Wybieramy kuchnię z płytą indukcyjną. Poradnik krok po kroku

Płyty indukcyjne to rozwiązanie, które wybieramy coraz częściej. Zaczynamy rozumieć, że chociaż z pozoru droższa od innych, tego rodzaju kuchnia przynosi w dłuższej perspektywie bardzo dużo korzyści. Dodatkowo, warto podkreślić, że zjawisku wymiany kuchni na te nowego typu sprzyja coraz większa liczba mieszkań w nowym budownictwie, gdzie zwyczajnie brakuje instalacji gazowej, więc jedyną alternatywą dla indukcji jest zupełnie nieefektywna i droga w utrzymaniu kuchenka elektryczna. Kuchnia indukcyjna to symbol nowoczesnej kuchni, podobnie jak coraz popularniejsze oświetlenie LED wypierające tak zwane żarówki energooszczędne. Jeśli chcemy podążać za tym trendem i świadomie decydujemy się kupić kuchenkę z płytą indukcyjną, czas zastanowić się nad konkretnym modelem. W tym artykule wskażemy, co należy wziąć pod uwagę, szukając optymalnego sprzętu do swojej kuchni.


Dla kogo kuchnia z płytą indukcyjną?


Urządzając kuchnię w zabudowie, najczęściej wybieramy płytę indukcyjną umieszczoną na wysokości blatu oraz piekarnik w dowolnie wybranym miejscu – na przykład na wysokim słupku. Jeśli nie chcemy jednak przebudowywać całej kuchni i wymieniać mebli, a jedynie wymienić kuchenkę na nowocześniejszą, kuchnia z płytą indukcyjną to idealne rozwiązanie.



Na co zwrócić uwagę, wybierając kuchnię?


Wizualnie, urządzenie przypomina tradycyjną kuchenkę gazową. Kuchnia składa się z 4 pól grzejnych o różnej średnicy oraz piekarnika umieszczonego na dole. W zależności od modelu, różnić może się jego pojemność. Przy standardowej szerokości kuchni 60 cm, pojemność piekarnika to zazwyczaj 66 litrów, w mniejszych modelach, o szerokości 50 cm, może to być wartość rzędu 59-62 litry. Piekarnik może się także różnić pod względem dostępnych funkcji. Standardowo, będziemy mieli termoobieg i możliwość grzania z góry i z dołu. Różnice mogą dotyczyć dodatkowych funkcji, takich jak grill czy tryb pizza. Bardzo ciekawe rozwiązanie oferuje Kuchnia GORENJE EI57337AX. Dostępna w tym modelu funkcja Auto Clean ułatwia czyszczenie piekarnika. Wystarczy na blachę nalać pół litra wody i uruchomić odpowiednią funkcję. Po 30 minutach wystarczy przetrzeć piekarnik wilgotną ściereczką.



Same płyty grzejne są znacznie nowocześniejsze od zwykłych palników gazowych. Kuchnia z płytą indukcyjną potrafi na przykład rozpoznać wielkość i kształt naczynia, żeby dopasować odpowiednią ilość energii do ogrzania. Ciekawą funkcją jest także automatyczne wykrywanie naczynia. Wystarczy położyć garnek na polu grzejnym, aby płyta się uruchomiła. Przydatny jest także programator czasu gotowania. Korzystając z tej opcji, ustawiamy czas, po którym gotowanie ma się zakończyć, unikając w ten sposób ryzyka przypalenia. Po skończonej pracy, kuchenka generuje sygnał dźwiękowy.

Mimo podobnych wymiarów, czyli szerokości kuchenki, płyty mogą różnić się wielkością pól grzewczych. Zasadniczo, zawsze są to 4 pola, ale ich średnica może być zróżnicowana w zależności od modelu. Na przykład kuchnia ELECTROLUX EKI6451AOX ma pola o średnicy 140, 180, 180 i 210 mm, a kuchnia  AMICA 514IES3.319TsDpHbJQ(W) 160, 160, 180 i 210 mm.

Różnice dotyczą także sterowania. Niektórzy producenci decydują się na gałki regulowane mechanicznie, a inni - na dotykowe panele.



Ceny większości modeli wahają się między 2000 a 2500 zł. Różnice zatem są na tyle niewielkie, że o wyborze konkretnego modelu spośród bardzo podobnych, mogą decydować detale. Warto zwrócić uwagę na ergonomię, styl, wygląd, czasem zaufanie do konkretnej marki.

Dlaczego płyta indukcyjna to dobry wybór?


Płyty indukcyjne posiadają bardzo wiele zalet. Sam fakt, że w wyniku indukcji podgrzewamy zawartość naczynia, a nie znajdującą się pod nim płytę sprawia, że to najbardziej efektywny i najszybszy sposób gotowania. Docenić należy także walory smakowe przyrządzonych dań. Dzięki bezpośredniemu działaniu na pożywienie i możliwości regulacji temperatury, warzywa nie tracą cennych witamin, a mięso jest bardziej soczyste. Wreszcie, na koniec, istotną zaletą jest bezpieczeństwo. Blat pozostaje chłodny, więc ryzyko poparzenia jest znikome, a poza tym - do gotowania nie musimy używać płomienia, jak w przypadku kuchni gazowej.


powrót

pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]