Jakie korzyści zapewnia sokowirówka?
- Sok z urządzenia dostaje się prosto do kubka – bez konieczności używania plastikowych butelek i innych opakowań z tworzyw sztucznych – to proste i ekologiczne
- Sami wybieramy owoce, z których powstaje sok – mamy zatem wpływ nie tylko na ich jakość, ale także smak i proporcje. Można dowolnie wymieszać na przykład mandarynki i pomarańcze, tworząc wyjątkową kompozycję, niedostępną w żadnym sklepie!
- Sok pochodzi z owoców i jest zdrowy – nie ma żadnych domieszek i konserwantów.
A jak sokowirówka wypada w zestawieniu z wyciskarką? Miłośnicy soków często zadają sobie pytanie, który sprzęt jest lepszy, jednak trudno jednoznacznie na nie odpowiedzieć.
Sokowirówka przede wszystkim działa bardzo szybko, jest prosta w obsłudze i dostępna w niskiej cenie. Jednak w związku z technologią wytwarzania soku przeciwnicy mają kilka zarzutów. Przede wszystkim napój jest napowietrzony, więc aby się nie zepsuł, należy pić go od razu. Nie należy zatem wytwarzać w sokowirówce soku na później. Sokowirówka nie potrafi też przetworzyć wszystkich owoców i warzyw, z którymi radzi sobie wyciskarka. Bez problemu zrobi sok z cytrusów czy owoców miękkich, natomiast nie poradzi sobie z wyciśnięciem warzyw liściastych czy ziół. Niektórzy skarżą się także na głośną pracę.
Można więc doszukać się pewnych mankamentów, wciąż jednak lepiej mieć taki sprzęt, niż go nie posiadać, ponieważ zalety z picia owocowych soków zdecydowanie wynagradzają ewentualne niedogodności. Owoce są cennym źródłem wielu składników potrzebnych w organizmie. Nie tylko witamin, ale również żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Odpowiednia porcja warzyw i owoców w sokach i posiłkach może wzmacniać odporność, poprawić samopoczucie, a także mieć dobry wpływ na kondycję skóry czy włosów. Nie sposób też nie docenić roli owocowych soków na drodze do poprawy nawyków żywieniowych i zrzucenia zbędnych kilogramów – soki mają niewiele kalorii i nie zawierają szkodliwych substancji, jak chociażby napoje energetyczne.