MediaMarkt - sklep internetowy - RTV, AGD, komputery

Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?

Suszone grzyby można kupić, ale można też samodzielnie przygotować te, które znajdziemy w lesie. Jak długo i w jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce? W jaki sposób je odpowiednio przygotować? Jeśli nie masz co do tego pewności, nasz poradnik może Ci się przydać.

Jesienna pogoda może być dla wielu powodem do smutku. Przecież kończą się wakacje, a ciepłe słoneczne dni są coraz częściej zastępowane przez pochmurne i deszczowe. Jest jednak liczna grupa osób, która na jesień czeka z utęsknieniem – to zapaleni grzybiarze! Grzybobranie to przyjemny sposób spędzania czasu nie tylko dla ludzi starszych. A satysfakcja z samodzielnego zbierania grzybów, zamiast kupowania ich w sklepie, jest ogromna, zwłaszcza że te są bardzo drogie. Jednak samo zapełnianie koszyka grzybami to jeszcze nie koniec pracy, wręcz przeciwnie! Po powrocie z lasu czeka jeszcze dokładne mycie grzybów i – przede wszystkim – suszenie. Jak się za to zabrać? Doradzamy w tym artykule.


Różne sposoby suszenia grzybów


Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Nic dziwnego, że z powodzeniem jest stosowany także w dzisiejszych czasach. Suszone grzyby to doskonały składnik do zup, sosów, a także dodatek do mięs i innych potraw. Jak jednak szybko i skutecznie zadbać o suszenie?


  • Kiedyś grzyby, podobnie jak zioła, suszyło się rozwieszone na sznurku.
  • Wraz z rozwojem technologii, sięgnięto po nowocześniejsze sposoby. Jeszcze niedawno dość popularne było na przykład suszenie grzybów na blasze w piekarniku.
  • Obecnie najskuteczniejsze są specjalne suszarki spożywcze.


Jak suszyć grzyby w suszarce?


Jak działa taka suszarka spożywcza?


Mechanizm polega na tym, że grzałka ogrzewa powietrze, które następnie wędruje w dół – tam gdzie znajdują się rozłożone na tacach produkty – a stamtąd jest ono wypychane po zewnętrznym obwodzie do góry. Taki obieg powietrza powoduje wydajne nagrzewanie przestrzeni wewnątrz suszarki i utrzymywanie temperatury przez długi czas.


Czym zatem różnią się poszczególne modele? Przede wszystkim:

  • mocą grzałki i możliwością regulacji jej wydajności,
  • liczbą, średnicą oraz wysokością sit.


Te elementy decydują o skuteczności suszenia. A to ważne, bo tu nie chodzi tylko o to, jak szybko produkty będą się suszyć, ale też jaka będzie jakość tego procesu. W końcu powinno nam zależeć na tym, żeby produkty były dokładnie wysuszone w całości (a nie tylko z wierzchu i miękkie w środku), ale również żeby zachowały jak najwięcej składników odżywczych. Na sukces składa się odpowiednia kombinacja wszystkich wymienionych elementów w połączeniu z solidnym wykonaniem urządzenia. Jakie rozwiązanie jest najlepsze? Wydaje się, że należy szukać tych najbardziej elastycznych.



Jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej?


Właściwie proces suszenia można podzielić na kilka kolejnych kroków:


  • czyszczenie grzybów,
  • pokrojenie i umieszczenie na sitach,
  • suszenie w suszarce spożywczej.


Jeśli chcemy wysuszyć grzyby, należy zacząć od ich dokładnego wyczyszczenia z resztek ściółki, igieł, ziemi. W tym celu można użyć małego nożyka, pędzelka, szczoteczki do zębów. Na etapie czyszczenia może się okazać, że niektóre grzyby są robaczywe. Wówczas pozbywamy się tych grzybów w całości lub usuwamy ich części, ponieważ nie będą się nadawały do jedzenia.


Następnie kroimy grzyby na kawałki za pomocą noża. Im cieńsze plasterki, tym szybciej uda się je wysuszyć. To, czy wszystkie grzyby zmieszczą się w suszarce naraz, zależy od tego, jak dobrze poszło nam grzybobranie, oraz od tego, jak bardzo pojemna jest suszarka. Pojemność zależy od ilości sit oraz ich powierzchni. Zazwyczaj sita są okrągłe i producent podaje po prostu ich średnicę – im większa, tym więcej grzybów się zmieści. Przykładowo suszarka MPM MSG-01 ma średnicę sita 28 centymetrów.


W jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce?


Idealna temperatura do suszenia grzybów zawiera się w przedziale między 70 a 90 stopni. W wyższej temperaturze wysuszymy grzyby trochę szybciej. Jednak przy wyższej temperaturze pojawia się zagrożenie, że pory grzybów zamkną się, uniemożliwiając wysuszenie miąższu w środku. Nie we wszystkich suszarkach zakres temperatur dochodzi aż do 90 stopni. Czasami 70 stopni jest wartością maksymalną. W niższych temperaturach można natomiast suszyć inne produkty spożywcze.


Ile czasu suszyć grzyby w suszarce?


Czas suszenia jest uzależniony od:


  • rodzaju grzybów,
  • temperatury suszenia,
  • liczby grzybów,
  • wielkości kawałków.


Z tego powodu czas, jakiego będziemy potrzebować, może być bardzo różny. Zazwyczaj zamknie się w przedziale między 4 a 8 godzin, chociaż czasami może dochodzić nawet do 10 godzin. Niektórzy doradzają, żeby w trakcie suszenia raz albo dwa razy zamienić kolejność sit w suszarce. W ten sposób, będziemy mieć pewność, że na każdym sicie grzyby będą wysuszone w tym samym stopniu.


Po czym poznać, że suszone grzyby są gotowe? Wystarczy ich dotknąć. Po zakończeniu suszenia powinny być twarde i łamliwe. Gdy nabierzemy odpowiedniego doświadczenia, będziemy w stanie ocenić, czy grzyby są gotowe „na oko”. Na pewno łatwiej będzie to zrobić, jeśli mamy urządzenie z przezroczystą obudową, taką jak suszarka MPM MSG-02.


Lepiej, jeśli zostaniemy w domu na czas suszenia, jednak należy pamiętać o tym, że urządzenia mają również odpowiednie zabezpieczenia. Suszarka spożywcza CONCEPT SO1001 umożliwia ustawienie czasu, po którym sprzęt automatycznie się wyłącza. Ma także zabezpieczenie przed przegrzaniem.


Co oprócz grzybów do suszarki spożywczej?


Grzyby to niejedyne produkty, które można umieścić w suszarce. Z powodzeniem można suszyć także różne owoce, warzywa, zioła, a nawet kwiaty. Jednak, aby osiągać zadowalające rezultaty, trzeba dobrze się o tego przygotować – przede wszystkim wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze powinniśmy suszyć dany składnik. Tutaj z pomocą przychodzi czasami producent, ale również wiedza wynikająca z doświadczenia – swojego lub innych użytkowników, którzy w internecie chcą podzielić się recenzjami produktu. Warto jest jednak pamiętać o tym, że każdy model działa trochę inaczej, więc nie zawsze ten sam czas i ta sama temperatura sprawią, że na koniec będziemy tak samo zadowoleni z efektów suszenia.

Zobacz więcej

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić? Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców, czy to w piekarniku, czy w suszarce, to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę. Podpowiadamy jak najlepiej wysuszyć owoce. 

Więcej

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać? Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać?

To Twój pierwszy zakup i nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz nasz praktyczny poradnik, w którym podpowiemy, jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać.

Więcej

Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza? Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka sokowirówka spełni Twoje oczekiwania? Zobacz nasz ranking i wybierz model dla siebie. Praktyczny poradnik dla tych, którzy chcą postawić w tym roku na zdrowe nawyki.

Więcej

Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów

Jeśli lubimy pić wodę gazowaną, ciekawym rozwiązaniem może być syfon do wody. Czy się opłaca?

Więcej

Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli

Nie wiesz jaki termos kupić? Zobacz nasz ranking oraz przydatne porady, które ułatwią podjęcie decyzji. 

Więcej

Najlepsze kubki termiczne – ranking 2021 Najlepsze kubki termiczne – ranking 2021

Wiele osób lubiących podróże i długie spacery potwierdzi, jak bardzo pomocny może być dobry kubek termiczny. Ranking 2020 to zestawienie najlepszych produktów w tej kategorii.

Więcej

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać? Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać?

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, planując zakup. Oczywiście, za tą pierwszą opcją przemawia chęć jedzenia zdrowszych potraw. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie działa frytkownica beztłuszczowa, i wtedy świadomie dokonywać wyboru między obiema opcjami.

Więcej

Jaki czajnik na gaz kupić? Który jest najzdrowszy? Jaki czajnik na gaz kupić? Który jest najzdrowszy?

Jaki czajnik na gaz będzie najlepszym wyborem? Mamy kilka podpowiedzi. Przedstawiamy też ranking wybranych modeli.

Więcej

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Teflonowa, ceramiczna, a może jeszcze inna? Jaka patelnia jest najzdrowsza? Teflonowa, ceramiczna, a może jeszcze inna?

Warto także wiedzieć, jaka patelnia jest najzdrowsza, ponieważ właściwości naczynia, na którym smażymy potrawę, wpływają na smak i walory odżywcze.

Więcej

Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Ranking 2021 Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Ranking 2021

Świeże grzyby można suszyć na sznurku albo w piekarniku, jednak zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie suszarka do grzybów. Ranking takich urządzeń, który prezentujemy w artykule, pomoże wybrać odpowiedni produkt.

Więcej

powrót