Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Płyta indukcyjna czy gazowa ? Plusy i minusy

Płyty gazowe cieszą się popularnością wśród klientów, którzy są przywiązani do tradycyjnych metod gotowania. W nowym budownictwie nie zawsze istnieje możliwość doprowadzenia przyłączy gazowych. W takim przypadku trzeba liczyć się z koniecznością dowożenia butli.

Wyróżnia się trzy rodzaje płyt gazowych:

  • emaliowane (najtańsze);
  • ze stali nierdzewnej (wytrzymałe);
  • szklane (wykonane z hartowanego szkła lub ceramicznego).

Płyty szklane pasują do nowocześnie urządzonych kuchni. Są bardzo estetyczne, jednak mniej odporne na uszkodzenia. Kłopotliwe bywa też utrzymanie ich w czystości. Na czarnym szkle często pozostają widoczne smugi, które irytują pedantycznych użytkowników. Jeszcze gorzej czyści się płyty gazowe ze stali nierdzewnej. Pamiętajcie, że do ich czyszczenia należy stosować tylko miękkie myjki, aby nie pozostawić na stalowej płycie zarysowań, których nie da się już usunąć. Najłatwiej utrzymać w czystości płyty emaliowane.

Bez względu na to, z jakiego materiału wykonana jest płyta, warto zaopatrzyć się w specjalistyczne detergenty, które przeznaczone są do czyszczenia konkretnego rodzaju powierzchni. Jeżeli chcesz uniknąć uszkodzenia oraz zarysowania urządzenia, używaj jedynie profesjonalnych środków do czyszczenia.

Zakup płyty gazowej nie musi się wiązać z dużymi kosztami.  Rozpiętość cenowa wśród płyt gazowych jest bardzo duża - najtańsze modele można kupić już od 300 zł, te bardziej zaawansowane, są warte nawet kilka tysięcy złotych. Najnowsze płyty gazowe prezentują się bardzo atrakcyjnie pod względem wzornictwa - każdy znajdzie dla siebie model, który pod względem wizualnym będzie pasował do wystroju wnętrza danej kuchni.



Specyfikacja płyt gazowych


Producenci oferują najczęściej płyty do zabudowy o szerokości  58-60 cm, ale można tez kupić węższe o szerokości 30 i 40 cm oraz szersze o szerokości 75, 90, 100 czy 120 cm! Wybór konkretnego wymiaru płyty zależy od potrzeb domowników oraz możliwości przestrzennych danej kuchni. Najczęściej spotyka się płyty gazowe z czterema palnikami - dwoma o średniej mocy, jednym mniejszym i jednym większym. Niektóre płyty posiadają palnik typu wok, który jest wyposażony w podwójną lub potrójną koronę, zapewniającą mocniejszy płomień. Dla najbardziej wymagających, producenci oferują także płyty o nieregularnych kształtach.

Komfortowe korzystanie z płyty gazowej umożliwia zapalarka w pokrętle, dzięki której do podpalenia palnika nie trzeba używać zapałek lub zapalniczki. Producenci płyt gazowych oferują kilka rodzajów rusztu: jednoczęściowe , pojedyncze i podwójne. Ruszt jednoczęściowy jest wprawdzie stabilny, ale zazwyczaj ciężki i jego gabaryty sprawiają, że trudno go czyścić. Ruszty pojedyncze są mniej stabilne, ale łatwe w utrzymaniu czystości. Idealnym kompromisem będą ruszty podwójne, które zmieszczą się w zlewie a nawet i w zmywarce, gwarantując przy tym komfort gotowania.

Ruszty mogą być żeliwne lub emaliowane. Żeliwne są cięższe i bardziej wytrzymałe, emaliowane - lekkie i mniej trwałe, jednak łatwiej reagują na środki czyszczące.

Bezpieczne korzystanie z płyty gwarantuje przeciwwypływowe zabezpieczenie gazu, które odcina dostęp gazu w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia. Niektóre modele posiadają także zabezpieczenie przed dziećmi w postaci blokady w pokrętłach. Przypadkowemu uruchomieniu ma zapobiec mechanizm, który podczas uruchamiania wymaga dłuższego przytrzymania pokrętła gazu. Pamiętaj, że w przypadku płyt gazowych strefy grzejne wraz z przylegającymi do nich miejscami ulegają nagrzaniu. W trakcie gotowania nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru.


Płyta indukcyjna


Płyta indukcyjna jest odmianą płyty elektrycznej. Oprócz zasilania prądem, do podgrzewania wykorzystywane jest zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Do niewątpliwych atutów płyty indukcyjnej zalicza się krótszy czas gotowania oraz zaawansowane sterowanie. Minusem jest cena - koszt rzędu, co najmniej 750 zł.

Jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa, sprzęt nie ma sobie równych. W trakcie gotowania płyta pozostaje zaledwie ciepła od temperatury dna garnka, a dopływ prądu jest odcinany zaraz po zdjęciu z niej naczynia. Najnowocześniejsze modele płyt indukcyjnych są wyposażane m.in. w system automatycznego zagotowania, sensory smażenia i gotowania, a nawet automatycznie uruchamiają pracę okapu!

Przed zakupem płyty warto sprawdzić, jaką mamy instalację elektryczną. Dla jednych płyt minimalne napięcie wynosi 230V a dla innych 400V.



Podstawowe parametry


Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na jej rozmiar. Do niewielkich kuchni oraz dla osób, które niezbyt często gotują, poleca się dwupolowe 30 centymetrowe płyty. Osobom, które spędzają w kuchni więcej czasu oraz nie ogranicza ich przestrzeń, idealnym wyborem będą szerokie płyty, od 70 do 100 cm, z pięcioma lub sześcioma polami grzejnymi. Standardowe urządzenia mają od 58 do 60 cm i są wyposażone zazwyczaj w cztery pola indukcyjne. Wiele modeli posiada tzw. pole podwójne, które powstaje z połączenia dwóch pól, na którym możemy ustawić kilka mniejszych garnków lub korzystać z brytfanki lub np. płyty do grillowania.

Płyty indukcyjne są wykonane ze szkła ceramicznego. Są wytrzymałe na większe obciążenia, jednak nie bardziej, niż płyty gazowe. Płyty indukcyjne można podzielić na bezramkowe i modele z ramką, która odgranicza miejsce połączenia urządzenia z blatem. Najczęściej spotyka się płyty w kolorze czarnym, jednak producenci wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, wprowadzili na rynek modele w kolorze białym, beżowym, szarym.

Płyty indukcyjne posiadają sterowanie dotykowe, które jest umiejscowione jest najczęściej z przodu płyty. Kuchnie indukcyjne są idealne dla osób, które cenią sobie bezpieczeństwo i wygodę oraz mogą sobie pozwolić na nieco większy wydatek, niż w przypadku zakupu płyty gazowej.


Płyty indukcyjne są wyposażane dodatkowo w liczne udogodnienia, jak m.in.:

  • rozpoznawanie obecności i wielkości garnka – wystarczy ustawić moc grzania i możemy gotować;

  • automatyczne wyłączenie - w razie przegrzania lub wykipienia gotującej się potrawy, płyta samoczynnie się wyłączy;

  • gotowe programy grzania - na każdym polu grzejnym możemy ustawić 3 poziomy temperatury grzania 40°C, 70°C i 90°C. Najniższa z temperatur sprawdzi się idealnie do topienia masła, czekolady, środkowa – do podgrzania zup, a w najwyższej ugotujecie makaron czy ryż.

  • funkcja podtrzymywania ciepła - gwarantuje, że nawet po zakończeniu gotowania, potrawa nie utraci swojego ciepła.
  • sensor smażenia- doskonałe wysmażenie potraw dzięki sensorowi z 5 ustawieniami mocy. Płyta stale kontroluje temperaturę podczas smażenia i reguluję ją w razie potrzeby.  Przygotowanie steka słabo, średnio czy dobrze wysmażonego stanie się dziecinnie proste.
  • sensor gotowania- dzięki tej funkcji nigdy nie wykipi Wam już mleko! Płyta kontroluje i automatycznie reguluje temperaturę w naczyniu podczas gotowania.


Niektóre modele płyt indukcyjnych posiadają dodatkowo funkcję gotowania z wykorzystaniem ciepła resztkowego, które umożliwia znaczną oszczędność energii. Dodatkowym udogodnieniem jest także wbudowany system, który chroni elektroniczne części przed przegrzaniem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, chłodzący wiatrak działa nawet po zakończeniu pracy płyty.


Zasady działania pola indukcyjnego


Płyta indukcyjna jest wyposażona w cewki, które dzięki zasilaniu przez generator elektryczny, wytwarzają zmienne pole magnetyczne. Umieszczony na dnie garnka ferromagnetyczny materiał, wytwarza prądy wirowe, które nagrzewają pożywienie bezpośrednio przez przewodzenie ciepła przez dno naczynia. W momencie umieszczenia garnka na płycie, następuje przenikanie prądów indukcyjnych, które emitują ciepło wyłącznie przy pomocy garnka. Płyta jest ogrzewana przez ciepło powrotne, które jest transmitowane przez garnek. Przenikanie prądów indukcyjnych jest możliwie dzięki detektorowi obecności garnka, który automatycznie rozpoczyna lub kończy wydzielanie ciepła w polu gotowania.


Garnki z dnem ferromagnetycznym


Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, konieczne jest zainwestowanie w garnki z ferromagnetycznym dnem - żeliwnych lub wykonanych ze stali nierdzewnej. Pamiętaj, aby zawsze korzystać z garnków wysokiej jakości, które zapewniają odpowiednie przyleganie do płyty, optymalny rozkład ciepła oraz efektywne spożytkowanie energii podczas gotowania. Jeżeli chcesz mieć pewność, że dane naczynie może zostać wykorzystane do gotowania na płycie indukcyjnej, możesz przyłożyć do niego magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty, możesz z powodzeniem użyć go do gotowania na tego rodzaju płycie. Bardzo ważne jest właściwe dobranie średnicy garnka do rozmiaru palnika. Płyta indukcyjna może nie zadziałać, jeśli użyjesz garnków, które są mniejsze od średnicy minimalnych pól grzejnych. Zniszczenie płyty może spowodować ustawianie na niej pustych naczyń lub takich, których dno nie jest wytarte do sucha.



Wpływ działania płyty indukcyjnej na inne urządzenia


Częstotliwość pracy płyty indukcyjnej mieści się w przedziale 20-50 kHz, dlatego osoby, które mają wszczepione rozruszniki serca, pompy iniekcyjne, aparaty słuchowe lub inne urządzenia wspomagane elektronicznie, powinny upewnić się, czy działanie płyty nie spowodowuje zakłóceń ich pracy. Producenci zapewniają jednak, że pole elektromagnetyczne, które jest wytwarzane przez płytę indukcyjną, nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, warto wiedzieć, że umieszczanie w pobliżu płyty indukcyjnej dysków twardych, czy innych nośników pamięci, może spowodować ich uszkodzenie.


Porównanie kosztów zakupu, instalacji i eksploatacji


Koszty związane z zakupem płyty gazowej przedstawiają się następująco: płyta gazowa (od 300 zł), koszt przyłącza gazowego, (jeśli takowego nie ma) - od 150 zł oraz doprowadzenie przewodów wentylacyjnych nawiewnych oraz wywiewnych - od 500 zł.

Koszty związane z zamontowaniem płyty indukcyjnej są znacznie wyższe. Do ceny samej płyty (od 750 zł), doliczyć należy koszt przyłącza elektrycznego (ok. 100 zł) oraz koszt ewentualnej wymiany garnków (od 200 zł).


Opłaty eksploatacyjne, pomiędzy płytą indukcyjną a gazową, są do siebie bardzo zbliżone. Gaz jest wprawdzie tańszy, ale dłużej się na nim gotuje i podczas gotowania odnotowuje się jego duże straty- tylko 50% energii przekazywana jest do garnka, reszta ogrzewa niestety powietrze…

Środki ostrożności


Jeśli chodzi o płytę gazową, pamiętaj, aby nie stawiać na rusztach niestabilnych naczyń, których przewrócenie mogłoby zalać palniki. Nie pozostawiaj włączonego urządzania podczas smażenia, ponieważ przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić. Podczas gotowania pamiętaj o przykrywaniu garnków - w przeciwnym razie, zużycie energii elektrycznej może wzrosnąć nawet czterokrotnie.

Upewnij się, że pomieszczenie, w którym użytkujesz płytę gazową jest odpowiednio wentylowane. Bezpieczeństwo użytkowania umożliwia system elektromagnetyczny, który eliminuje ryzyko ulatniania się gazu. W razie zgaśnięcia płomienia, umiejscowione przy palnikach czujniki odcinają dopływ gazu. Pamiętaj też, że instalacja płyty, zarówno gazowej, jak i indukcyjnej, powinna być wykonana przez uprawnionego instalatora, wedle wskazówek producenta.

Czyszczenie płyty ceramicznej można wykonać jedynie wtedy, kiedy ta jest całkowicie chłodna. Producenci zalecają oczyszczanie powierzchni płyty po każdorazowym jej użytkowaniu. Staraj się nie dopuszczać do przypalania resztek żywności oraz przesuwania garnków - skutkiem tego może być powstanie zarysowań na delikatnej powierzchni płyty. W razie zauważenia jakichkolwiek uszkodzeń w postaci pęknięć lub odprysków, należy bezzwłocznie wyłączyć płytę indukcyjną, ponieważ istnieje zagrożenie porażenia prądem.


Płyta gazowa vs indukcyjna


Do zalet płyt gazowych zaliczyć można lepszy smak potraw, niską cenę zakupu oraz niewielką podatność urządzenia na awarie. Wadą jest dłuższy czas gotowania niż na płycie indukcyjnej i duże straty energii. Płyta gazowa nie wymaga specjalnych garnków, ale trudniej utrzymać ją w czystości. Podczas procesu spalania gazu powstają tłuste opary w na meblach kuchennych i ścianach. Dobra wentylacja jest niezbędna!

Płyta indukcyjna odznacza się najkrótszym czasem gotowania i stygnięcia. Wiele osób decyduje się na zakup płyty indukcyjnej ze względu na bezpieczeństwo użytkowania oraz szybkość przygotowywania posiłków. Płyty indukcyjne, w przeciwieństwie do płyt gazowych, są idealnym rozwiązaniem do kuchni otwartych na salon – mają estetyczny wygląd i łatwo się je czyści.

Opłaty eksploatacyjne, pomiędzy płytą indukcyjną a gazową, są do siebie bardzo zbliżone.


Podsumowanie


Podsumowując, płyty gazowe i indukcyjne mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsze, są urządzeniami znanymi i sprawdzonymi, jednak nie są zaawansowane technologicznie. Nie posiadają rozbudowanego systemu sterowania, emitują ciepło bezpośrednio do otoczenia oraz nie są wyposażone w dodatkowe zabezpieczenia, które chronią dzieci (np. przed poparzeniem). Płyty indukcyjne charakteryzuje natomiast wysoka sprawność energetyczna, bezpieczeństwo użytkowania oraz pełna kontrola nad procesem gotowania. Niewątpliwym atutem jest także szybkość nagrzewania, która przekłada się bezpośrednio na skrócenie czasu przygotowania potraw (proces gotowania może być szybszy nawet o 30 %).

Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, którą płytę grzewczą kupić, warto zwrócić uwagę na bezawaryjny dostęp do prądu. Jeżeli w twojej okolicy przerwy w dostawie energii elektrycznej zdarzają się dość często, być może lepiej rozważyć zakup płyty gazowej lub gazowo-elektrycznej (kombinowanej). Osobom, które mieszkają w nowym budownictwie, poleca się płyty zasilane prądem. Jeżeli rozliczasz się za gaz według stawki ryczałtowej, warto przemyśleć zakup płyty gazowej.


Płyta kombinowana, czyli alternatywa dla niezdecydowanych


Rynek oferuje płyty gazowo- indukcyjne oraz również płyty modułowe (typu domino o szerokości 30cm), na które składają się moduły: gazowe, ceramiczne, indukcyjne bądź też grillowe

Płyty „kombinowane” to idealne rozwiązanie dla osób, które nie chcą iść na kompromis. Jeżeli jesteś miłośnikiem gotowania, rozwiązanie w postaci płyty, która jest zasilana zarówno gazem, jak i prądem, będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Płyty kombinowane mają w swojej ofercie firmy Teka, Electrolux, Smeg, Fulgor Milano.


Artykuł przygotowała

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }/* ACCOUNT > CLUB > shopping counter > add footer text */var accountClubLottery, txtElement;accountClubLottery = document.querySelectorAll('.v-account .b-lotteryBoxes .m-contentBox_item.is-separator .m-contentBox_data');if (accountClubLottery.length) { txtElement = document.createElement('P'); txtElement.classList.add('g-mt20'); txtElement.innerHTML = '* Do licznika zakupów liczą się zakupy dokonane do 31.12.2019r.'; accountClubLottery[0].appendChild(txtElement);}[/script]