Gotowanie w garnku, parowar czy ryżowar – jaki wybrać sposób na gotowanie ryżu?
Gotowanie ryżu może się odbywać na kilka sposobów. Najczęściej torebkę z ryżem umieszcza się w gorącej, osolonej wodzie i gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najprostsze rozwiązanie jednak wcale nie musi być najlepsze.
Często gotowanie w garnku bywa nieprzewidywalne. Ryż może wyjść za twardy albo przeciwnie – zbyt miękki i klejący. Czasem trudno właściwie ocenić czas gotowania się ryżu, zwłaszcza jeśli mamy kuchenkę gazową i wiele zależy od tego, jak duży jest płomień. Z tego powodu, niektórzy decydują się zastąpić gotowanie w wodzie gotowaniem na parze.
Parowar to, jak wiadomo, sprzęt przeznaczony głównie do gotowania warzyw, jednak z innymi produktami także radzi sobie dość dobrze.
Najlepsze rezultaty dadzą jednak urządzenia do gotowania ryżu, czyli tak zwane ryżowary. Specjalny garnek do gotowania ryżu z własnym zasilaniem, to wygodne i proste rozwiązanie. Gdy ryż jest gotowy, sprzęt automatycznie się wyłącza. Co więcej, niektóre ryżowary mogą być wykorzystane także do gotowania na parze, niemniej jest to wyłącznie poboczna funkcja.
Podstawą działania każdego ryżowaru jest grzałka, której pracą sterujemy za pomocą pokręteł lub przycisków umieszczonych na obudowie. Ryż wkłada się od góry i zalewa wodą. Następnie przykrywamy go pokrywką – jak w typowym garnku.