Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Płyta indukcyjna czy gazowa ? Plusy i minusy


Płyta gazowa – rodzaje, konserwacja, cena


Płyty gazowe cieszą się popularnością pośród klientów, którzy są przywiązani do tradycyjnych metod gotowania. W nowym budownictwie nie zawsze istnieje możliwość doprowadzenia przyłączy gazowych. W takim przypadku trzeba liczyć się z koniecznością dowożenia butli.

Wyróżnia się trzy rodzaje płyt gazowych:

- emaliowane (najtańsze);

- ze stali nierdzewnej (wytrzymałe);

- szklane (wykonane z hartowanego szkła).

Płyty szklane pasują do nowocześnie urządzonych kuchni. Są jednak mniej odporne na uszkodzenia. Szklana tafla, która zakrywa płytę gazową sprawia, że kuchenka przypomina wyglądem płytę ceramiczną. Dodatkową zaletą jest łatwe utrzymanie jej w czystości.

Bez względu na to, z jakiego materiału wykonana jest płyta, warto zaopatrzyć się w specjalistyczne detergenty, które przeznaczone są do czyszczenia konkretnego rodzaju powierzchni. Jeżeli chcesz uniknąć uszkodzenia oraz zarysowania urządzenia, używaj jedynie profesjonalnych środków do czyszczenia.

Zakup płyty gazowej nie wiąże się z dużymi kosztami. Jednak jej użytkowanie powoduje spore straty ciepła. Rozpiętość cenowa wśród płyt gazowych jest bardzo duża - najtańsze modele można kupić już od 300zł, te bardziej zaawansowane, są warte nawet kilka tysięcy złotych. Do przodujących producentów płyt gazowych zalicza się m.in.: Amica, Candy, De Dietrich, Hotpoint Ariston, czy Miele. Najnowsze płyty gazowe prezentują się bardzo atrakcyjnie pod względem wzornictwa - każdy znajdzie dla siebie model, który pod względem wizualnym będzie pasował do wystroju wnętrza danej kuchni.

Specyfikacja płyt gazowych


Producenci oferują najczęściej płyty do zabudowy o szerokości od 58 cm do 60 cm, ale można tez kupić węższe (poniżej 30 cm) i szersze (powyżej 100 cm). Wybór konkretnego wymiaru płyty zależy od potrzeb domowników oraz możliwości przestrzennych danej kuchni. Producenci oferują płyty  dwu, trzy lub pięcio-palnikowe. Najczęściej spotyka się płyty gazowe z czterema palnikami - dwoma o średniej mocy, jednym mniejszym i jednym większym. Większe modele mają dodatkowo palnik typu wok, który jest wyposażony w podwójną lub potrójną koronę, zapewniającą mocniejszy płomień. W przypadku modeli o szerokości 60 cm, rozmieszczenie palników jest standardowe. Dla najbardziej wymagających, producenci oferują także płyty o nieregularnych kształtach.

Komfortowe korzystanie z płyty gazowej umożliwia zapalarka w pokrętle, dzięki której do podpalenia palnika nie trzeba używać zapałek lub zapalniczki. W niektórych modelach zapalarka może być umiejscowiona w panelu sterowania, na oddzielnym przycisku. Producenci płyt gazowych oferują dwa rodzaje rusztu - jednolity lub dzielony. Pierwszy, jest problematyczny jeśli chodzi o jego mycie i konserwację. Ruszt dzielony zapewnia większą stabilność oraz umożliwia łatwiejsze czyszczenie (można np. umieścić go w zmywarce). Ruszty mogą być żeliwne lub emaliowane. Żeliwne, są cięższe i bardziej wytrzymałe, emaliowane - lekkie i mniej trwałe, jednak łatwiej reagują na środki czyszczące.

Bezpieczne korzystanie z płyty gwarantuje przeciwwypływowe zabezpieczenie gazu, które odcina dostęp gazu w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia. Niektóre modele posiadają także zabezpieczenie przed dziećmi w postaci blokady w pokrętłach. Przypadkowemu uruchomieniu ma zapobiec mechanizm, który podczas uruchamiania wymaga dłuższego przytrzymania pokrętła gazu. Pamiętaj, że w przypadku płyt gazowych strefy grzejne wraz z przylegającymi do nich miejscami ulegają nagrzaniu. W trakcie gotowania nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru.

Płyta indukcyjna


Płyta indukcyjna jest odmianą płyty elektrycznej. Oprócz zasilania prądem, do podgrzewania wykorzystywane jest zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Do niewątpliwych atutów płyty indukcyjnej zalicza się krótszy czas gotowania oraz zaawansowane sterowanie. Minusem jest cena - koszt rzędu co najmniej 1000 zł. Za renomowanych producentów płyt indukcyjnych uznaje się: Franke, Gaggenau, Miele, Siemens, Teka.

Jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa, sprzęt nie ma sobie równych. W trakcie gotowania płyta pozostaje chłodna, a dopływ prądu jest odcinany zaraz po zdjęciu z niej garnka. Najnowocześniejsze modele płyt indukcyjnych są wyposażane m.in. w system automatycznego zagotowania, automatyczny wyłącznik pola lub blokadę panelu sterowania. Aby móc korzystać z płyty indukcyjnej, niezbędna jest trójfazowa instalacja elektryczna. Jeżeli twoja instalacja nie ma wystarczającej mocy, możesz zwrócić się do dostawcy energii z prośbą o jej zwiększenie.


Podstawowe parametry


Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na jej rozmiar. Do niewielkich kuchni oraz dla osób, które niezbyt często gotują, poleca się dwupalnikowe, 30 centymetrowe płyty. Osobom, które spędzają w kuchni więcej czasu oraz nie ogranicza ich przestrzeń, idealnym wyborem będą szerokie płyty, od 70 do 90 cm, z pięcioma lub sześcioma polami grzejnymi. Standardowe urządzenia mają od 58 do 60 cm i są wyposażone zazwyczaj w cztery pola indukcyjne.

Ze względu na kształt, pola grzewcze są podzielone na:

- pojedyncze - najczęściej spotykane;

- poszerzane podwójne lub potrójne - składające się z kilku okręgów, które nachodzą na siebie - umożliwiają gotowanie w garnkach o zróżnicowanych średnicach;

- typu brytfanna - w kształcie owalnym lub prostokątnym, przeznaczone do gotowania w naczyniach o niestandardowym kształcie.

Płyty indukcyjne są wykonane ze szkła ceramicznego. Są wytrzymałe na większe obciążenia, jednak nie bardziej, niż płyty gazowe. Płyty indukcyjne można podzielić na bezramkowe, które tworzą z blatem równą powierzchnię oraz te z ramką, która odgranicza miejsce połączenia urządzenia z blatem. Najczęściej spotyka się płyty w kolorze czarnym, jednak producenci wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, wprowadzili na rynek także białe modele.

Większość urządzeń posiada autonomiczne sterowanie dotykowe, które jest umiejscowione z przodu lub z boku. Płyty indukcyjne charakteryzują się wysokim poziomem bezpieczeństwa - nie trzeba obawiać się oparzenia, czy przypadkowej zmiany ustawień pracy. Kuchnie indukcyjne są idealne dla osób, które cenią sobie bezpieczeństwo i wygodę oraz mogą sobie pozwolić na nieco większy wydatek, niż w przypadku zakupu płyty gazowej.

Płyty indukcyjne są wyposażane dodatkowo w liczne udogodnienia, jak m.in.:

- Czujnik Auto-Focus - rozpoznający wielkości garnka, dzięki któremu płyta dostosowuje odpowiednią średnicę pola grzejnego do naczynia;

- Funkcję Memory - która zapisuje ostatnio używane ustawienia;

- Auto-Stop - w razie przegrzania lub wykipienia gotującej się potrawy, funkcja uruchamia samoczynne wyłączenie się płyty;

- Bridge - umożliwia połączenie dwóch sąsiednich pól grzewczych w jedno;

- Blokada - zapobiega przypadkowemu uruchomieniu lub wyłączeniu płyty;

- Short Clean - kiedy zajdzie taka potrzeba, płyta przerywa gotowanie w celu usunięcia zabrudzeń z płyty. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy w trakcie gotowania, na powierzchnię płyty rozsypie się cukier lub inna substancja słodzona - wtedy konieczne jest jej natychmiastowe wytarcie lub delikatne usunięcie osadu przy pomocy skrobaka;

- Funkcja podtrzymywania ciepła - gwarantuje, że nawet po zakończeniu gotowania, potrawa nie utraci swojego ciepła.

Niektóre modele płyt indukcyjnych posiadają dodatkowo funkcję gotowania z wykorzystaniem ciepła resztkowego, które umożliwia znaczną oszczędność energii. Dodatkowym udogodnieniem jest także wbudowany system, który chroni elektroniczne części przed przegrzaniem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, chłodzący wiatrak działa nawet po zakończeniu pracy płyty.

Zasady działania pola indukcyjnego


Płyta indukcyjna jest wyposażona w cewki, które dzięki zasilaniu przez generator elektryczny, wytwarzają zmienne pole magnetyczne. Umieszczony na dnie garnka ferromagnetyczny materiał, wytwarza prądy wirowe, które nagrzewają pożywienie bezpośrednio przez przewodzenie ciepła przez dno naczynia. W momencie umieszczenia garnka na płycie, następuje przenikanie prądów indukcyjnych, które emitują ciepło wyłącznie przy pomocy garnka (podczas gdy powierzchnia płyty pozostaje zimna). Płyta jest ogrzewana przez ciepło powrotne, które jest transmitowane przez garnek. Przenikanie prądów indukcyjnych jest możliwie dzięki detektorowi obecności garnka, który automatycznie rozpoczyna lub kończy wydzielanie ciepła w polu gotowania.

Garnki z dnem ferromagnetycznym


Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, konieczne jest zainwestowanie w garnki z ferromagnetycznym dnem - żeliwnych lub wykonanych ze stali nierdzewnej. Pamiętaj, aby zawsze korzystać z garnków wysokiej jakości, które zapewniają odpowiednie przyleganie do płyty, optymalny rozkład ciepła oraz efektywne spożytkowanie energii podczas gotowania. Jeżeli chcesz mieć pewność, że dane naczynie może zostać wykorzystane do gotowania na płycie indukcyjnej, możesz przyłożyć do niego magnes. Jeżeli zostanie przyciągnięty, możesz z powodzeniem użyć go do gotowania na tego rodzaju płycie. Bardzo ważne jest właściwe dobranie średnicy garnka do rozmiaru palnika. Płyta indukcyjna może nie zadziałać, jeśli użyjesz garnków, które są mniejsze od średnicy minimalnych pól grzejnych. Zniszczenie płyty może spowodować ustawianie na niej pustych naczyń lub takich, których dno nie jest wytarte do sucha.


Wpływ działania płyty indukcyjnej na inne urządzenia


Częstotliwość pracy płyty indukcyjnej mieści się w przedziale 20-50 kHz, dlatego osoby, które mają wszczepione rozruszniki serca, pompy iniekcyjne, aparaty słuchowe lub inne urządzenia wspomagane elektronicznie, powinny upewnić się, czy działanie płyty nie spowodowuje zakłóceń ich pracy. Producenci zapewniają jednak, że pole elektromagnetyczne, które jest wytwarzane przez płytę indukcyjną, nie wywiera negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, warto wiedzieć, że umieszczanie w pobliżu płyty indukcyjnej dysków twardych, czy innych nośników pamięci, może spowodować ich uszkodzenie.

Porównanie kosztów zakupu, instalacji  i eksploatacji


Koszty związane z zakupem płyty gazowej przedstawiają się następująco: płyta gazowa (od 300 zł), koszt przyłącza gazowego (jeśli takowego nie ma) - od 150 zł oraz doprowadzenie przewodów wentylacyjnych nawiewnych oraz wywiewnych - od 500 zł.

Koszty związane z zamontowaniem płyty indukcyjnej są znacznie wyższe. Do ceny samej płyty (powyżej 1000 zł), doliczyć należy koszt przyłącza elektrycznego (ok. 100 zł) oraz koszt ewentualnej wymiany garnków (od 200 zł).

Gotowanie na płycie gazowej wymaga nieustannego poboru energii, jednak jeśli chodzi o eksploatację, zarówno miesięczne, jak i roczne koszty związane z użytkowaniem jednej, jak i drugiej płyty, będą do siebie bardzo zbliżone.

Środki ostrożności


Jeśli chodzi o płytę gazową, pamiętaj, aby nie stawiać na rusztach niestabilnych naczyń, których przewrócenie mogłoby zalać palniki. Nie pozostawiaj włączonego urządzania podczas smażenia, ponieważ przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić. Podczas gotowania pamiętaj o przykrywaniu garnków - w przeciwnym razie, zużycie energii elektrycznej może wzrosnąć nawet czterokrotnie.

Upewnij się, że pomieszczenie, w którym użytkujesz płytę gazową jest odpowiednio wentylowane. Bezpieczeństwo użytkowania umożliwia system elektromagnetyczny, który eliminuje ryzyko ulatniania się gazu. W razie zgaśnięcia płomienia, umiejscowione przy palnikach czujniki odcinają dopływ gazu. Pamiętaj też, że instalacja płyty, zarówno gazowej, jak i indukcyjnej, powinna być wykonana przez uprawnionego instalatora, wedle wskazówek producenta.

Czyszczenie płyty ceramicznej można wykonać jedynie wtedy, kiedy ta jest całkowicie ostygnięta. Producenci zalecają oczyszczanie powierzchni płyty po każdorazowym jej użytkowaniu. Staraj się nie dopuszczać do przypalania resztek żywności oraz przesuwania garnków - skutkiem tego może być powstanie zarysowań na delikatnej powierzchni płyty. W razie zauważenia jakichkolwiek uszkodzeń w postaci pęknięć lub odprysków, należy bezzwłocznie wyłączyć płytę indukcyjną, ponieważ istnieje zagrożenie porażenia prądem.

Płyta gazowa vs indukcyjna


Płyta gazowa charakteryzuje się dużą rozpiętością zużycia gazu na poszczególnych palnikach oraz niskim kosztem gotowania. Do zalet płyt gazowych zaliczyć można lepszy smak potraw, niską cenę zakupu, tanie koszty eksploatacji, niezależne działanie od dostawcy energii elektrycznej oraz niewielką podatność urządzenia na awarie. Wadą jest długi czas gotowania, spowodowany dużymi stratami energii (podczas gotowania na gazie zużywa się ok. 40% wytworzonej energii). Najdrożej wynosi gotowanie na palnikach gazowych o zwiększonej mocy. Płyta gazowa jest mniej wymagająca, jeśli chodzi o garnki, jednak wymaga częstego czyszczenia palników (trudniej utrzymać ją w czystości). W razie wystąpienia nieszczelności instalacji, używanie płyty gazowej może stwarzać niebezpieczeństwo.

Płyta indukcyjna odznacza się najkrótszym czasem gotowania i stygnięcia, niskim zużyciem energii elektrycznej, a tym samym niskim kosztem gotowania. Wiele osób decyduje się na zakup płyty indukcyjnej ze względu na bezpieczeństwo użytkowania oraz szybkość przygotowywania posiłków. W przypadku tego rodzaju urządzenia, moc palnika nie ma żadnego przełożenia na wysokość opłaty. Płyty indukcyjne, w przeciwieństwie do płyt gazowych, są idealnym rozwiązaniem do kuchni otwartych na salon – mają estetyczny wygląd oraz wytwarzają mniej tłustych osadów. Ponadto, łatwo się je czyści. Opłaty eksploatacyjne, pomiędzy płytą indukcyjną a gazową, są do siebie bardzo zbliżone.

Podsumowanie


Podsumowując, płyty gazowe i indukcyjne mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsze, są urządzeniami znanymi i sprawdzonymi, jednak nie są zaawansowane technologicznie. Nie posiadają rozbudowanego systemu sterowania, nie utrzymują stałej temperatury, emitują ciepło bezpośrednio do otoczenia oraz nie są wyposażone w dodatkowe zabezpieczenia, które chronią dzieci (np. przed poparzeniem). Płyty indukcyjne charakteryzuje natomiast wysoka sprawność energetyczna, bezpieczeństwo użytkowania oraz pełna kontrola na procesem gotowania. Niewątpliwym atutem jest także szybkość nagrzewania, która przekłada się bezpośrednio na skrócenie czasu przygotowania potraw (proces gotowania może być szybszy nawet o 30 %).

Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, którą płytę grzewczą kupić, warto zwrócić uwagę na bezawaryjny dostęp do prądu. Jeżeli w twojej okolicy przerwy w dostawie energii elektrycznej zdarzają się dość często, być może lepiej rozważyć zakup płyty gazowej lub gazowo-elektrycznej. Osobom, które mieszkają w nowym budownictwie, poleca się płyty zasilane prądem. Jeżeli rozliczasz się za gaz według stawki ryczałtowej, warto przemyśleć zakup płyty gazowej. Jeżeli w okolicy, w której mieszkasz nie ma prądu, a pomimo to chcesz mieć możliwość użytkowania elektrycznych pól grzejnych, zdecyduj się na płytę kombinowaną.

Płyta kombinowana, czyli alternatywa dla niezdecydowanych


Rynek oferuje również płyty modułowe (typu domino), na które składają się, dowolnie zestawione, powierzchnie: gazowe, ceramiczne, indukcyjne bądź też grillowe. Ze względu na rodzaj, płyty modułowe dzieli się na:

- standardowe - wyposażone w jeden lub dwa palniki gazowe albo dwa pola elektryczne;

- grill - powierzchnię płyty stanowi elektryczny ruszt do grillowania;

- wok - powierzchnię stanowi płyta do przyrządzania potraw azjatyckich, może być zasilana gazem lub prądem;

- Tepan Yaki - płyta grillowa bez rusztu, służy do beztłuszczowego opiekania potraw.

Kuchnie modułowe to idealne rozwiązanie dla osób, które nie chcą iść na kompromis.  Jeżeli jesteś miłośnikiem gotowania, rozwiązanie w postaci płyty kombinowanej, która jest zasilana zarówno gazem, jak i prądem, będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Dowolne łączenie płyt, umożliwia stworzenie optymalnego miejsca pracy, dostosowanego do twoich indywidualnych preferencji. Płyty kombinowane mają w swojej ofercie producenci: Ardo, De Longhi, Gorenje, czy Nardi.

powrót

pixel