MediaMarkt - sklep internetowy - RTV, AGD, komputery

Temperatura w lodówce – jaka powinna być optymalna?

Odpowiednia temperatura w lodówce jest ważnym czynnikiem, który wpływa na przydatność do spożycia przechowywanych tam produktów. Krótko mówiąc, jeśli nie będzie zbyt zimno ani zbyt ciepło, żywność dłużej pozostanie świeża i się nie zepsuje. Jaka powinna być optymalna temperatura w lodówce? W tym artykule znajdziesz odpowiedź.


Jaka temperatura w lodówce będzie idealna?


Zakres temperatury w chłodziarce waha się między 0 a 5 stopni. W lodówkach starszej generacji można dochodzić nawet do 7 lub 8 stopni. Zerowa temperatura oznacza zamrażanie, co oczywiście nie sprzyja zachowaniu wszystkich wartości odżywczych ani zachowaniu dobrego smaku wszystkich potraw. 5 stopni Celsjusza to natomiast granica, powyżej której rozwijają się bakterie. Aby powstrzymać ich rozwój i – co za tym idzie – gnicie różnych produktów, powinniśmy dążyć do utrzymania prawidłowej temperatury w lodówce, która waha się między 2 a 4 stopniami.

Warto jednak pamiętać o tym, że optymalna temperatura w lodówce nie utrzymuje się w każdym miejscu. W zależności od konkretnej części urządzenia ciepło rozchodzi się w różny sposób, dlatego należy o tym pamiętać przy rozmieszczaniu produktów.

Żeby mieć pewność, że wszystkie produkty będą świeże, powinno się je po prostu umieszczać w odpowiedniej części lodówki.


  • w dolnych pojemnikach najlepiej położyć owoce i warzywa,
  • na dolnej półce nad pojemnikami, gdzie jest najzimniej – świeże mięso i ryby,
  • środkowe półki to najlepsze miejsce na nabiał, jajka, ciasta czy wędliny,
  • najwyższe półki będą odpowiednie na inne produkty o długim terminie przydatności.


Zdecydowanie najcieplejsze będą produkty przechowywane w balkonikach w drzwiach lodówki. Dlatego zazwyczaj umieszcza się tam ketchup, musztardę, napoje czy inne produkty niewymagające mocnego chłodzenia.


Jaka temperatura w lodówce?


Warto jednak pamiętać o tym, że optymalna temperatura w lodówce nie utrzymuje się w każdym miejscu. W zależności od konkretnej części urządzenia ciepło rozchodzi się w różny sposób, dlatego należy o tym pamiętać przy rozmieszczaniu produktów.

Żeby mieć pewność, że wszystkie produkty będą świeże, powinno się je po prostu umieszczać w odpowiedniej części lodówki.


  • w dolnych pojemnikach najlepiej położyć owoce i warzywa,
  • na dolnej półce nad pojemnikami, gdzie jest najzimniej – świeże mięso i ryby,
  • środkowe półki to najlepsze miejsce na nabiał, jajka, ciasta czy wędliny,
  • najwyższe półki będą odpowiednie na inne produkty o długim terminie przydatności.


Zdecydowanie najcieplejsze będą produkty przechowywane w balkonikach w drzwiach lodówki. Dlatego zazwyczaj umieszcza się tam ketchup, musztardę, napoje czy inne produkty niewymagające mocnego chłodzenia.


Jaka temperatura w lodówce No Frost?


Na pewno w przechowywaniu żywności pomaga także technologia No Frost, która likwiduje problem zaszronienia wnętrza lodówki i pomaga bardziej równomiernie rozprowadzać ciepło, dzięki czemu rozlokowanie produktów jest już mniej istotne. Dlatego jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, warto kupić lodówkę z No Frost. Ceny są bardzo atrakcyjne. Przykładowo, lodówka BEKO RDSA240K20W o pojemności 177 litrów w klasie energetyczne A+ kosztuje mniej niż 900 zł.



Producenci nowoczesnych lodówek stosują różne technologie cyrkulacji powietrza, które sprawiają, że temperatura utrzymuje się na odpowiednim poziomie. W lodówce SAMSUNG RB33J3230BC ma zastosowanie funkcja All-around Cooling – zimne powietrze jest wydmuchiwane przez otwory każdej z półek, co sprawia, że temperatura jest równomierna. Podobne działanie mają zastosowane w lodówce LG GBB72MCEFN technologie Nature Fresh Cooling oraz Multi-Air-Flow. W lodówkach BOSCH KGN39VLEA używa się funkcji Fresh Sense, która automatycznie reguluje temperaturę w różnych sytuacjach, także w przypadku otwarcia drzwi.


Temperatura w lodówce a zużycie energii


Im więcej energii lodówka musi zużyć na chłodzenie, tym więcej zapłacimy za prąd. Dlatego jeśli nie trzymamy w lodówce produktów szybko się psujących, temperaturę można minimalnie zwiększyć, a jeśli takie znów trafią do środka – znowu ją obniżyć. Oprócz tego powinniśmy pamiętać o tym, żeby:


  • nie wkładać do lodówki ciepłych produktów, lepiej zaczekać, aż ostygną,
  • dokładnie zamykać drzwi,
  • nie stawiać lodówki byt blisko kuchenki, zmywarki i innych urządzeń generujących ciepło.


Prawidłowa temperatura w lodówce – jak ją ustawić?


W zależności od modelu lodówki może być dostępna regulacja manualna wewnątrz lub w nowocześniejszych chłodziarkach regulacja na panelu zewnętrznym na dotykowym ekranie. W lodówkach obsługiwanych za pomocą smartfona można to zrobić nawet w aplikacji.

Temperatura w lodówce to ważna sprawa. Dobrze jest o tym pamiętać, bo dzięki temu dania będą smaczniejsze, a żywność się nie zmarnuje.


Zobacz więcej

Czy lodówka może stać obok piekarnika? To dobre rozwiązanie?

Czy lodówka może stać obok piekarnika? To dobre rozwiązanie?

Zastanawiasz się, czy lodówka może stać obok piekarnika? Jeśli nie masz pewności, spieszymy z wyjaśnieniem.
Jaką lodówkę od Samsunga wybrać?

Jaką lodówkę od Samsunga wybrać?

Stając więc przed wyborem modelu lodówki, który ma służyć nam przez lata, zwróćmy uwagę na jakość sprzętu, na którego zakup się zdecydujemy.
Lodówki – ranking niezawodności na 2021 rok

Lodówki – ranking niezawodności na 2021 rok

Kupując lodówkę, chcemy mieć pewność, że będzie niezawodna i z powodzeniem posłuży nam przez wiele lat. Polecane lodówki, które prezentujemy w tym rankingu niezawodności, to dobra inwestycja. Zobacz, jaką wybrać.
Temperatura w lodówce – jaka powinna być optymalna?

Temperatura w lodówce – jaka powinna być optymalna?

Odpowiednia temperatura w lodówce jest ważnym czynnikiem, który wpływa na przydatność do spożycia przechowywanych tam produktów. Jaka powinna być optymalna temperatura w lodówce? W tym artykule znajdziesz odpowiedź.
Pralka, zmywarka, lodówka na raty w MediaMarkt - krok po kroku

Pralka, zmywarka, lodówka na raty w MediaMarkt - krok po kroku

Zakupy ratalne to dobry pomysł, szczególnie w przypadku kosztownych urządzeń AGD. Zobacz, jakie sprzęty warto wybrać na raty i jak to zrobić w MediaMarkt!
Jak poprawnie przechowywać żywność?

Jak poprawnie przechowywać żywność?

Jak magazynować produkty spożywcze, aby szybko się nie popsuły? Mamy dla Was  kilka dobrych rad.
Jak być bardziej eko? Radzimy, jak dbać o środowisko, dobierając odpowiedni sprzęt elektroniczny

Jak być bardziej eko? Radzimy, jak dbać o środowisko, dobierając odpowiedni sprzęt elektroniczny

Świadomość ekologiczna w ostatnim czasie jest na znacznie wyższym poziomie niż wcześniej. Jak mądrze wybierać urządzenia, aby żyć w zgodzie z naturą? Oto nasze praktyczne rady!
Lodówka turystyczna – jaki model wybrać?

Lodówka turystyczna – jaki model wybrać?

Podczas wypadów na działkę, wyprawy nad morze albo na piknik w lesie, za chłodzenie napojów i przekąsek będzie odpowiadać lodówka turystyczna. Jaki model lodówki wybrać, aby spełniła oczekiwania? Oto nasz praktyczny poradnik.
Zamrażarki skrzyniowe i szufladowe – którą warto wybrać

Zamrażarki skrzyniowe i szufladowe – którą warto wybrać

Jaką zamrażarkę warto wybrać? Podpowiadamy, co wziąć pod uwagę i wskazujemy najlepsze modele.
Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów w domu?

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów w domu?

Co zrobić, aby ograniczyć zapachy z kuchni podczas przygotowywania posiłk

powrót