Jaka patelnia będzie najlepsza? Ranking
Zastawiasz się, jaką patelnię kupić? Nic dziwnego. Patelnia to podstawowy sprzęt w kuchni, obok garnków, rondli czy noży. Kompletując wyposażenie do kuchni, na pewno będziemy zastanawiać się, jaką patelnię kupić. I to niezależnie od tego, czy dopiero urządzamy się w nowym mieszkaniu od zera, czy raczej wymieniamy stare sprzęty na nowe. Patelni potrzebuje każdy. Bez względu na to, czy tylko odgrzewamy posiłki, czy tworzymy wyszukane dania, czy tylko jajecznicę.
Jaka patelnia będzie najlepsza? Podpowiadamy w tym artykule. Dobre patelnie to długoterminowa inwestycja i pewność, że przygotowane potrawy będą smaczne i zdrowe, warto zatem przy wyborze nie kierować się wyłącznie atrakcyjną ceną.
Z czego powinna być wykonana patelnia? Jaką kupić?
Na właściwości patelni w ogromnym stopniu wpływa to, z jakiego materiału została wykonana. Każde tworzywo ma inne właściwości, co przekłada się na różne wady i zalety takiego rozwiązania.
- Patelnie żeliwne – są bardzo solidne i trwałe. Bardzo dobrze sprawdzą się do przygotowywania różnych mięs, nawet w bardzo dużych temperaturach, bez niebezpieczeństwa przypalenia. Można używać ich na płytach indukcyjnych oraz w piekarniku. Największą wadą takich patelni, oprócz wysokiej ceny, jest także duży ciężar.
- Patelnie ze stali nierdzewnej – są lżejsze od żeliwnych, a przy tym – odporne na zarysowania i korozję. Nagrzewają się stosunkowo długo, ale też długo trzymają ciepło już po zdjęciu z płyty czy palnika. Można bez obaw czyścić je w zmywarce.
- Patelnie aluminiowe – często wybierane ze względu na niską cenę. Szybko się nagrzewają i są lekkie, natomiast pod względem trwałości – wyglądają znacznie gorzej niż najlepsze patelnie żeliwne i stalowe.
- Patelnie szklane – to bardzo rzadki wybór, ale stanowi ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla alergików. Pozwalają zachować oryginalny smak i aromat potraw i – przede wszystkim - nie zawierają alergenów: niklu, chromu, ołowiu i innych podobnych substancji.
Jaka powłoka patelni jest najlepsza?
Powłoka, jaką jest pokryta patelnia, wpływa na to, czy ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a także na fakt, czy potrawa przywiera do patelni, czy nie. Jaką patelnię wybrać? To zależy. Bardzo długo za najlepsze patelnie uznawano takie z powłokami teflonowymi, które sprawiały, że smażone potrawy nie przywierały. Warto jednak mieć świadomość, że teflon jest bardzo delikatny i podatny na zarysowania, a zarysowana patelnia teflonowa nadaje się tylko do wyrzucenia. Zdecydowanie trwalsza od niej jest powłoka z tytanu. Godna polecenia i warta uwzględnienia w każdym rankingu patelni jest na przykład patelnia tytanowa TEFAL EVEREST C63606 28 cm. Pośrednia opcja to patelnie z powłoką ceramiczną. Powłoki ceramiczne cechuje zwiększona odporność na zarysowania. Potrawy do nich nie przywierają, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni patelni. Bardzo trwałe, a przy tym eleganckie, są także powłoki granitowe.
Jaka średnica patelni będzie najlepsza?
To zależy, dla kogo będziemy przygotowywać posiłek. Im liczniejsza rodzina, tym większe porcje będziemy przygotowywać. Patelnie średniej wielkości mają 24–26 centymetrów średnicy. Duże patelnie – nawet 28 albo 30.
Jaki kształt patelni?
Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsza patelnia to patelnia uniwersalna, na której można usmażyć wszystko – mięso, rybę, warzywa, jajka czy placki. Często wybieramy właśnie takie patelnie. Ranking, który zaprezentujemy w dalszej części artykułu, skupia się właśnie na takich modelach.
Są także zwolennicy nieco bardziej wyspecjalizowanych rozwiązań, przeznaczonych do przyrządzenia konkretnych potraw. To, czy jest sens inwestować w bardziej specjalistyczne akcesoria, zależy oczywiście od grubości portfela oraz miejsca w kuchennych szafkach.
Jeśli możemy pozwolić sobie na zakup wielu patelni na różne okazje, to warto uwzględnić na pewno:
- patelnię do naleśników,
- wok,
- patelnię grillową,
- patelnię do smażenia jajek.
Jaka patelnia do naleśników jest najlepsza?
Poręczna, lekka i – przede wszystkim – płytka. Dzięki tym cechom oraz nieprzywierającej powłoce umożliwia podrzucanie naleśników w trakcie smażenia.
Wok znany jest z kuchni azjatyckiej, ale ma o wiele szersze zastosowanie. Przyda się do gotowania w głębokim tłuszczu, gotowania w wodzie i do duszenia. Charakterystyczna budowa woka sprawia, że można gotować techniką stir-fry, czyli w ruchu, podrzucając składniki na patelni. Cały sekret sprowadza się do tego, że dno jest półokrągłe, co umożliwia przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw bez niebezpieczeństwa przypalenia czy przywierania składników. Patelnia tego rodzaju jest nieco droższa niż standardowa.
Patelnia grillowa umożliwia natomiast przygotowanie mięsa, ryb i warzyw w podobnej formie jak na standardowym grillu. Zastosowanie karbowanego dna sprawia, że do smażenia można użyć mniejszej ilości tłuszczu.
Ranking dobrych patelni
Widzisz już, jakie rodzaje można znaleźć w sklepie, ale wciąż jaką patelnię wybrać? W ramach podpowiedzi przedstawiamy listę polecanych modeli.
Patelnia ZWIEGER White Stone 28 cm
Na tej patelni możemy smażyć bez tłuszczu, ponieważ powierzchnia jest nieprzywierająca i odporna na zarysowania. Co więcej, patelnia znakomicie przewodzi i akumuluje ciepło, dzięki czemu do ogrzania potrawy będziemy potrzebować mniej energii. Ma wygodny i pewny uchwyt, który się nie nagrzewa.
Patelnia ZWIEGER Klassiker 28 cm
Model z 4-warstwowym dnem, które wzmocniono tytanem. Nadaje się na wszystkie rodzaje płyt grzejnych (w tym indukcyjne), a także do piekarnika, który można nagrzać nawet do 240 stopni, nie martwiąc się o uszkodzenie czy odkształcenie patelni w wysokiej temperaturze.
Zobacz więcej patelni
Patelnia TEFAL Excellence 30cm G2690772
Dobra patelnia z tytanu, która bardzo szybko się nagrzewa. Pokryta jest nieprzywierającą powłoką zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz, dzięki czemu gotowanie jest jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze, a czyszczenie – wyjątkowo proste. Na dnie umieszczony jest wskaźnik temperatury, który wskazuje gotowość, jeśli osiągnięto odpowiedni poziom ciepła.
Patelnia TEFAL Simply Clean 30cm
Niedroga i bardzo duża patelnia z tytanem. Jej powłoka jest długowieczna i odporna na zarysowania, a dno Diffusion zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co sprawia, że potrawy są równomiernie ugotowane. Jedyną wadą jest fakt, że nie nadaje się na płyty indukcyjne.
Patelnia GERLACH Harmony Classic 28 cm
Model z indukcyjnym dnem, ma wygodny antypoślizgowy, ergonomiczny uchwyt. Dwuwarstwowa powłoka nieprzywierającą ILAG Ceralon wzmocniona jest domieszką ceramiczną.
Jaka patelnia najlepsza?
Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, dla kogo gotujemy, jak często, oraz od tego, które potrawy lubimy najbardziej.
Czytaj więcej


Wśród różnych rodzajów patelni częstym wyborem są patelnie ceramiczne. Ranking takich produktów z pewnością ułatwi wybór odpowiedniego modelu, jednak zanim przejdziemy do wyboru, warto poznać ich wady i zalety, żeby decyzja, jaką patelnię ceramiczną wybrać, była w pełni świadoma.

Dobra patelnia żeliwna wielu osobom może przypaść do gustu bardziej niż nowoczesna patelnia ceramiczna czy tytanowa. Co warto wiedzieć o patelniach żeliwnych i jaką patelnię kupić? Zobacz nasz poradnik.

Jeśli planujemy zmienić nawyki na bardziej zdrowe, z pewnością przyda się patelnia do smażenia bez tłuszczu. Jaką patelnię nieprzywierającą warto kupić i dlaczego? Zobacz nasz poradnik.

Interesuje Cię ranking patelni tytanowych? A może nie masz pewności, czy powłoka z tytanu jest odpowiednio trwała i rozważasz także inne opcje? Jeśli szukasz dobrej patelni do swojej kuchni, z pewnością nasz poradnik Ci się przyda!

Chcesz wiedzieć, jaka patelnia granitowa będzie najlepsza i jak granit wypada na tle innych materiałów? Zobacz.

Myślisz, jaki opiekacz do kanapek będzie odpowiedni? Warto wybrać solidny model, który posłuży przez długi czas i pozwoli cieszyć się ze smacznych przekąsek na ciepło.

Zgrzewarka próżniowa – co to jest i dlaczego przyda się w kuchni? Zobaczcie też, jaką pakowarkę próżniową wart kupić!

Interesuje Cię ranking wyciskarek do cytrusów? Podpowiemy, jaki model warto kupić.

Wiele osób, które samodzielnie gotują, z pewnością doceni zalety takiego urządzenia jak szatkownica do warzyw. Ranking modeli będzie wskazówką dla każdego, kto chce kupić lepszy sprzęt niż ten, którego używa w tej chwili.