Płyta indukcyjna czy gazowa? Jaką wybrać? Plusy i minusy obu urządzeń

Nie wiesz, czy wybrać płytę indukcyjną, czy gazową? Płyty gazowe cieszą się popularnością wśród klientów, którzy są przywiązani do tradycyjnych metod gotowania. W nowym budownictwie nie zawsze istnieje możliwość doprowadzenia przyłączy gazowych. W takim przypadku trzeba liczyć się z koniecznością dowożenia butli. Może lepiej wtedy postawić na płytę indukcyjną?


Rodzaje płyt gazowych


Wyróżnia się trzy rodzaje płyt gazowych:


  • emaliowane (najtańsze);
  • ze stali nierdzewnej (wytrzymałe);
  • szklane (wykonane z hartowanego szkła lub ceramicznego).


Płyty szklane pasują do nowocześnie urządzonych kuchni. Są bardzo estetyczne, jednak mniej odporne na uszkodzenia. Kłopotliwe bywa też utrzymanie ich w czystości. Na czarnym szkle często pozostają widoczne smugi, które irytują pedantycznych użytkowników. Jeszcze gorzej czyści się płyty gazowe ze stali nierdzewnej. Pamiętajcie, że do ich czyszczenia należy stosować tylko miękkie myjki, aby nie pozostawić na stalowej płycie zarysowań, których nie da się już usunąć. Najłatwiej utrzymać w czystości płyty emaliowane.


Bez względu na to, z jakiego materiału wykonana jest płyta, warto zaopatrzyć się w specjalistyczne detergenty, które przeznaczone są do czyszczenia konkretnego rodzaju powierzchni. Jeżeli chcesz uniknąć uszkodzenia oraz zarysowania urządzenia, używaj jedynie profesjonalnych środków do czyszczenia.


Zakup płyty gazowej nie musi się wiązać z dużymi kosztami.  Rozpiętość cenowa wśród płyt gazowych jest bardzo duża - najtańsze modele można kupić już od 300 zł, te bardziej zaawansowane, są warte nawet kilka tysięcy złotych. Najnowsze płyty gazowe prezentują się bardzo atrakcyjnie pod względem wzornictwa - każdy znajdzie dla siebie model, który pod względem wizualnym będzie pasował do wystroju wnętrza danej kuchni.


Płyta indukcyjna czy gazowa? Którą wybrać?


Kuchenka gazowa czy indukcja - specyfikacja płyt gazowych


Producenci oferują najczęściej płyty do zabudowy o szerokości  58-60 cm, ale można tez kupić węższe o szerokości 30 i 40 cm oraz szersze o szerokości 75, 90, 100 czy 120 cm! Wybór konkretnego wymiaru płyty zależy od potrzeb domowników oraz możliwości przestrzennych danej kuchni. Najczęściej spotyka się płyty gazowe z czterema palnikami - dwoma o średniej mocy, jednym mniejszym i jednym większym. Niektóre płyty posiadają palnik typu wok, który jest wyposażony w podwójną lub potrójną koronę, zapewniającą mocniejszy płomień. Dla najbardziej wymagających, producenci oferują także płyty o nieregularnych kształtach.


Komfortowe korzystanie z płyty gazowej umożliwia zapalarka w pokrętle, dzięki której do podpalenia palnika nie trzeba używać zapałek lub zapalniczki. Producenci płyt gazowych oferują kilka rodzajów rusztu: jednoczęściowe, pojedyncze i podwójne. Ruszt jednoczęściowy jest wprawdzie stabilny, ale zazwyczaj ciężki i jego gabaryty sprawiają, że trudno go czyścić. Ruszty pojedyncze są mniej stabilne, ale łatwe w utrzymaniu czystości. Idealnym kompromisem będą ruszty podwójne, które zmieszczą się w zlewie a nawet i w zmywarce, gwarantując przy tym komfort gotowania.


Ruszty mogą być żeliwne lub emaliowane. Żeliwne są cięższe i bardziej wytrzymałe, emaliowane - lekkie i mniej trwałe, jednak łatwiej reagują na środki czyszczące.

Bezpieczne korzystanie z płyty gwarantuje przeciwwypływowe zabezpieczenie gazu, które odcina dostęp gazu w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia. Niektóre modele posiadają także zabezpieczenie przed dziećmi w postaci blokady w pokrętłach. Przypadkowemu uruchomieniu ma zapobiec mechanizm, który podczas uruchamiania wymaga dłuższego przytrzymania pokrętła gazu. Pamiętaj, że w przypadku płyt gazowych strefy grzejne wraz z przylegającymi do nich miejscami ulegają nagrzaniu. W trakcie gotowania nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru.