Płyta indukcyjna czy ceramiczna – którą wybrać? Która jest zdrowsza, a która zużywa więcej prądu?

Płyta indukcyjna czy ceramiczna? To ważne pytanie, gdy urządzamy swoją kuchnię. Wybór płyty grzejnej wpływa na wygodę, bezpieczeństwo, codzienny komfort oraz wysokość rachunków za energię. Warto zatem podchodzić do tego zagadnienia z rozwagą i rozważyć wszystkie za i przeciw. Zobacz nasz poradnik dotyczący wyboru płyty ceramicznej czy indukcyjnej, żeby pozbyć się wątpliwości.


Płyta indukcyjna a ceramiczna – podstawowe różnice


Często w nowym budownictwie nie występuje w ogóle instalacja gazowa, nie ma zatem możliwości korzystania z kuchenek gazowych. Dysponując jedynie instalacją elektryczną, mamy ograniczony wybór właściwie do dwóch opcji – płyta ceramiczna lub indukcyjna.


Obie wydają się atrakcyjne, zwłaszcza że nie trzeba się martwić o płomienie czy ulatniający się gaz. Są jednak pewne szczegóły, które sprawiają, że wybór nabiera znaczenia.


Przede wszystkim płyty grzejne w zależności od rodzaju są inaczej skonstruowane:


  • Za działanie płyty ceramicznej odpowiadają grzałki, które nagrzewając wybrane przez nas pola grzewcze, stopniowo oddają swoją energię naczyniom. Osiągnięcie wysokiej temperatury wymaga jednak czasu.


  • W przypadku płyt indukcyjnych mamy do czynienia z indukcją. Źródłem energii cieplnej jest zatem zmienne pole magnetyczne. Energia przekazywana jest bezpośrednio do naczynia, sama płyta pozostaje zatem chłodna. To duża wygoda. Oprócz mniejszej szansy na poparzenie się przez dziecko zaletą jest też fakt, że płytę można umyć zaraz po użyciu, nie czekając aż ostygnie.


Płyta ceramiczna czy indukcyjna – którą z nich wybrać?


Płyta indukcyjna czy ceramiczna – zużycie prądu


Co decyduje o tym, ile prądu będzie zużywać płyta? Najważniejsza jest jej efektywność, czyli stosunek wytworzonej energii do energii trafiającej do ogrzania potrawy w naczyniu. W przypadku płyt indukcyjnych straty są znacznie mniejsze. Mówi się, że ich wydajność dochodzi do 90%. W przypadku płyt ceramicznych – około 60%. Na tym tle zdecydowanie najmniej efektywne są płyty gazowe – około 45%.


Różnicę w rachunkach szybko mogą jednak pokryć wydatki na nowe garnki do indukcji. Korzystając z indukcji, potrzebujemy bowiem specjalnych garnków ferromagnetycznych. Na pocieszenie warto jednak dodać, że są to naczynia dobrej jakości, zatem powinien być to zakup na lata.