Szukaj 0 Koszyk
Menu
Produkty
Komputery i Tablety
AGD małe

Suszarki spożywcze - podpowiadamy, jak suszyć grzyby

Jesienna pogoda może być dla wielu powodem do smutku. Przecież kończą się wakacje, a ciepłe słoneczne dni są coraz częściej zastępowane przez pochmurne i deszczowe. Jest jednak liczna grupa osób, która na jesień czeka z utęsknieniem – to zapaleni grzybiarze! Grzybobranie to przyjemny sposób spędzania czasu nie tylko dla ludzi starszych. A satysfakcja z samodzielnego zbierania grzybów, zamiast kupowania ich w sklepie, jest ogromna, zwłaszcza, że te są bardzo drogie. Jednak samo zapełnianie koszyka grzybami to jeszcze nie koniec pracy, wręcz przeciwnie! Po powrocie z lasu czeka jeszcze dokładne mycie grzybów i - przede wszystkim - suszenie. Jak się za to zabrać? Doradzamy w tym artykule.

Jak suszyć grzyby?

Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Nic dziwnego, że z powodzeniem jest stosowany także w dzisiejszych czasach. Suszone grzyby to doskonały składnik do zup, sosów, a także dodatek do mięs i innych potraw. Jak jednak szybko i skutecznie zadbać o suszenie? Kiedyś grzyby, podobnie jak zioła, suszyło się rozwieszone na sznurku. Wraz z rozwojem technologii, sięgnięto po nowocześniejsze sposoby. Jeszcze niedawno dość popularne było na przykład suszenie grzybów na blasze w piekarniku. Obecnie najskuteczniejsze są specjalne suszarki spożywcze.

Jak działa takie urządzenie? Mechanizm polega na tym, że grzałka ogrzewa powietrze, które następnie wędruje  w dół – tam, gdzie znajdują się rozłożone na tacach produkty, a stamtąd jest ono wypychane po zewnętrznym obwodzie do góry. Taki obieg powietrza powoduje wydajne nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki i utrzymywanie temperatury przez długi czas. 

Czym zatem różnią się poszczególne modele? Przede wszystkim, mocą grzałki i możliwością regulacji jej wydajności, a także liczbą, średnicą oraz wysokością sit. Te elementy decydują o skuteczności suszenia. A to ważne, bo tu nie chodzi tylko o to, jak szybko produkty będą się suszyć, ale też jaka będzie jakość tego procesu. W końcu powinno nam zależeć na tym, żeby produkty były dokładnie wysuszone w całości (a nie tylko z wierzchu i miękkie w środku), ale również żeby zachowały jak najwięcej składników odżywczych. Na sukces składa się odpowiednia kombinacja wszystkich wymienionych elementów w połączeniu z solidnym wykonaniem urządzenia. Jakie rozwiązanie jest najlepsze? Wydaje się, że należy szukać tych najbardziej elastycznych.

Przede wszystkim, dobrym wyborem wydaje się płynna regulacja temperatury, zamiast regulacji tylko w ramach 2 stopni ogrzewania. Tutaj pozytywnym przykładem jest chociażby suszarka SENCOR SFD 851GR, która umożliwia wybór temperatury grzania w zakresie 35-70 stopni. Oprócz tego, mile widziane są sita z regulowaną wysokością, co umożliwi zmieszczenie na tacy zarówno grubych, jak i cienkich plasterków. Na koniec warto wspomnieć także o kolorze obudowy. Tutaj wydaje się, że znaczną przewagę na białymi mają przezroczyste urządzenia, ponieważ umożliwiają one doglądanie procesu suszenia, bez konieczności otwierania urządzenia i zaglądania do środka.

Co oprócz grzybów do suszarki spożywczej?

Grzyby to niejedyne produkty, które można umieścić w suszarce. Z powodzeniem można suszyć także różne owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Jednak, aby osiągać zadowalające rezultaty, trzeba dobrze się o tego przygotować – przede wszystkim wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze powinniśmy suszyć dany składnik. Tutaj z pomocą przychodzi czasami producent, ale również wiedza wynikająca z doświadczenia – swojego lub innym użytkowników, którzy w internecie chcą podzielić się recenzjami produktu. Warto jest jednak pamiętać o tym, że każdy model działa trochę inaczej, więc nie zawsze ten sam czas i ta sama temperatura sprawią, że na koniec będziemy tak samo zadowoleni z efektów suszenia.

Grzyby to niejedyne produkty, które można umieścić w suszarce. Z powodzeniem można suszyć także różne owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Jednak, aby osiągać zadowalające rezultaty, trzeba dobrze się o tego przygotować – przede wszystkim wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze powinniśmy suszyć dany składnik. Tutaj z pomocą przychodzi czasami producent, ale również wiedza wynikająca z doświadczenia – swojego lub innym użytkowników, którzy w internecie chcą podzielić się recenzjami produktu. Warto jest jednak pamiętać o tym, że każdy model działa trochę inaczej, więc nie zawsze ten sam czas i ta sama temperatura sprawią, że na koniec będziemy tak samo zadowoleni z efektów suszenia.

powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); } if (typeof loadLpJS === 'function') { loadLpJS(); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]