Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Na co zwrócić uwagę wybierając kuchnię elektryczną?

Kuchnia elektryczna zalicza się do urządzeń dużego AGD i stanowi wielofunkcyjne połączenie płyty grzewczej i piekarnika. Jest używana do gotowania, smażenia, prażenia, duszenia, grillowania i pieczenia potraw. Rozróżnia się kuchnie do zabudowy, do zabudowy wolnostojącej i wolnostojące. Ciepło generowane jest za pomocą elementu grzejnego lub indukcyjnie.

Kuchnia do zabudowy stanowi stały element kuchni obudowanej, podczas gdy kuchnia wolnostojąca lub do zabudowy wolnostojącej może stać swobodnie obok innych mebli kuchennych lub stanowić część wyspy kuchennej.

Ciepło indukcyjne lub element grzejny

Ciepło generowane jest za pomocą elementu grzejnego lub indukcyjnie. W przeciwieństwie do kuchni standardowych, kuchnie indukcyjne nie podgrzewają pól za pomocą elementów grzejących lub płyt grzewczych, lecz indukcyjnie generowanych prądów wirowych. Po włączeniu zasilania powstaje szybkozmienne pole elektromagnetyczne oddające wytworzoną energię spodzie naczynia, który się nagrzewa. Aby wytwarzać energię cieplną w ten sposób, potrzebne są specjalne, ferromagnetyczne naczynia z metalu. W trakcie gotowania samo pole prawie się nie nagrzewa.

Kuchnia elektryczna

 

Odpowiednia reakcja fizyczna zachodzi tylko wtedy, gdy płyta kuchni indukcyjnej ma kontakt z metalem. Aby powstało ciepło, na płycie kuchennej trzeba postawić odpowiednie naczynie, w innym wypadku nie dojdzie do jego rozgrzania, co znacznie zwiększa bezpieczeństwo w porównaniu do płyt grzewczych działających w inny sposób.

Wady i zalety kuchni indukcyjnej

Cena zakupu kuchni elektrycznej z płytą indukcyjną jest wyższa niż kuchni z żeliwnymi płytami grzewczymi. Eksploatacja kuchni indukcyjnej jest za to znacznie bardziej energooszczędna. Osoby ze stymulatorem serca nie powinny jednak kupować kuchni z techniką indukcyjną. Istnieje bowiem ryzyko, że szybkozmienne pole magnetyczne będzie negatywnie wpływało na jego pracę.

Pola

Pola mają od dwóch do ośmiu różnej wielkości stref gotowania dostosowanych do różnych średnic naczyń. Pola generują ciepło za pomocą płyt grzewczych, elementów grzejących lub szybkozmiennych pól elektromagnetycznych. Niektóre kuchnie wolnostojące i do zabudowy wolnostojącej są wyposażone w pokrywę. Kuchnie z żeliwnymi płytami grzewczymi oraz niektóre kuchnie z polami ceramicznymi są z reguły wyposażone w sześciostopniowy regulator mocy, który włącza lub wyłącza zasilanie na krótszy lub dłuższy czas w zależności od żądanej temperatury.

Pola żeliwne, ceramiczne i indukcyjne

Wśród płyt grzewczych rozróżnia się pola żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. We wszystkich przypadkach pola plyta indukcyjnapola znajdują się na górze kuchni. Żeliwne płyty grzewcze mają wyższą krawędź, aby zmieścić element grzejny, powierzchnia kuchni elektrycznych z polami ceramicznymi jest natomiast płaska. Strefy gotowania można rozpoznać przy wyłączonej kuchni tylko na podstawie oznakowania.

Pole ceramiczne

Pola ceramiczne generują ciepło za pomocą płyt grzewczych z odsłoniętymi przewodami grzejnymi zamontowanymi pod powierzchnią płyty ceramicznej. Są one często wyposażone w dwie lub trzy strefy grzejne umożliwiające dodatkowe włączenie jednego lub dwóch obwodów, aby w energooszczędny sposób podgrzewać naczynia o różnej średnicy na tym samym polu.

Ceramiczne płyty grzewcze nagrzewają się szybciej od żeliwnych i zużywają mniej energii. Wielostopniowy wskaźnik ciepła resztkowego informuje o tym, jak gorące są jeszcze płyty po użyciu.

Pole indukcyjne

Pole indukcyjne nagrzewane jest za pomocą miedzianej cewki znajdującej się pod ceramiczną powierzchnią Pola kuchni indukcyjnej wyposażone są w funkcję automatycznego rozpoznawania wielkości naczyń, co umożliwia energooszczędne podgrzewanie wyłącznie tej części pola, na której stoi naczynie.
pola plyta ceramicznaPola specjalne:

Strefa podgrzewania

Strefa podgrzewania płyty kuchennej służy do utrzymywania przyrządzonych potraw w optymalnej temperaturze.

Strefa na brytfannę

Brytfanna jest rodzajem garnka, który z reguły ma kształt owalny lub prostokątny. Aby umożliwić równomierne podgrzewanie brytfanny, wiele kuchni elektrycznych z płytą ceramiczną umożliwia włączenie dodatkowej strefy obok danego pola. W ten sposób powstaje strefa owalna odpowiadająca kształtowi podstawy brytfanny.

Pole booster

Pole booster różni się od pozostałych pól mocą, która jest o 500-800 watów większa. W rezultacie pole rozgrzewa się szybciej. Jest wyposażone w zabezpieczenie przed przegrzaniem z bimetalu i oznaczone w środku czerwonym kołem.

Informacje ogólne dotyczące piekarnika

Zasilany elektrycznie piekarnik znajduje się pod płytą kuchenną i jest używany do grillowania, zapiekania i pieczenia. Drzwi lub szuflada piekarnika mają przynajmniej dwie szyby umożliwiające obserwowanie procesu przyrządzania potraw bez konieczności otwierania drzwi. Wyposażone w termoizolację, oświetlone wnętrze zawiera szereg prowadnic teleskopowych, na których można wsuwać do piekarnika blachy i ruszty. W przypadku piekarników z szufladą do drzwi przymocowane są odpowiednie zawieszenia. Z reguły szara powierzchnia wewnętrzna piekarnika wzmacnia odbicie ciepła.

Rodzaje piekarników

Ciepło w piekarniku może być wytwarzane na różne sposoby. Większość piekarników jest wyposażonych w ogrzewanie górne i dolne, grill, nawiew i termoobieg.

Ogrzewanie górne i dolne

Ogrzewanie górne i dolne wytwarza ciepło za pomocą dwóch grzałek umieszczonych na górze i na dole piekarnika. Grzałki można włączać niezależnie od siebie.

Grill

W przypadku funkcji grilla umieszczona u góry piekarnika skrętka grzejna wytwarza ciepło promieniujące na grillowaną potrawę, co jest najlepszym sposobem jej zrumienienia.

 Nawiew

Funkcja nawiewu jest odpowiednia, gdy wykorzystywanych jest wiele poziomów piekarnika, ponieważ umożliwia najbardziej równomierne rozprowadzenie ciepła. Powietrze rozprowadza wentylator umieszczony w tylnej ścianie piekarnika.

 Termoobieg

Tak samo jak nawiew, termoobieg wykorzystuje wentylator do rozprowadzania ciepła. Jednak w etykieta energetyczna kuchnieprzeciwieństwie do nawiewu obok wentylatora zamontowana jest okrągła grzałka dodatkowo podgrzewająca powietrze przed jego rozprowadzeniem we wnętrzu piekarnika.

Samoczyszczenie

Działająca na zasadzie pirolizy funkcja samoczyszczenia tak silnie nagrzewa piekarnik, że przyklejone do wnętrza resztki ulegają spaleniu i zamieniają się w węgiel, który po ochłodzeniu piekarnika można łatwo usunąć. Wadą tej funkcji jest duże zużycie prądu.

Klasy energetyczne

Od 1998 r. sprzedawcy urządzeń dużego AGD muszą w widoczny sposób oznaczać zużycie energii danego urządzenia. Dotyczy to również piekarników. Urządzenia elektryczne zostały podzielone na różne klasy energetyczne według zużycia prądu. Podobnie jak w przypadku angielskiego systemu ocen szkolnych, skala sięga od klasy A (bardzo małe zużycie) do klasy G (bardzo duże zużycie). W 2003 r. skala została rozszerzona w górę dla lodówek i zamrażarek. Ze względu na to, że w obliczu postępu technicznego skala jest przestarzała, obecnie nie ma już prawie w sprzedaży urządzeń o klasach energetycznych F i G.

powrót

pixel