Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka sokowirówka spełni Twoje oczekiwania? Zobacz nasz ranking i wybierz model dla siebie. Praktyczny poradnik dla tych, którzy chcą postawić w tym roku na zdrowe nawyki.


Dlaczego warto wybrać sokowirówkę?


Świeże soki to zdecydowanie zdrowszy napój niż napoje gazowane albo produkty z owoców, ale zawierające dodatkowo cukier i konserwanty. To wiemy od dawna, jednak mimo tego dla wielu osób urządzenie do soków wciąż nie jest priorytetem. Czy w najbliższym czasie to się zmieni? Można mieć taką nadzieję. Rośnie świadomość i zainteresowanie tematami związanymi z ekologią i zdrowym trybem życia. Poza tym, ze względu na pandemię, więcej czasu spędzamy w domu, a ceny napojów gazowanych z cukrem poszły w górę. Są zatem sprzyjające okoliczności do tego, aby chętniej sięgać po samodzielnie przygotowane soki. A do tego potrzebujemy sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki. W tym artykule zajmiemy się tym pierwszym urządzeniem.


Jakie korzyści zapewnia sokowirówka?


  • Sok z urządzenia dostaje się prosto do kubka – bez konieczności używania plastikowych butelek i innych opakowań z tworzyw sztucznych – to proste i ekologiczne
  • Sami wybieramy owoce, z których powstaje sok – mamy zatem wpływ nie tylko na ich jakość, ale także smak i proporcje. Można dowolnie wymieszać na przykład mandarynki i pomarańcze, tworząc wyjątkową kompozycję, niedostępną w żadnym sklepie!
  • Sok pochodzi z owoców i jest zdrowy – nie ma żadnych domieszek i konserwantów.

A jak sokowirówka wypada w zestawieniu z wyciskarką? Miłośnicy soków często zadają sobie pytanie, który sprzęt jest lepszy, jednak trudno jednoznacznie na nie odpowiedzieć.


Sokowirówka przede wszystkim działa bardzo szybko, jest prosta w obsłudze i dostępna w niskiej cenie. Jednak w związku z technologią wytwarzania soku przeciwnicy mają kilka zarzutów. Przede wszystkim napój jest napowietrzony, więc aby się nie zepsuł, należy pić go od razu. Nie należy zatem wytwarzać w sokowirówce soku na później. Sokowirówka nie potrafi też przetworzyć wszystkich owoców i warzyw, z którymi radzi sobie wyciskarka. Bez problemu zrobi sok z cytrusów czy owoców miękkich, natomiast nie poradzi sobie z wyciśnięciem warzyw liściastych czy ziół. Niektórzy skarżą się także na głośną pracę.


Można więc doszukać się pewnych mankamentów, wciąż jednak lepiej mieć taki sprzęt, niż go nie posiadać, ponieważ zalety z picia owocowych soków zdecydowanie wynagradzają ewentualne niedogodności. Owoce są cennym źródłem wielu składników potrzebnych w organizmie. Nie tylko witamin, ale również żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Odpowiednia porcja warzyw i owoców w sokach i posiłkach może wzmacniać odporność, poprawić samopoczucie, a także mieć dobry wpływ na kondycję skóry czy włosów. Nie sposób też nie docenić roli owocowych soków na drodze do poprawy nawyków żywieniowych i zrzucenia zbędnych kilogramów – soki mają niewiele kalorii i nie zawierają szkodliwych substancji, jak chociażby napoje energetyczne.


Ranking sokowirówek – przegląd modeli


Jak działa sokowirówka?


Jeśli przekonaliśmy Cię choć trochę do sokowirówki, czas zastanowić się, z czego jest skonstruowana i jak działa. Każda sokowirówka składa się z korpusu, pojemnika na miąższ (będący produktem ubocznym podczas przetwarzania owoców) oraz wylotu, z którego wydostaje się sok – do specjalnego naczynia, dzbanka czy szklanki. Pod obudową znajduje się silnik, który ma za zadanie wprawienie w ruch sita oraz ostrzy. Owoce wkładamy do urządzenia, korzystając ze specjalnego komina lub tuby. W procesie wirowania ostrza skutecznie rozcierają produkty oddzielając sok od miąższu.


Jaką sokowirówkę wybrać? Na jakie cechy zwrócić uwagę?


Skoro wszystkie sokowirówki pracują i wyglądają podobnie, czy ma znaczenie, jaki model wybierzemy? Tak, ponieważ urządzenia mogą się różnić pod pewnym względami.


Chcesz wiedzieć, jaka sokowirówka najlepsza? Zwróć uwagę na te cechy:


  • Moc – decyduje o tym, jak długo może pracować sokowirówka, zanim się przegrzeje, oraz czy poradzi sobie z twardszymi owocami i warzywami. Generalnie lepiej stawiać na sokowirówki o większej mocy, ponieważ z reguły są wydajniejsze i bardziej uniwersalne.


  • Regulacja prędkości – dobrze, jeśli mamy możliwość wybrania przynajmniej jednej z dwóch szybkości. Chociaż szybsze obroty sprawią, że sok będzie gotowy w krótszym czasie, przeciwnicy uważają, że w ten sposób straci część cennych witamin.


  • Jakość wykonania – dotyczy przede wszystkim stalowego sitka oraz ostrzy, ponieważ niezawodność tych elementów decyduje o prawidłowym działaniu. Trudno zweryfikować to na etapie zakupów, niemniej jednak można kierować się opiniami innych użytkowników konkretnego modelu. Często wysoka jakość idzie w parze z ceną i renomą producenta.


  • Wygląd sprzętu, ergonomia – sokowirówka powinna pasować do innych sprzętów w kuchni, a także posiadać udogodnienia przydatne przy codziennym użytkowaniu. Na pewno warto zwrócić uwagę na antypoślizgowe nóżki, odpowiednią długość przewodu, a także wielkość otworu do wkładania warzyw i owoców. Ważne jest też, ile zmieści się w pojemniku na miąższ – im jest większy, tym rzadziej trzeba będzie go opróżniać. Mały pojemnik oznacza konieczność częstego opróżniania podczas przygotowywania wielu porcji soku.