Jak działa wolnowar?
W przeciwieństwie do szybkowaru, to urządzenie wcale nie przygotuje potraw bardzo szybko. Wolnowar z definicji potrzebuje dużo czasu na przyrządzenie potrawy, bo obróbka termiczna odbywa się powoli i w temperaturze poniżej 100 stopni. Wolnowar jest idealny do przygotowania zup, pieczeni, gołąbków, zapiekanek, bigosu, przetworów oraz innych potraw, w których długie gotowanie lub pieczenie wydobywa głęboki smak.
W czym wolnowar jest lepszy od zwykłej kuchenki?
W tym miejscu trzeba wymienić wiele zalet wynikających z faktu, że to nowocześniejsze urządzenie niż zwykła płyta grzejna. Przede wszystkim proces gotowania jest całkowicie zautomatyzowany i może się odbywać nawet wtedy, gdy nie ma nas w domu. Po prostu ustawiamy odpowiedni czas i nie musimy interesować się potrawą do czasu, gdy będzie gotowa za kilka godzin. Wolnowar to także większy komfort – nic się nie przypali, nie wykipi, nie trzeba będzie nieustannie mieszać potrawy. Można wstawić jedzenie jeszcze wieczorem i po budzeniu rano mieć wszystko gotowe.
Co ważne, możemy także zapomnieć o intensywnych zapachach wydobywających się z garnków.
Szczelnie zamknięta potrawa nie roznosi swojej intensywnej woni po całym mieszkaniu, możemy zatem swobodnie przygotowywać dania z czosnkiem czy octem, nie martwiąc się o zmysł powonienia naszych domowników. Wolnowar to także urządzenie energooszczędne, bo zużywa znacznie mniej prądu, niż płyta czy kuchenka mikrofalowa, nawet pomimo stosunkowo długiej pracy w ciągu dnia.
Wolnowar czy multicooker – co lepsze?
Zadając sobie to pytanie, warto spojrzeć na ceny tych urządzeń. Multicooker to sprzęt kosztowniejszy i wyposażony w wiele dodatkowych funkcji, poza samą obróbką termiczną dania. Już sama nazwa wskazuje na wiele różnych zastosowań. Jeśli jednak poszukujemy sprzętu do jednego, konkretnego celu, jakim jest długie gotowanie czy duszenie, wydaje się, że lepiej postawić na wyspecjalizowany sprzęt.