Jak suszyć grzyby w suszarce i piekarniku? W jakiej temperaturze?

Suszone grzyby można kupić, ale można też samodzielnie przygotować te, które znajdziemy w lesie. Suszenie grzybów w suszarce wymaga jednak wiedzy i odpowiedniego wyczucia. Jak długo i w jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce? A może lepiej użyć do tego piekarnika? W jaki sposób je odpowiednio przygotować? Jeśli nie masz co do tego pewności, nasz poradnik może Ci się przydać.


Jesienna pogoda może być dla wielu powodem do smutku. Przecież kończą się wakacje, a ciepłe słoneczne dni są coraz częściej zastępowane przez pochmurne i deszczowe. Jest jednak liczna grupa osób, która na jesień czeka z utęsknieniem – to zapaleni grzybiarze! Grzybobranie to przyjemny sposób spędzania czasu nie tylko dla ludzi starszych. A satysfakcja z samodzielnego zbierania grzybów, zamiast kupowania ich w sklepie, jest ogromna, zwłaszcza że te są bardzo drogie. Jednak samo zapełnianie koszyka grzybami to jeszcze nie koniec pracy, wręcz przeciwnie! Po powrocie z lasu czeka jeszcze dokładne mycie grzybów i – przede wszystkim – suszenie. Jak się za to zabrać? W czym suszyć grzyby? Doradzamy w tym artykule.


Różne sposoby suszenia grzybów


Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Nic dziwnego, że z powodzeniem jest stosowany także w dzisiejszych czasach. Suszone grzyby to doskonały składnik do zup, sosów, a także dodatek do mięs i innych potraw. Jak jednak szybko i skutecznie suszyć grzyby?


Kiedyś grzyby, podobnie jak zioła, suszyło się rozwieszone na sznurku. Wraz z rozwojem technologii sięgnięto po nowocześniejsze sposoby. Jeszcze niedawno dość popularne było na przykład suszenie grzybów na blasze w piekarniku. Obecnie najskuteczniejsze są specjalne suszarki spożywcze.


Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?


Jak działa taka suszarka spożywcza?


Mechanizm polega na tym, że grzałka ogrzewa powietrze, które następnie wędruje w dół – tam gdzie znajdują się rozłożone na tacach produkty – a stamtąd jest ono wypychane po zewnętrznym obwodzie do góry. Taki obieg powietrza powoduje wydajne nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki i utrzymywanie temperatury przez długi czas.


Czym zatem różnią się poszczególne modele?


  • mocą grzałki i możliwością regulacji jej wydajności,
  • liczbą, średnicą oraz wysokością sit.


Te elementy decydują o skuteczności suszenia. A to ważne, bo tu nie chodzi tylko o to, jak szybko grzyby będą się suszyć, ale też jaka będzie jakość tego procesu. W końcu powinno nam zależeć na tym, żeby produkty były dokładnie wysuszone w całości (a nie tylko z wierzchu i miękkie w środku), ale również żeby zachowały jak najwięcej składników odżywczych. Na sukces składa się odpowiednia kombinacja wszystkich wymienionych elementów w połączeniu z solidnym wykonaniem urządzenia. Jakie rozwiązanie jest najlepsze? Wydaje się, że należy szukać tych najbardziej elastycznych.


Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?


Właściwie suszenie grzybów w suszarce można podzielić na kilka kolejnych kroków:


  • czyszczenie grzybów,
  • pokrojenie i umieszczenie na sitach,
  • suszenie w suszarce spożywczej.


Jeśli chcemy wysuszyć grzyby, należy zacząć od ich dokładnego wyczyszczenia z resztek ściółki, igieł, ziemi. W tym celu można użyć małego nożyka, pędzelka, szczoteczki do zębów. Na etapie czyszczenia może się okazać, że niektóre grzyby są robaczywe. Wówczas pozbywamy się tych grzybów w całości lub usuwamy ich części, ponieważ nie będą się nadawały do jedzenia.


Następnie kroimy grzyby na kawałki za pomocą noża. Im cieńsze plasterki, tym szybciej uda się je wysuszyć. To, czy wszystkie grzyby zmieszczą się w suszarce naraz, zależy od tego, jak dobrze poszło nam grzybobranie, oraz od tego, jak bardzo pojemna jest suszarka. Pojemność zależy od liczby sit oraz ich powierzchni. Zazwyczaj sita są okrągłe i producent podaje po prostu ich średnicę – im większa, tym więcej grzybów się zmieści. Przykładowo suszarka MPM MSG-01 ma średnicę sita 28 centymetrów.



W jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce?


Idealna temperatura do suszenia grzybów zawiera się w przedziale między 70 a 90 stopni. W wyższej temperaturze wysuszymy grzyby trochę szybciej. Jednak przy wyższej temperaturze pojawia się zagrożenie, że pory grzybów zamkną się, uniemożliwiając wysuszenie miąższu w środku. Nie we wszystkich suszarkach zakres temperatur dochodzi aż do 90 stopni. Czasami 70 stopni jest wartością maksymalną. W niższych temperaturach można natomiast suszyć inne produkty spożywcze.


Jak długo suszyć grzyby w suszarce?


Czas suszenia jest uzależniony od:


  • rodzaju grzybów,
  • temperatury suszenia,
  • liczby grzybów,
  • wielkości kawałków.


Z tego powodu czas, jakiego będziemy potrzebować, może być bardzo różny. Zazwyczaj zamknie się w przedziale między 4 a 8 godzin, chociaż czasami może dochodzić nawet do 10 godzin. Niektórzy doradzają, żeby w trakcie suszenia raz albo dwa razy zamienić kolejność sit w suszarce. W ten sposób będziemy mieć pewność, że na każdym sicie grzyby będą wysuszone w tym samym stopniu. Jak widać, trudno powiedzieć, jak długo suszyć grzyby w suszarce, ponieważ jest wiele czynników, które mają wpływ na długość suszenia.


O czym jeszcze pamiętać podczas suszenia grzybów w suszarce?


Po czym poznać, że suszone grzyby są gotowe? Wystarczy ich dotknąć. Po zakończeniu suszenia powinny być twarde i łamliwe. Gdy nabierzemy odpowiedniego doświadczenia, będziemy w stanie ocenić, czy grzyby są gotowe „na oko”. Na pewno łatwiej będzie to zrobić, jeśli mamy urządzenie z przezroczystą obudową.


Lepiej, jeśli zostaniemy w domu na czas suszenia, jednak należy pamiętać o tym, że urządzenia mają również odpowiednie zabezpieczenia. Najlepiej, jeśli suszarka spożywcza umożliwia ustawienie czasu, po którym sprzęt automatycznie się wyłącza, oraz ma także zabezpieczenie przed przegrzaniem.


Co oprócz grzybów do suszarki spożywczej?


Grzyby to niejedyne produkty, które można umieścić w suszarce. Z powodzeniem można suszyć także różne owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Jednak aby osiągać zadowalające rezultaty, trzeba dobrze się o tego przygotować – przede wszystkim wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze powinniśmy suszyć dany składnik. Tutaj z pomocą przychodzi czasami producent, ale również wiedza wynikająca z doświadczenia – swojego lub innych użytkowników, którzy w internecie chcą podzielić się recenzjami produktu. Warto jest jednak pamiętać o tym, że każdy model działa trochę inaczej, więc nie zawsze ten sam czas i ta sama temperatura sprawią, że na koniec będziemy tak samo zadowoleni z efektów suszenia.


Czy suszarki spożywcze są drogie?


W związku z tym, że są to stosunkowo proste urządzenia, ich cena nie jest wygórowana. Popularne modele, takie jak suszarka SENCOR SFD 750WH czy MPM MSG-01, można kupić za ok. 100 zł.


A może suszenie grzybów w piekarniku?


Nie każdy ma ochotę kupować specjalne urządzenie do suszenia grzybów, zwłaszcza jeśli będzie korzystać z niego bardzo rzadko. W tej sytuacji pozostaje alternatywa w postaci domowego piekarnika. Trzeba tylko wiedzieć, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby ich nie przypalić.


Co będzie najważniejsze?


  • Temperatura – w przypadku piekarnika powinna być niższa niż w suszarce. Za optymalną przyjmuje się 40 lub 50 stopni Celsjusza. W przypadku grzybów zawierających bardzo dużo wody, jak na przykład maślaki, warto rozpocząć suszenie od niższej temperatury (na przykład 30 stopni) i zwiększać ją dopiero po odparowaniu dużej ilości wody.


  • Termoobieg – ta funkcja ma za zadanie rozprowadzanie nagrzanego powietrza po wnętrzu piekarnika. Nagrzewają je grzałki, a rozprowadza umieszczony wewnątrz komory piekarnika wentylator. Funkcja sprawi, że grzyby będą suszyć się równomiernie.


Podobnie jak w przypadku suszarki, podczas suszenia grzybów w piekarniku też nie można powiedzieć, ile czasu zajmie cały proces. Wiele zależy od zawartości wody, grubości plastrów czy wilgotności w domu.


Suszenie grzybów w piekarniku na papierze z pewnością będzie wygodniejsze, jeśli posiadamy urządzenie z funkcją Dual Cook. Dzięki niej można podzielić piekarnik na dwie strefy z zupełnie inną temperaturą. W ten sposób na jednym poziomie wysuszymy w niskiej temperaturze grzyby a na innym – upieczemy ciasto albo chrupiącą pizzę albo frytki. Nowoczesny sprzęt oferujący takie możliwości to na przykład piekarnik SAMSUNG Dual Cook Flex NV75N5641RB/EO.


Teraz już wiesz, jak suszyć grzyby w suszarce i jak suszyć grzyby w piekarniku. Temperatura suszenia i finalny efekt uzależnione są od wielu czynników. Dlatego przydaje się doświadczenie. Gdy będziemy robić to pierwszy raz, warto regularne sprawdzać, czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Kiedy zyskamy trochę więcej wprawy, będziemy już spokojni o właściwy efekt, a nagrodą za nasz wysiłek będą aromatyczny potrawy z grzybów!


Zobacz więcej

Jaki opiekacz do kanapek kupić? Ranking 2021 Jaki opiekacz do kanapek kupić? Ranking 2021

Myślisz, jaki opiekacz do kanapek będzie odpowiedni? Warto wybrać solidny model, który posłuży przez długi czas i pozwoli cieszyć się ze smacznych przekąsek na ciepło.

Więcej

Zgrzewarka próżniowa – ranking 2021. Co to i jak działa? Zgrzewarka próżniowa – ranking 2021. Co to i jak działa?

Zgrzewarka próżniowa – co to jest i dlaczego przyda się w kuchni? Zobaczcie też, jaką pakowarkę próżniową wart kupić!

Więcej

Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać? Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?

Interesuje Cię ranking wyciskarek do cytrusów? Podpowiemy, jaki model warto kupić.

Więcej

Elektroniczna szatkownica do warzyw – ranking TOP 4 Elektroniczna szatkownica do warzyw – ranking TOP 4

Wiele osób, które samodzielnie gotują, z pewnością doceni zalety takiego urządzenia jak szatkownica do warzyw. Ranking modeli będzie wskazówką dla każdego, kto chce kupić lepszy sprzęt niż ten, którego używa w tej chwili.

Więcej

Maszynka do lodów – jak działa i jaką kupić? Maszynka do lodów – jak działa i jaką kupić?

Jeśli latem masz ochotę na orzeźwiający deser, z pomocą przyjdzie maszynka do lodów. Jak działa i dlaczego warto ją mieć?

Więcej

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić? Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców, czy to w piekarniku, czy w suszarce, to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę. Podpowiadamy jak najlepiej wysuszyć owoce. 

Więcej

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać? Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać?

To Twój pierwszy zakup i nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz nasz praktyczny poradnik, w którym podpowiemy, jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać.

Więcej

Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza? Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka sokowirówka spełni Twoje oczekiwania? Zobacz nasz ranking i wybierz model dla siebie. Praktyczny poradnik dla tych, którzy chcą postawić w tym roku na zdrowe nawyki.

Więcej

Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów

Jeśli lubimy pić wodę gazowaną, ciekawym rozwiązaniem może być syfon do wody. Czy się opłaca?

Więcej

Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli

Nie wiesz jaki termos kupić? Zobacz nasz ranking oraz przydatne porady, które ułatwią podjęcie decyzji. 

Więcej

powrót