Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Profesjonalne gotowanie w każdym domu. Czym jest sous vide?

Technika, która do niedawna była skrzętnie ukrywana za murami najlepszych światowych restauracji, jest teraz dostępna dla wszystkich. Sous vide to gotowanie potraw, w szczelnie zamkniętych plastikowych torbach próżniowych, umieszczanych w kąpieli wodnej w dużo niższej wodzie. Głównym celem tej metody jest zachowanie naturalnego smaku oraz wysokiej jakości dań. Sprawdź, co musisz o niej wiedzieć!

Francuskie korzenie

Sous vide większości z nas kojarzy się z innowacyjną kuchnią molekularną. Dym, sferyczne kuleczki kawioru i kwiaty zdobiące kosmiczne talerze. Jednak technika ta jest znana od lat 70. XX wieku i wywodzi się z Francji. Mistrz kuchni Georges Pralus przygotowywał w szczelnie zamkniętych próżniowych torbach gęsie wątróbki. Ich smak był niepowtarzalny i zapewnił kultowej restauracji braci Pierre i Michela Troisgros w Roanne światową sławę. W ten sposób metoda sous vide stała się kulinarnym Świętym Graalem, którego chcieli odnaleźć wszyscy szefowie kuchni.

Czas na próżnię

Tajemnica sous vide to powolne, równomierne gotowanie produktów w obniżonej temperaturze wody w szczelnych woreczkach foliowych. Czas gotowania może trwać nawet 48 godzin, a temperatura wody powinna wynosić do 68 °C dla mięs w zależności od ich rodzaju, do 85 ºC dla warzyw oraz do 60 ºC dla ryb. Tak przyrządzone potrawy zachwycają esencjonalnością, niepowtarzalnym smakiem i delikatnością. Co więcej, zachowują pełnię witamin i naturalnych składników odżywczych. W tym przypadku cierpliwość jak najbardziej popłaca i wychodzi na zdrowie!

.

Domowe sous vide 

Kiedy wycieczka do Francji nie wchodzi w grę, a kolacja w wykwintnej restauracji serwującej takie pyszności jest niemożliwa ze względu na brak miejsc, wtedy możesz zakasać rękawy i zostać mistrzem sous vide we własnym domu. Pomoże Ci w tym marka Sam Cook i ich linia produktów stworzona przez profesjonalistów dla wymagających oraz otwartych na kulinarne wyzwania pasjonatów. Jeżeli jesteś odważny to właśnie z nią przeniesiesz światowe kulinarne praktyki  do swojego domowego menu. Pomoże ci w tym Sous Vide PSC-20.

Termo cyrkulator marki Sam Cook

Termo cyrkulator Sous Vide PSC-20 odpowiada za obieg wody w naczyniu i kontrolę jej temperatury w trakcie gotowania. Jest prosty w obsłudze i z łatwością zmieści się w kuchennej szufladzie. Dotykowy panel z wyświetlaczem LED pozwala na regulację temperatury w zakresie od 0 do 90°C – co 0,5 °C oraz na ustawienie czasu pracy w zakresie od 0 do 0 do 99 godzin 59 minut – co 1 minutę. Dodatkowo produkt ten posiada automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa, który przerywa pracę urządzenia po wyjęciu produktu lub przy zbyt niskim poziomie wody w naczyniu.

Komfort użytkowania zapewnia sygnalizacja dźwiękowa poszczególnych etapów gotowania. Dzięki niej można zapomnieć o wodnej kąpieli produktu i po prostu wyjąć go, kiedy usłyszymy charakterystyczny sygnał.

Po skończonym gotowaniu, termo cyrkulator można łatwo zdemontować i dokładnie wyczyścić. Bez stresu i skomplikowanych instrukcji.

W ofercie Sam Cook dostępna jest także zgrzewarka do próżniowego pakowania produktów, niezbędna przy gotowaniu metodą sous vide.

Kulinarna sztuka

Gotowanie to dziś element sztuki. A sztuka kulinarna to eksperymenty i nieustanne obalanie stereotypów. Jednak perfekcyjne dzieło jest efektem nie tylko talentu artysty, ale i doskonałych urządzeń. Właśnie takich jak termo cyrkulator Sam Cook. Zostań Masterchafem we własnym domu i przekonaj się, czym jest metoda gotowania  metodą sous vide w ekskluzywnym wydaniu.

 

Tagi

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }/* ACCOUNT > CLUB > shopping counter > add footer text */var accountClubLottery, txtElement;accountClubLottery = document.querySelectorAll('.v-account .b-lotteryBoxes .m-contentBox_item.is-separator .m-contentBox_data');if (accountClubLottery.length) { txtElement = document.createElement('P'); txtElement.classList.add('g-mt20'); txtElement.innerHTML = '* Do licznika zakupów liczą się zakupy dokonane do 31.12.2019r.'; accountClubLottery[0].appendChild(txtElement);}[/script]