajomych jest zawsze bezcenny!

Modele

Do 15 rat 0%
Do 150 zł na pierwszy zakup kawy
899,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

34,99zł

(cena za kg = 139,96zł)

zawiera podatek VAT bez kosztu dostawy

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Niedostępne
4999,00zł

zawiera podatek VAT, darmowa dostawa

39,99zł

(cena za kg = 159,96zł)

zawiera podatek VAT bez kosztu dostawy

Dostępny online

Sprawdź dostępność:

Czy wiesz że...?

Ile kawy pije się na świecie?

Codziennie ludzkość wypija 2,5 miliarda filiżanek kawy, czyli około 30 milionów litrów. Najchętniej sięgamy po espresso, latte i americano.

Ile kawy piją Polacy?

Przeciętny Polak wypija około 95 litrów kawy rocznie, to około 500 filiżanek i 2,5 kg kawowych ziaren.

Jak wypadamy na tle Europy?

2,5 kg ziaren kawy rocznie na jednego mieszkańca to dość niski wynik w Europie. Liderem spożycia kawy na naszym kontynencie jest Norwegia z wynikiem 10 kg.

Jaką kawę preferujemy?

50% wydatków Polaków na kawę to zakupy kawy mielonej, 35% kawy rozpuszczalnej. 57% z nas preferuje kawę z mlekiem, a 22% Polaków lubi posłodzić swoją kawę.