MediaMarkt - sklep internetowy - RTV, AGD, komputery

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców, czy to w piekarniku, czy w suszarce, to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę. Chociaż w sklepach można kupić suszone owoce w opakowaniach, równie dobrze można taki przysmak przygotować samodzielnie. Nie powinno to sprawić trudności, zwłaszcza jeśli mamy już doświadczenie z suszeniem grzybów. Warto podkreślić, że owoce mogą być bardzo tanie, zwłaszcza w szczycie sezonu. Oprócz tego może się to wpisać w nurt „zero waste”. Zamiast wyrzucić owoce, które zaraz się zepsują, lepiej wysuszyć je i w tej formie zjeść później!


Suszenie owoców – dlaczego warto się na nie zdecydować?


Zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to minimum 400g. Można je spożywać w dowolnej formie, a żeby się nie znudziły, dobrze jest szukać różnorodnych sposobów. Owoce i warzywa można zjeść w sałatce, na kanapce, w formie koktajlu albo właśnie suszone.

Suszone owoce są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają między innymi:


  • błonnik,
  • witaminę A i C,
  • magnez, wapń, potas.


Główną różnicą między owocem świeżym a suszonym jest, jak łatwo się domyślić, mniejsza zawartość wody. Świeży owoc składa się w ponad 80% z wody, podczas gdy w suszonym owocu to ok 20–25%. W konsekwencji owoce zmieniają swój kształt i objętość. Stąd wynika ich kolejna zaleta – zajmują mniej miejsca!


Mając na uwadze dobre strony suszenia, dobrze zastanowić się, jakie owoce wybrać. To zależy oczywiście od indywidualnych preferencji smakowych. Wśród najpopularniejszych suszonych owoców warto wymienić:


  • jabłka,
  • śliwki,
  • morele,
  • banany.


Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby suszyć też ananasy, brzoskwinie, kiwi, winogrona, gruszki czy nektarynki.


A jak zabrać za suszenie owoców, aby zrobić to dobrze?


Suszone owoce – jak je suszyć, by uzyskać najlepsze rezultaty?


Suszenie owoców w piekarniku


To wciąż popularny sposób w wielu domach. Dlaczego? Bo raczej każdy ma w domu elektryczny piekarnik, więc nie trzeba kupować żadnych dodatkowych urządzeń. Chcąc przygotować suszenie owoców w piekarniku, należy postępować według wskazówek:


  • Owoce musimy umyć, obrać ze skórki pozbyć się pestek i ogonków.
  • Pokrojone na plasterki owoce należy namoczyć w soku z cytryny lub… w miodzie. Dzięki temu nie zbrązowieją w trakcie suszenia.
  • Następnie umieszczamy owoce w piekarniku i ustawiamy niską temperaturę – między 40 a 70 stopni Celsjusza.
  • Teraz pozostaje czekać na efekty. To, jak szybko owoce się wysuszą, zależy od zawartości wody, grubości plasterków i temperatury. Można się spodziewać zadowalających efektów po kilku albo nawet kilkunastu godzinach. Nie warto w tym czasie wychodzić z domu! Lepiej na bieżąco obserwować suszenie owoców, aby ich nie spalić!


Suszenie owoców w suszarce


Jeśli mamy specjalny sprzęt do suszenia, sam proces wygląda podobnie. Przygotowujemy owoce w analogiczny sposób, zwracając jednak uwagę na grubość plasterków. Suszarki do żywności składają się z sit umieszczonych w formie kolejnych pięter jedno na drugim. Należy zatem kroić i przygotowywać owoce tak, aby się pomieściły.



Jakie suszarki do owoców polecamy?


Suszarka MPM MSG-02

Polski produkt z mocą 400W. Sita mają średnicę 33 cm i regulowaną wysokość, łącznie jest ich w zestawie pięć. Suszarka jest przezroczysta, dzięki czemu można na bieżąco podglądać, w jakim stanie są owoce, bez konieczności zatrzymywania urządzenia i otwierania. Poradzi sobie ze sprawnym wysuszeniem owoców, warzyw, grzybów i ziół.


Suszarka HB FD0401D

Suszarka spożywcza złożona z 5 sit o średnicy 30 cm. Podczas suszenia można regulować temperaturę, aby najlepiej dopasować ją do produktów. Do wyboru mamy 38, 48, 58 lub 68 stopni Celsjusza. Informacje o wybranym programie zobaczymy na wyświetlaczu LED.


Suszarka MPM MSG-01

Tania suszarka, która zajmuje mało miejsca w kuchni. Średnica sita to 28 cm, a moc suszarki 250W. Stabilnie trzyma się blatu dzięki podkładkom antypoślizgowym.


Suszenie owoców w suszarce czy w piekarniku – co jest lepsze?


Sami możemy zdecydować, któremu urządzeniu bardziej ufamy. Na korzyść piekarnika przemawia przede wszystkim wygoda. Urządzenie już jest w domu – wystarczy go użyć, nie trzeba przywiązywać wagi do grubości plasterków, obsługa jest prosta i intuicyjna, jeśli domowego piekarnika używamy na co dzień. Co jednak po stronie wad? Z pewnością wysokie koszty. Piekarniki elektryczne są obdarzone dużą mocą, więc korzystanie z takiego sprzętu przez kilkanaście godzin może się odbić na wysokości rachunków za energię. Poza tym należy pamiętać o tym, że gdy w piekarniku znajdą się owoce, nie wsadzimy tam już pieczeni, muffinek czy ciasta!


Suszarka do żywności to natomiast dodatkowy sprzęt, na który trzeba znaleźć miejsce w kuchni. Nie kosztuje dużo, ale dodaje nieco pracy za każdym razem gdy urządzenie trzeba złożyć, rozłożyć czy schować na swoje miejsce. W porównaniu z piekarnikiem zużywa mniej prądu.


Suszenie owoców na słońcu


W naszym klimacie to rzadkość. Trudno bowiem trafić na odpowiednio ciepłą i słoneczną pogodę przez wystarczająco długi czas, aby osiągnąć zamierzone rezultaty. Jednak w krajach na południu Europy suszenie w tej formie to standard. Słyszeliście chyba o włoskich suszonych pomidorach? Jeśli chcemy spróbować tej formy, oprócz dobrej pogody, potrzebujemy także kilku dobrych rad.


Ważne będzie, aby owoce były rozłożone na blaszce, analogicznie jak w piekarniku, i odwrócone w kierunku promieni słonecznych. Kluczowe dla powodzenia całego przedsięwzięcia jest jednak odpowiednie nachylenie. Tacka lub blacha powinna być ułożona pod kątem 15–30 stopni. Pamiętajmy też o tym, że owoce są uwielbiane nie tylko przez ludzi. Na specjały prosto z ogrodu mają ochotę także owady! Dlatego w procesie suszenia trzeba zabezpieczyć owoce przed wszelkimi insektami – najlepiej za pomocą moskitiery.


Skoro wiemy już, jak suszyć owoce, warto wykorzystać tę wiedzę także do konserwowania innych produktów. Korzystając z tej samej technologii, można przecież suszyć zioła, grzyby, a także warzywa, takie jak pomidory.


Zobacz więcej

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić? Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców, czy to w piekarniku, czy w suszarce, to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę. Podpowiadamy jak najlepiej wysuszyć owoce. 

Więcej

Ranking ekspresów do kawy do 3000 zł. Jaki wybrać? Ranking ekspresów do kawy do 3000 zł. Jaki wybrać?

Na jaki model ekspresu się zdecydować? Zobacz, jakie propozycje przygotowaliśmy w tym rankingu ekspresów do kawy do 3000 zł.

Więcej

Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking 2021 Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking 2021

Jeśli chcesz mieć w domu kawę jak od baristy, warto zastanowić się, jaki ekspres kolbowy to umożliwi. Sprawdź nasz ranking ekspresów kolbowych 2021.

Więcej

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać? Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać?

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, planując zakup. Oczywiście, za tą pierwszą opcją przemawia chęć jedzenia zdrowszych potraw. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie działa frytkownica beztłuszczowa, i wtedy świadomie dokonywać wyboru między obiema opcjami.

Więcej

Jaki ekspres do kawy do 2500 zł? Ranking na 2020 rok Jaki ekspres do kawy do 2500 zł? Ranking na 2020 rok

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez pysznej aromatycznej kawy. Jaki ekspres do kawy do 2500 zł spełni oczekiwania wymagających kawoszy? Zobacz nasz ranking na 2020 rok, żeby wybrać idealny model.

Więcej

Jaki prezent na rocznicę ślubu – dla rodziców, męża, żony lub znajomych? Jaki prezent na rocznicę ślubu – dla rodziców, męża, żony lub znajomych?

Jaki prezent na rocznicę ślubu będzie odpowiedni? Oczywiście kwiaty, kolacja przy świecach i inne romantyczne gesty są mile widziane, niemniej jednak osoby pragmatyczne docenią także technologiczne gadżety. Nie masz pomysłu na prezent na rocznicę ślubu? Zobacz nasze propozycje!

Więcej

Grill elektryczny – czy warto kupić? A jeśli tak, to jaki wybrać? Ranking 8 wybranych modeli na 2021 rok Grill elektryczny – czy warto kupić? A jeśli tak, to jaki wybrać? Ranking 8 wybranych modeli na 2021 rok

Wiele osób ceni sobie potrawy z grilla. Ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych urządzeń jest grill elektryczny. Ranking produktów, który przygotowaliśmy, pokaże różne modele, żebyś mógł wybrać najlepsze dla siebie. Myślisz o zakupie grilla elektrycznego? Zobacz, jaki wybrać!

Więcej

Gofrownica – ranking najlepszych modeli w sam raz na lato 2021! Jaką kupić? Gofrownica – ranking najlepszych modeli w sam raz na lato 2021! Jaką kupić?

Jaką gofrownicę wybrać, gdy chcemy zrobić pyszny deser w domowych zaciszu? Ranking produktów pozwoli wybrać odpowiednie urządzenie w rozsądnej cenie. Szukasz idealnego modelu? Zobacz to zestawienie!

Więcej

Klimatyzatory domowe przenośne – ranking 2021. Jaki model wybrać? Czy warto kupić klimatyzator? Klimatyzatory domowe przenośne – ranking 2021. Jaki model wybrać? Czy warto kupić klimatyzator?

Ranking klimatyzatorów  na 2020 rok powinien pomóc w wybraniu odpowiedniego sprzętu do swojego domu lub małego biura. W artykule podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, szukając takiego urządzenia i polecamy konkretne klimatyzatory przenośne.

Więcej

Jak odkamienić czajnik – octem i nie tylko? I czym go wyczyścić? Porady krok po kroku Jak odkamienić czajnik – octem i nie tylko? I czym go wyczyścić? Porady krok po kroku

Czyszczenie i odkamienianie czajnika jest niezwykle istotne Jakość wody wpływa w końcu nie tylko na smak kawy czy herbaty, ale też na nasze zdrowie. Nawet najlepsza mieszanka nie będzie miała odpowiednich walorów smakowych, jeśli woda będzie zanieczyszczona. Największy wróg czajników to właśnie osadzający się kamień. Jak usunąć kamień z czajnika? Pokazujemy skuteczne sposoby.

Więcej

powrót