Po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić? Co ile powinna się włączać i wyłączać?
Chociaż wszyscy mają w domu chłodziarkę i nie wyobrażają sobie bez niej codziennego życia, prawie nikt nie zastanawia się, po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić i jak w ogóle działa. Te kwestie są istotne – nie tylko przy pierwszym uruchomieniu sprzętu. Prawidłowe korzystanie z lodówki oznacza niższe rachunki za energię oraz dłuższą żywotność urządzenia. Zobacz, jak zadbać o lodówkę od jej pierwszych chwil w twoim domu!
Właściwy wybór modelu i umiejscowienia lodówki – o czym pamiętać?
Już na etapie projektowania swojej kuchni warto zwrócić uwagę na właściwe rozmieszczenie wszystkich sprzętów. Lodówka powinna stać blisko gniazdka sieciowego i z dala od źródeł ciepła, które mogłyby zakłócać jej pracę. W związku z tym chłodziarkę należy oddzielić od piekarnika, płyty grzejnej i zmywarki. Nie jest też dopuszczalne, żeby lodówka znajdowała się blisko kaloryfera. Kolejny istotny aspekt to ocena wielkości lodówki. Czy w kuchni powinna być standardowa lodówka z zamrażalnikiem o szerokości 60 cm, czy może znacznie pojemniejszy model side-by-side? Odpowiedni wybór to ważna kwestia, bo chłodziarki należą do tych sprzętów, które wymienia się bardzo rzadko – najczęściej z powodu poważnej awarii albo przeprowadzki. Temat należy więc dobrze przemyśleć i przed zakupem poczytać poradniki, np. nasz ranking lodówek.
Jak długo pracuje nowa lodówka po włączeniu?
Kiedy znalezienie właściwego sprzętu masz już za sobą, pozostaje kwestia transportu i odpowiedniego uruchomienia urządzenia. Dostawa z instalacją lodówki jest usługą, którą można zamówić w MediaMarkt. Warto skorzystać z tej opcji, jeśli nie czujesz się na siłach, żeby zajmować się tym samodzielnie. Wymaga to zaangażowania. Już samo przewiezienie lodówki we właściwy sposób jest wyzwaniem, a pozostaje jeszcze wniesienie, ustawienie we właściwym miejscu, odpowiednie pozycjonowanie, uprzątnięcie opakowań...
Gdy sprzęt stoi już w wyznaczonym miejscu, może się wydawać, że pozostaje już tylko włożyć do środka żywność. Musisz z tym jeszcze poczekać! Dlaczego? Zaraz po podłączeniu do gniazdka sieciowego lodówka nie jest jeszcze w stanie we właściwy sposób chłodzić produktów spożywczych! Jak długo powinna pracować lodówka, zanim będzie można umieścić tam jedzenie? To, po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić do odpowiedniej temperatury, zależy od konkretnego modelu, ale też od ustawień termostatu. Im niższa temperatura ma być osiągnięta, tym dłużej to potrwa. Zazwyczaj proces ten zajmuje od 4 do 8 godzin, choć są modele, które potrzebują na to nawet 12 godzin. Czas pierwszego schładzania się lodówki zwykle jest podany w instrukcji – pamiętaj, by się z nią dokładnie zapoznać.
Dlaczego należy zwracać uwagę na to, po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić? Ważne, aby nie wkładać od razu do środka artykułów spożywczych. Takie działanie opóźni osiągnięcie optymalnej temperatury urządzenia, a do tego – nie zagwarantuje odpowiednich warunków dla przechowywania żywności. Jeśli do chłodziarki włożysz warzywa albo owoce, które kilka godzin będą znajdować się w zbyt wysokiej dla nich temperaturze, nie będzie mieć to aż tak dużego znaczenia. Inaczej jest jednak w przypadku produktów mrożonych, mięs, wędlin czy masła – to ryzykowne dla zdrowia.
Co ile powinna włączać się lodówka?
Gdy pierwsze uruchomienie masz już za sobą, możesz odetchnąć z ulgą. Po tym, jak lodówka osiągnęła właściwą temperaturę, głównym zadaniem urządzenia będzie utrzymywanie jej na konkretnym poziomie.
Klasa energetyczna lodówki powinna być istotnym czynnikiem przy zakupie urządzenia – jest podłączona do prądu cały czas. Czemu? Ponieważ utrzymywanie właściwej temperatury w chłodziarce jest procesem ciągłym. Wystarczy, że otworzysz drzwi i dołożysz kolejne produkty, wpuszczając do środka ciepłe powietrze z zewnątrz – wówczas temperatura wewnątrz ulega zmianie i musi zostać wyrównana.
Przez większość czasu silnik lodówki pracuje bardzo cicho, w sposób praktycznie niesłyszalny. Jednak co pewien czas usłyszysz wyraźnie głośniejsze działanie agregatu. Możesz odnieść wrażenie, że sprzęt włącza się na jakiś czas, a potem – wyłącza (cichnie). W rzeczywistości utrzymywanie właściwej cyrkulacji w lodówkach z kompresorem inwerterowym trwa cały czas. Pobór energii regulowany jest płynnie, zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem urządzenia. Wykres parametru wykazuje regularne wzrosty od 2 do kilkudziesięciu watów – i ponowne spadki do minimum. Tak mniej więcej co godzinę, z nielicznymi, krótkimi poborami powyżej 100 W.
W sklepach – i w bardzo wielu domostwach – są też jeszcze lodówki z kompresorem tłokowym, starszego typu. To konstrukcja tańsza, jeśli chodzi o koszt zakupu, a taka sprężarka co jakiś czas całkowicie się wyłącza. Lecz w fakturze, jaką dostajesz od dostawcy energii, okaże się, że technologia jest droższa, bardziej prądożerna. Takie lodówki generują ok. 30% zużycia energii w mieszkaniu! Trudno więc jednoznacznie określić, co ile powinna włączać się lodówka – oraz jak często i jak długo agregat będzie generował większy hałas.
Przysłuchując się dokładnie pracy lodówki, można usłyszeć stukanie przypominające odgłos silnika samochodowego, dmuchanie wentylatora lub bulgotanie związane z przemieszczaniem się substancji chłodzących. Czasami możesz też zwrócić uwagę na trzask – to znak, że plastikowe elementy lodówki rozszerzają się i kurczą, co jest normalne przy zmianach temperatury. Częstotliwość pojawiania się tych dźwięków może się zwiększać lub zmniejszać, w zależności od tego, na jakim etapie cyklu chłodzenia jest lodówka w danej chwili. Charakterystyczne dźwięki wydaje też kostkarka, gdy tworzą się w niej kostki lodu. Opisane odgłosy nie są powodem do obaw, pod warunkiem, że nie są zbyt głośne lub nie występują w sposób ciągły.
Niepokojące może być natomiast bzyczenie lub brzęczenie – znak, że zostało przerwane połączenie między wężem a zaworem wodnym. Czasem, gdy urządzenie pracuje głośniej niż zazwyczaj albo częściej da się usłyszeć jego intensywne działanie, możliwe, że właśnie udało ci się wykryć awarię. Sygnałem alarmowym może być także zwiększony pobór prądu przez urządzenie (widoczny na fakturze dostawcy energii). Co robić w tej sytuacji?
- Sprawdź, czy na pewno drzwi lodówki i zamrażarki się domykają.
- Sprawdź, czy nie jest uszkodzona uszczelka.
- Upewnij się, że wewnątrz nie zbierają się lód ani szron – nowoczesne lodówki mają system No Frost, ale w przypadku awarii technologia przestaje działać.
- Zmień ustawienie temperatury – przekonaj się, czy wpłynie to na pracę lodówki. Może się okazać, że przyczyną jest awaria czujników.
- Sprawdź skraplacz – to charakterystyczna kratka, którą znajdziesz z tyłu urządzenia – jeśli jest bardzo zakurzona, może negatywnie wpływać na jakość pracy chłodziarki.
Najczęściej nieprawidłowe działanie lodówki związane jest z awarią agregatu (sprężarki) lub termostatu. Jeśli masz podejrzenia, że sprzęt nie działa prawidłowo, warto wezwać fachową pomoc.
Jakie funkcje w lodówce pomogą skutecznie chłodzić?
Na koniec warto wymienić jeszcze kilka popularnych technologii, które sprawiają, że codzienne korzystanie z lodówki jest zacznie wygodniejsze. W końcu każda chłodziarka ma to samo główne zadanie – właściwie chłodzić i mrozić żywność. Dzięki technologicznym udogodnieniom niektóre modele robią to lepiej niż inne. Zobacz, jakich haseł warto szukać w opisach modeli, które wpadły ci w oko. To przykładowe nazwy własne – mogą różnić się w zależności od producenta.
- All-Around Cooling – system mający za zadanie skuteczne doprowadzenie chłodnego powietrza do wszystkich części lodówki, dzięki czemu na każdej półce żywność będzie chłodzona we właściwy sposób.
- Power Cool – oznacza intensywnie wdmuchiwanie zimnego powietrza do chłodziarki. Włączenie tej funkcji może skrócić czas chłodzenia o ok. 30% – przydaje się np. wtedy, gdy chcesz szybciej podać gościom zimne napoje lub desery.
- Power Freeze – ustawia temperaturę w zamrażalniku na najniższy poziom i uruchamia intensywny nadmuch zimnego powietrza. Dzięki temu zrobisz kostki lodu lub głęboko zamrozisz żywność w czasie krótszym nawet o jedną trzecią!
Te funkcje wykorzystują urządzenia Samsung – takie jak lodówka RB34T671DSA/EF i lodówka Bespoke RB38A7B5322/EF. Warto przyjrzeć im się uważnie!
W urządzeniach marki Whirlpoool, takich jak lodówka Whirlpool W7X 94T KS, stały przepływ powietrza w komorze nazywa się Cool Breeze. Amerykańska firma ma także odpowiedniki dla funkcji Power Cool i Power Freeze – nazywają się Fast Cooling i Fast Freezing.
W modelach marki Siemens, np. lodówce Siemens KG39NXLDF iQ300, za równomierne rozprowadzanie powietrza odpowiada technologia multiAirflow. Innym ciekawym pomysłem w tym modelu jest superchłodzenie. Przydaje się, aby szybko obniżyć temperaturę wewnątrz chłodziarki do 2°C. W ten sposób zapobiegasz niepożądanemu wzrostowi temperatury schłodzonego jedzenia, gdy wkładasz do środka nowe, cieplejsze rzeczy.
Marka LG proponuje opatentowany system równomiernego rozprowadzania powietrza nazywany Door Cooling. Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem jest technologia Linear Cooling, wykorzystująca czujnik, który pomaga utrzymać precyzyjną temperaturę, wahającą się w zakresie 0,5°C. Obie wymienione funkcje ma np. lodówka LG GBP31DSLZN.
Jak długo powinna pracować lodówka i co w jej codziennym użytkowaniu może niepokoić?
Pierwsze uruchomienie chłodziarki we właściwy sposób jest ważne. Warto znać czas, po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić, ale też być czujnym podczas kolejnych lat użytkowania, wychwytując wszelkie nieprawidłowości. Producenci najczęściej dają co najmniej 10 lat gwarancji na kompresor inwerterowy w lodówce. Ale prawidłowo użytkowany sprzęt może działać jeszcze dłużej!
Jeśli interesuje cię temat lodówek, zwróć też uwagę na inne nasze poradniki:
• Lodówka do małej kuchni – przegląd modeli
• Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca – plusy i minusy
• Cicha lodówka do kuchni – przegląd modeli
Wpisy, które mogą Cię zainteresować:
1. Ranking lodówek Side by Side – jaką wybrać?
2. Ranking drukarek atramentowych – jaki najlepszy sprzęt wybrać?
Czytaj więcej

Chociaż wszyscy mają w domu chłodziarkę i nie wyobrażają sobie bez niej codziennego życia, prawie nikt nie zastanawia się, po jakim czasie lodówka zaczyna chłodzić i jak w ogóle działa. Te kwestie są istotne – nie tylko przy pierwszym uruchomieniu sprzętu. Prawidłowe korzystanie z lodówki oznacza niższe rachunki za energię oraz dłuższą żywotność urządzenia. Zobacz, jak zadbać o lodówkę od jej pierwszych chwil w twoim domu!

Rozwój technologiczny ma charakter ciągły. Wciąż pojawiają się nowe sprzęty, jeszcze lepiej dopasowane do naszych potrzeb. Jakie AGD do kuchni będą dobre? Po przeczytaniu artykułu na pewno łatwiej będzie znaleźć odpowiedź!

Posiadanie dużej kuchni pozwala puścić wodze fantazji. W przypadku niewielkich kuchni możliwości jest już znacznie mniej, a rozlokowanie wszystkich potrzebnych sprzętów i dobór funkcjonalnych mebli do małej przestrzeni to już nie lada wyzwanie. Jak w takim razie urządzić małą kuchnię? Gdzie postawić lodówkę i inne sprzęty AGD?

Zapowiadane podwyżki cen prądu zmuszą do poszukiwania oszczędności. Warto sobie uświadomić, ile prądu zużywa lodówka. Być może te obliczenia przybliżą nas do decyzji o szybszym zakupie prawdziwie energooszczędnego urządzenia.

Szczegółowe informacje o tym, jak rozmrozić lodówkę, prezentujemy w poniższym poradniku!

Wszystkie nowoczesne lodówki wyposażone są w system No Frost. Na czym polega jego działanie i czy różni się w zależności od modelu? Zobacz najważniejsze informacje na temat No Frost.

Zastanawiasz się, jak i czym umyć lodówkę? Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić to dobrze i bez wielkiego wysiłku, polecamy nasz poradnik!

Zastanawiasz się, gdzie można kupić ciche lodówki? A może, wybierając sprzęt AGD, w ogóle nie zwracasz uwagi na generowany hałas? Cicha lodówka może okazać się niezwykle przydatna!

Zastanawiasz się, czy lodówka może stać obok piekarnika? Jeśli nie masz pewności, spieszymy z wyjaśnieniem.

Stając więc przed wyborem modelu lodówki, który ma służyć nam przez lata, zwróćmy uwagę na jakość sprzętu, na którego zakup się zdecydujemy.