Sokowirówka czy wyciskarka? Jakie są różnice?

Ostatnio coraz częstszy staje się dylemat: sokowirówka czy wyciskarka? Co wybrać? Moda na zdrowy tryb życia dotyczy już bowiem coraz większej liczby osób. Chcemy się zdrowo odżywiać, unikać konserwantów, dostarczać organizmowi zdrowych składników. Nawet mimo braku czasu potrafimy znaleźć w sobie motywację, żeby wiele potraw czy napojów przygotować w domu. Stąd nie powinno dziwić wzmożone ostatnio zainteresowanie samodzielnie wyciskanym sokiem. Co jednak wybrać – wyciskarkę czy sokowirówkę?


Sok z wyciskarki i sokowirówki a sok ze sklepu


Napoje kupowane w sklepie często nie spełniają oczekiwań, ponieważ zawierają cukier i konserwanty. Zdrowiej jest samodzielnie wyciskać sok. Tym bardziej że samodzielnie możemy dobierać składniki i tworzyć własne kompozycje. Już od kilkudziesięciu lat używa się w tym celu sokowirówek. Ostatnio furorę robią także wyciskarki do soku, uchodzące za urządzenia nowocześniejsze i zapewniające wyższą jakość uzyskanego soku. Jak jest w rzeczywistości? Co da lepsze efekty: wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka? 


Tak naprawdę, kwestia jest bardziej złożona, niż się pozornie wydaje, ponieważ wyciskarki i sokowirówki działają na trochę innej zasadzie, więc właściwy dobór sprzętu do produkcji własnych soków powinien być uzależniony od indywidualnych preferencji. Co wybrać i dlaczego? Doradzamy w tym artykule. Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka – po przeczytaniu tego poradnika na pewno łatwiej będzie odpowiedzieć na to pytanie.


Jakie soki lubisz najbardziej? Zobacz, do których bardziej nada się wyciskarka, a do których sokowirówka


Najczęściej pije się soki z jabłek albo z pomarańczy, które bez trudu można przygotować, korzystając z każdego urządzenia do wyciskania. Co innego, gdy postanowimy wykorzystać jeden z wielu przepisów na koktajle, zawierający również drobne owoce, takie, jak jagody, maliny albo borówki amerykańskie. Może też się zdarzyć, że zapragniemy przygotować zielone soki z warzyw liściastych: kapusty, selera naciowego albo jarmużu. Przy wyborze sokowirówki czy wyciskarki wolnoobrotowej należy także zwrócić uwagę na to, czy lubimy sok z charakterystyczną pianką, czy bez, czy odpowiadają nam większe fragmenty miąższu, czy raczej wolimy bardziej płynny napój. Sposób wyciskania i konstrukcji urządzenia ma także daleko idące konsekwencje, jeśli chodzi o codzienną konserwację. Przy wyborze wyciskarki a sokowirówki, oprócz ceny i możliwości sprzętu, należy patrzeć na łatwość czyszczenia poszczególnych elementów, zwłaszcza jeśli będziemy to robić regularnie. Istotnym czynnikiem jest także efektywność i szybkość pracy, a także ilość uzyskanego soku – ze względu na różnice w procesie uzyskiwania soku z jednej pomarańczy czy grejpfruta uzyskamy inną ilość płynu, w zależności od urządzenia.


Wyciskarka wolnoobrotowa. Jaki model wybrać?


Sokowirówka a wyciskarka – jakie są różnice w działaniu tych urządzeń?


W przypadku każdego urządzenia do wyciskania, czy to wyciskarki wolnoobrotowej, czy to sokowirówki, wkładamy do wnętrza owoc, a uzyskujemy gotowy sok. Jednak to, co dzieje się w środku, może przebiegać w odmienny sposób. 


W przypadku sokowirówki, za pracę odpowiadają wirujące sito, wyposażone w mikrootwory na ściankach, oraz dno z niewielkimi ostrzami. Gdy włączmy sokowirówkę, sito to obraca się z dużą prędkością, tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki, spychając go i dociskając do bocznych ścian. Ostrza wirujące razem z sitem dokładnie ścierają umieszczone w środku owoce i warzywa, żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie, miąższ ten dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany przez mikrootwory. 


W efekcie sok powstaje stosunkowo szybko i jest od razu gotowy do spożycia. Są jednak ograniczenia. Ze względu na taką technologię sokowirówka nie pozwala na skuteczne wyciskanie warzyw liściastych. Poza tym uzyskany sok jest napowietrzony, co może odbierać część wartości odżywczych, a także sprawia, że nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Cały proces uzyskiwania soku jest także stosunkowo głośny.


Wyciskarki soku są natomiast urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, a główną rolę odgrywa obracający się, wytrzymały wałek ślimakowy. Wyciskarki, dzięki wolnej pracy, nie napowietrzają soku i nie sprawiają, że się nagrzewa. Sok wyciśnięty z wyciskarki wolnoobrotowej jest gęstszy i bardziej klarowny, a poza tym możemy wykorzystywać więcej rodzajów składników. Konsekwencją jest jednak wyższa cena urządzenia.


Dla kogo wyciskarka do owoców?


Wyciskarki to idealne rozwiązanie dla zaawansowanych użytkowników, którzy chcą tworzyć koktajle z bardziej różnorodnych składników. Warto pamiętać również o tym, że sok z wyciskarki możemy z powodzeniem przechowywać dłużej i nie traci on swoich wartości odżywczych oraz doskonałego smaku.


Dla kogo sokowirówka?


Sokowirówka będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą uzyskać urządzenie do wyciskania stosunkowo tanio oraz nie przeszkadza im mniejszy wybór dostępnych składników. Jeśli będziemy pili tylko sok z podstawowych owoców i warzyw, jak marchew, jabłka czy pomarańcze, nie ma konieczności inwestowania w inne rozwiązania.


Wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka a wartości odżywcze w sokach


Na koniec, jeszcze warto rozwiać często powtarzany mit na temat większej liczby witamin w sokach wyciskanych wyciskarką. Nie jest to do końca prawda, co wykazały ostatnie badania. Oczywiście, wartości odżywcze w sokach z sokowirówki a wyciskarki wolnoobrotowej różnią się, jednak nie zawsze jest to różnica na korzyść tych drugich. W przypadku witamin A i K, widać przewagę sokowirówek. Natomiast soki z wyciskarki dostarczają więcej witaminy C i E, a także innych składników, jak błonnik oraz przeciwutleniacze.


Niezależnie od tego, które urządzenie do soków zostanie wybrane – wyciskarka czy sokowirówka – trzeba będzie starannie wybrać odpowiedni model. Poniżej przedstawiamy sprawdzone sprzęty cieszące się dobrymi opiniami.