Co gotować w szybkowarze?
Możliwości jest naprawdę sporo! To bardzo uniwersalne rozwiązanie, które przydaje się przy gotowaniu naprawdę wielu potraw.
Przyjrzyjmy się liście najpopularniejszych dań, które możemy przygotować dzięki szybkowarowi.
•
Sosy – nawet te gęste, przygotujemy w szybkowarze w czasie znacznie krótszym niż w tradycyjny sposób. Pozwoli to łatwo wprowadzić urozmaicenie do dań!
•
Zupy, w tym rosół, wymagający kilku godzin gotowania. W szybkowarze, zamiast w 3 godziny, przygotujemy go w 40 minut! Ta znaczna oszczędność czasu sprawi, że rosół przestanie kojarzony być z wyjątkowymi okazjami, a stanie się jedną zup w codziennym repertuarze - w końcu jej przygotowanie nie jest aż tak czasochłonne
. Innego rodzaju zupy, na przykład pomidorową, przygotujemy w zaledwie 6 minut!
•
Gołąbki – w szybkowarze wystarczy, że będziemy je gotować tylko przez kwadrans!
•
Gulasz – mięsny lub warzywny. Przygotowanie tego typu potrawy w tradycyjny sposób jest czasochłonne: trzeba składniki tak długo gotować, aż staną się miękkie. Duszenie mięsa zajmuje dużo czasu - chyba, że postawimy na szybkowar! Tam gulasz z ulubionych składników przygotujemy w zaledwie 20 minut!
•
Twarde warzywa – dodatek do drugiego dania, podstawa do zupy - szybkowar znacznie skróci czas ich gotowania. Na przykład ziemniaki na obiad ugotujemy dzięki temu urządzeniu w jedyne 8 minut! Po podaniu, będą one mięciutkie i delikatne, przyjemnie rozpływające się w ustach.
Oczywiście, nie jest to skończona lista tego, co może zaoferować nam szybkowar. Jak gotować i na jakie potrawy stawiać? To zależy od naszych ulubionych smaków, pory roku i dostępności sezonowych składników. Szybkowar daje duże możliwości, by zdrowe, domowe dania, przygotować przez cały rok!