Szukaj 0 Koszyk
Menu

Produkty

Komputery i Tablety

Bestsellery

Tablety multimedialne

Słuchawki komputerowe Czytniki e-Booków

AGD małe

Bestsellery

Wyciskarki do owoców i sokowirówki – co wybrać? Poradnik od A do Z


Moda na bycie fit i prowadzenie zdrowego stylu życia stała się powszechnym zjawiskiem, które panuje w społeczeństwie. Samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków, kupowanie ekologicznych produktów czy picie soków wyciśniętych ze świeżych owoców i warzyw to dla wielu osób codzienne czynności, a nawet dla niektórych rytuały. Nie ma wątpliwości, że takie nawyki korzystnie wpływają na stan zdrowia, wygląd włosów, skóry i paznokci, a nawet na kondycję. Warto więc zadbać o to, by każdego dnia móc spożywać zdrowe produkty. W związku z tym, dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w sokowirówkę albo wyciskarkę do owoców. Skąd jednak wiedzieć, które urządzenie wybrać i jakie powinno mieć parametry, aby można było w pełni z niego korzystać i cieszyć się pysznymi i zdrowymi sokami? Istnieje kilka elementów, na które należy zwrócić uwagę podczas dokonywania wyboru.


Rodzaje sprzętów AGD, czyli jak wycisnąć sok z owoców i warzyw


Soki można przygotowywać na wiele sposobów. Dawniej, znane były praktyki ręcznego wyciskania warzyw i owoców, bez użycia jakiegokolwiek urządzenia. W tym celu, konieczne było podzielenie produktów na mniejsze części, a nawet poszatkowanie ich. Następnie, przez cienką gazę, ręcznie wyciskano sok. Często trzeba było najpierw ugotować owoce i warzywa, aby stały się miękkie. Powstałą w ten sposób pulpę można było przecierać przez sitko. Nie ma wątpliwości, że takie czynności były bardzo meczące i mało efektywne. Na szczęście dzisiaj, do samodzielnego przygotowania świeżych soków warzywnych i owocowych służy kilka urządzeń, które są dostępne dla każdego:

sokowirówki – do warzyw i owoców,

wyciskarki do owoców,

wyciskarki wyłącznie do cytrusów.


Wykorzystanie sokowirówki to najpowszechniejszy i najbardziej funkcjonalny sposób na przyrządzenie soku zarówno z owoców, jak i warzyw. Ich popularność w dużej mierze wynika z przystępnej ceny i łatwiej obsługi oraz uniwersalności – nadaje się zarówno do warzyw, jak i owoców, choć istnieją pewne wyjątki (zioła, warzywa liściaste, maliny, jagody i jeżyny). Mechanizm działania sokowirówki opiera się na wirującym sicie z umieszczonymi w nim ostrzami. Ogromna prędkość obrotów sprawia, że warzywa i owoce ulegają mocnemu rozdrobnieniu i w efekcie wydobywa się z nich sok, który spływa przez dziurki umieszczone w sicie, wprost do specjalnego pojemnika albo bezpośrednio do szklanki lub dzbanka. Tak powstały sok jest klarowny, pozbawiony cząstek owoców i miąższu. Warto wypić go od razu po przyrządzeniu, ponieważ z czasem ulega napowietrzeniu przez co traci mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Wszystkie odpady, które powstają w procesie wyciskania soku, trafiają do oddzielnej części urządzenia. O efektywnej pracy sokowirówki świadczą m.in. suche odpady. Jeśli są mokre oznacza to, że sok z owoców nie jest dostatecznie dobrze wyciskany. Kolejną zaletą tego rodzaju urządzeń jest łatwość obsługi, która wynika z tego, że bardzo często owoce i warzywa mogą być wrzucane do sokowirówki nawet w całości, bez konieczności ich obierania i wydrążania gniazd nasiennych. Są jednak modele, których użycie wymaga podzielenia warzyw i owoców na mniejsze kawałki.

Wyciskarki do owoców różnią się od sokowirówek tym, że pracują na niższych obrotach, ale dzięki temu są dokładniejsze. Ich działanie opiera się na specjalnym wałku ślimakowym, który obraca się i miażdży owoce, w ten sposób wyciskając z nich sok. Jego cechą charakterystyczną jest zawartość cząstek i miąższu z owoców, w związku z tym nie jest tak klarowny jak ten, który powstaje w sokowirówce. Warto wiedzieć, że taki sok – w formie musu – ma więcej wartości odżywczych, np. błonnika. Jednak, nie każdy lubi spożywać go w takiej formie. Co więcej, wyciskarki do owoców, które posiadają wałki ślimakowe bez ostrzy, nie napowietrzają soku, dzięki czemu można go przechowywać w lodówce przez jakiś czas (nawet do 72 godzin – zależy to od rodzaju produktów użytych do zrobienia soku) bez ryzyka utraty cennych witamin i minerałów. Co więcej, niektóre modele tego typu urządzeń jonizują sok, przez co dodatkowo przedłużają jego trwałość i przydatność do spożycia. Wśród wszystkich wyciskarek do owoców wyróżnia się ręczne oraz elektryczne. Zdecydowanie najlepszym wyborem są wyciskarki wolnoobrotowe, które pozwalają na dokładniejsze wyciśnięcie większej ilości soku, a przy tym nie powodują utraty cennych składników odżywczych i minerałów. Takie urządzenie charakteryzuje się wolnymi obrotami rzędu 70 – 90/min. Trzeba się przy tym liczyć z wolniejszą pracą.

Wyciskarki do cytrusów, podobnie jak wyciskarki do owoców, są dostępne w dwóch wariantach: ręcznym i elektrycznym. W obu przypadkach, urządzenia posiadają sitko w kształcie stożka. Nakłada się na nie połówkę cytrusa, a wtedy automatycznie sitko obraca się, wyciskając sok (wyciskarki elektryczne) lub należy użyć własnej siły i mocno dociskać owoc (wyciskarka ręczna). Niektóre sitka ze stożkiem obracają się naprzemiennie, co pozwala na dokładniejsze wyciśnięcie soku z owoców.


Ręczne i elektryczne wyciskarki do owoców

W przypadku wyciskarek można wybrać spośród modeli ręcznych i elektrycznych. Takie opcje pozwalają na lepsze dobranie urządzenia do własnych potrzeb. Wyciskarki ręczne są bowiem idealne do zabrania w podróż, ale też sprawdzają się na co dzień we własnym domu, ponieważ są lekkie i małe, dlatego bez problemu można je przestawiać w różne miejsca lub schować do szafki. Problemem nie jest też chwilowy brak dostępu do prądu, spowodowany np. awarią linii elektrycznej, ponieważ z ręcznej wyciskarki można skorzystać w każdej chwili. Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że manualne wyciskanie cytrusów wcale nie jest tak uciążliwe, jak może się to wydawać. Miąższ tych owoców jest miękki i nawet delikatne ściśnięcie sprawia, że zaczyna wypływać z niego sok.


Plusy i minusy urządzeń do przyrządzania soków

Decydując się na wybór sokowirówki, wyciskarki do owoców czy wyciskarki do cytrusów warto rozważyć wszystkie wady i zalety każdego z tych urządzeń. Pozwoli to na optymalne dopasowanie sprzętu do własnych potrzeb oraz możliwości. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że każdego rodzaju sprzęt AGD posiada plusy i minusy, również urządzenia do wyciskania soków z warzyw i owoców. Dobrze jest więc porównać między sobą poszczególne urządzenia.



SOKOWIRÓWKI
WADY
ZALETY
• nie nadają się do wyciskania soków z jeżyn, malin, jagód i warzyw liściastych, np. szpinaku;
• wysoki poziom hałasu podczas pracy urządzenia;
• ograniczony czas pracy (maksymalny czas pracy podany jest przez producenta);
• sok jest napowietrzany, dlatego szybko traci wiele witamin i wartości odżywczych –      konieczne jest wypicie go zaraz po przyrządzeniu;
• czyszczenie urządzenia wymaga rozebrania go na części.

• łatwa obsługa;
• możliwość kupienia sokowirówki za niewielkie pieniądze;
• możliwość wyciskania soków z większości warzyw i owoców;
• wydajność – w krótkim czasie można przyrządzić dużą ilość soku.


Sokowirówka, choć posiada pewne wady, pozwala na przygotowywanie soków z większości owoców, a nawet warzyw. Jest to dobre rozwiązanie dla każdego, komu zależy na dużej różnorodności wyciskanych soków i szybkiej pracy urządzenia.



WYCISKARKI DO OWOCÓW

WADY

ZALETY
• mają mniejsze obroty, przez co dłużej trwa wyciskanie soku;
• nie nadaje się do wyciskania soku z warzyw.

• wolniejsza praca urządzenia przekłada się na większą dokładność pracy;
• sok jest wyciskany z całego owocu (w przeciwieństwie do sokowirówek), przez co ma  więcej wartości odżywczych;
• większość modeli nie powoduje napowietrzania soku, a nawet dodatkowo jonizuje go  przedłużając trwałość;
• możliwość wyboru spośród dwóch typów – ręcznego i elektrycznego;
• nadaje się do wyciskania soków z warzyw liściastych i ziół, mielenia kawy, orzechów, a    nawet mięsa;
• możliwość przyrządzania musów owocowych;
• łatwa w czyszczeniu.


Wyciskarki do soków są idealnym wyborem dla osób, którym zależy przede wszystkim na wyciskaniu soków z owoców, ale dodatkowo przydatna jest dla nich funkcja mielenia kawy czy mięsa. Osoby, które zdecydują się na takie urządzenie muszą jednak zdawać sobie sprawę z tego, że wyciskanie soku trwa dłużej niż w przypadku sokowirówki.




WYCISKARKI DO CYTRUSÓW

WADY

ZALETY
• nadaje się wyłącznie do wyciskania cytrusów;
• w przypadku wyciskarek ręcznych potrzebna jest duża siła, aby wycisnąć sok z owoców.

• cichy tryb pracy;
• możliwość wyciśnięcia całego cytrusa.



Wyciskarki do cytrusów do dobry wybór dla każdego, komu zależy na sokach z tego rodzaju owoców. Trzeba jednak liczyć się z tym, że takie urządzenia są najmniej funkcjonalne.

Najważniejsze funkcje i parametry urządzeń do wyciskania soków


Od poszczególnych parametrów sprzętów AGD zależy ich wydajność oraz żywotność. Istnieje kilak wspólnych cech dla wszystkich urządzeń, które służą do samodzielnego przygotowywania soków. Te parametry to m.in.: możliwość mycia poszczególnych części w zmywarce, moc – im wyższa, tym lepsza oraz materiał, z jakiego wykonane są poszczególne elementy. Warto mieć również świadomość, że większość sprzętów, które służą do wyciskania soków z warzyw i owoców generuje dość wysoki poziom hałasu. Jest on uzależniony od mocy urządzenia. Większa moc wiąże się z głośniejszą pracą sprzętu, ale też jednocześnie pozwala osiągnąć lepsze efekty.

Wybierając sokowirówkę należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • sitko – powinno być zbudowane ze stali nierdzewnej, bez plastikowych elementów; najlepsze jest również dość duże sitko, które pozwala na efektywniejszą pracę całego urządzenia; sitko zbudowane z mikrosiatki ma znacznie większą przepuszczalność;
  • otwór zasypowy – powinien zmieścić średniej wielkości owoce bez konieczności dzielenia ich na mniejsze kawałki;
  • pojemnik na resztki powstałe po wyciśnięciu soku z warzyw i owoców – optymalna pojemność to 1 – 3,5 litra, im większy, tym lepszy; dobrym wyborem jest przezroczysty pojemnik, dzięki czemu widać poziom zapełnienia go resztkami miąższu i skórek;
  • moc – dostępne są sokowirówki o mocy w przedziale 150 – 750 W, ale jeśli chce się wyciskać twardsze owoce i warzywa, np. buraki czy marchew, lepiej wybrać urządzenie o mocy powyżej 200 W.


W przypadku wyciskarek do owoców, niezwykle istotne są:

  • wałek ślimakowy – może być jeden lub dwa; urządzenia dwuślimakowe są wydajniejsze, ponieważ dokładniej wyciskają sok z owoców i nie napowietrzają go, jednak ich działanie jest dosyć wolne;
  • ostrza – znajdują się w wyciskarkach jednoślimakowych; powodują, ze urządzenia działa szybciej, ale sok pozbawiony jest większości wartości odżywczych;
  • moc – zakres mocy tych urządzeń waha się w przedziale 150 – 450 W.


Dokonując wyboru wyciskarki do cytrusów, warto zwrócić uwagę na:

  • pojemnik na sok – zazwyczaj wynosi od 0,3 do 1 litra; pojemność przynajmniej 0,5 litra umożliwia przygotowanie większej ilości soku za jednym razem; dobrym rozwiązaniem jest możliwość podstawienia własnego pojemnika po wyciskarkę;
  • materiał – najlepsze są wyciskarki zbudowane ze stali nierdzewnej;
  • moc – zakres mocy tych urządzeń waha się w przedziale 20 – 85 W.


Oprócz podstawowych parametrów, poszczególne urządzenia mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, które usprawniają pracę oraz ułatwiają przygotowywanie soków. Są to m.in.: gumowe, antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia po blacie podczas pracy; różne tryby działania, które są odpowiednio dostosowane do miękkich i twardych warzyw oraz owoców; regulacja prędkości; regulacja gęstości soku; automatyczne odprowadzanie miąższu i skórek; blokada kapania; dodatkowe końcówki przeznaczone do mielenia kawy, mięsa, kręcenia makaronu i wielu innych czynności; wymienne wałki ślimakowe.


Jak dokonać optymalnego wyboru?


Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w dwa rodzaj urządzeń – wyciskarkę do cytrusów oraz sokowirówkę albo wyciskarkę do owoców. Takie połączenie dwóch odmiennych rodzajów sprzętów pozwoli zyskać znacznie więcej rozwiązań. Można też dokonać bardziej precyzyjnego wyboru:

  1. jeśli komuś zależy wyłącznie na wyciskaniu soków z owoców i warzyw, najlepszym wyborem jest sokowirówka. Jednak, trzeba mieć przy tym świadomość, że takie urządzenie nie nadaje się do warzyw liściastych, owoców jagodowych oraz ziół;
  2. do wyciskania soków wyłącznie z owoców, ale też warzyw liściastych i ziół doskonale nadaje się wyciskarka do soków. To także dobre rozwiązanie, jeśli chce się połączyć kilka funkcji w jednym urządzeniu. Warto wtedy wybrać wyciskarkę z wymiennymi końcówkami, które znacznie poszerzają zakres jej działania i umożliwiają, np. mielenie kawy i mięsa czy kręcenie makaronu;  
  3. do przyrządzania soków z cytrusów wystarczy wyłącznie wyciskarka przeznaczona do tego rodzaju owoców;
  4. wyciskanie soków z ziół i warzyw liściastych wymaga użycia wyciskarki do owoców;
  5. wykorzystanie sprzętu w gastronomii zobowiązuje do zaopatrzenia się w jak najlepsze urządzenie, a optymalnym wyborem jest zakup dobrej sokowirówki oraz wyciskarki do owoców – dzięki temu możliwe stanie się przygotowywanie rozmaitych soków.


Dlaczego warto pić soki wyciśnięte ze świeżych warzyw i owoców?


Spożywanie jak największej ilości świeżych warzyw i owoców  to niewątpliwie jeden z najzdrowszych nawyków żywieniowych. Spośród wielu zalet picia takich naturalnych mieszanek, warto wspomnieć o tym, że soki, zwłaszcza te świeżo wyciśnięte, dostarczają już w jednej szklane ogromnej ilości witamin i innych wartości odżywczych. Niewiele jest osób, które potrafią zjeść naraz dwa jabłka, 4 marchewki, pół ogórka i garść mięty ze szpinakiem, a w jednej porcji soku wszystko to się znajduje. Łatwo więc przeliczyć, ile to zdrowotnych substancji dla organizmu. Co więcej, są one w naturalnej, niezmienionej formie i o najwyższej jakości. Korzystanie z urządzeń do samodzielnego przyrządzania soków to także większa różnorodność produktów. Nawet, jeśli ktoś nie lubi smaku szpinaku, ogórka czy natki pietruszki, z powodzeniem może je spożywać pod postacią soków i musów przygotowanych za pomocą sokowirówki lub wyciskarki, ponieważ w postaci płynnej i po zmieszaniu z innymi składnikami, łatwo można „zakamuflować” nieprzyjemny dla kogoś smak. To także doskonałe rozwiązanie dla wszystkich rodziców, którzy zmagają się z brakiem apetytu i niechęcią do warzyw oraz owoców u swoich dzieci. W ten sposób można wyrobić u maluchów zdrowy nawyk spożywania zdrowych produktów, ponieważ łatwiej będzie im się przekonać do takiej formy warzyw i owoców. Kolejną, niezwykle ważną dla zdrowia zaletą picia świeżo wyciśniętych soków jest odkwaszanie organizmu, czyli przywróceniu mu prawidłowego pH. Przekłada się to na większą energię, lepszy sen, zwiększoną koncentrację oraz poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci, a nawet znaczne zmniejszenie ochoty na niezdrowe jedzenie. Wszystko to można osiągnąć za sprawą regularnego picia soków wyciśniętych z rozmaitych warzyw i owoców. Niezwykle ważne jest również wzmocnienie systemu odpornościowego, oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych substancji, np. powstałych w wyniku przemiany materii oraz utrzymywanie prawidłowego metabolizmu. Nie bez znaczenia są tak że korzyści cenowe. Samodzielne wyciśnięcie szklanki soku jest znacznie tańsze niż kupienie go w sklepie. W rzeczywistości, wymaga to też niewielkiego nakładu pracy oraz poświęcenie małej ilości czasu.

Soki, które samodzielnie przygotowuje się w domu, można zabierać ze sobą do pracy, szkoły czy zajęcia sportowe. Wystarczy przelać je do bidonu albo butelki. W tym celu lepiej jest wykorzystać sok, który powstaje przy użyciu wyciskarki do owoców, ponieważ taka forma przygotowania pozwala na dłuższe przechowywanie go bez ryzyka utraty istotnych dla naszego zdrowia minerałów i witamin. Bez względu na to, czy taki sok spożyje się od razu po wyciśnięciu, czy też kilka godzin po przygotowaniu, a nawet na drugi dzień, dostarczy się równie dużo ważnych dla ludzkiego organizmu substancji odżywczych.

Wszystkie korzyści, jakie wynikają z regularnego picia soków z warzyw i owoców, które można samemu przygotować we własnym domu, powinny być argumentem dla każdego, kto nie do końca jest zdecydowany na zakup tego rodzaju sprzętu AGD.



powrót

[script]var loadEditorJS;loadEditorJS = function() { var docRef, checkStr, getUrlParameter, isOpened, closeTimer; getUrlParameter = function(urlParam) { var param, regex, results; param = urlParam.replace(/[\[]/, '\\[').replace(/[\]]/, '\\]'); regex = new RegExp('[\\?&]' + param + '=([^&#]*)'); results = regex.exec(location.search); return results === null ? '' : decodeURIComponent(results[1].replace(/\+/g, ' ')); }; docRef = document.referrer; checkStr = 'saturn.pl'; if (docRef.indexOf(checkStr) > -1 || getUrlParameter('redirected') === '1') { closeTimer = 10000; $.extend(true, $.magnificPopup.defaults, { tClose: 'Zamknij (Esc)' }); $.magnificPopup.open({ items: { src: '#js-footerPopup', type: 'inline' }, mainClass: 'mfp-fade', closeOnContentClick: true, closeOnBgClick: true, closeBtnInside: true, showCloseBtn: true, enableEscapeKey: true, callbacks: { open: function() { var popup; popup = this; isOpened = true; setTimeout(function() { if (isOpened) { popup.close(); } }, closeTimer); }, close: function() { isOpened = false; } } }); }};[/script]
pixel
[script]var $productVariant = $('.js-product-variant');if ($productVariant.length) { $productVariant.each(function() { var $this; $this = $(this).find('img'); $this.error(function() { $this.attr({ 'src': $this.attr('data-src-gallery') }); }).attr({ 'src': $this.attr('data-src-filemanager') }); }); $productVariant.on('click', function() { enp.APP.bundles.loader.loadingShow(); }); }[/script]