Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat cookies kliknij tutaj
×
0 0

Zalety i wady kuchni indukcyjnych

Kuchnie indukcyjne zapewniają komfort gotowania bez poparzeń. Specjalna technologia wykorzystująca cewki elektromagnesu jest bezpieczna i ma wiele zalet.

Czym jest kuchnia indukcyjna?
Podobnie jak kuchnie gazowe, kuchnie indukcyjne są bardzo popularne wśród zawodowych kucharzy i zapalonych kucharzy-amatorów ze względu na możliwość dokładnej regulacji ciepła. Na tym nie kończą się jednak ich zalety: zastosowanie indukcji sprawia, że płyta grzewcza pozostaje zimna i zaczyna działać dopiero po postawieniu na niej specjalnego naczynia, co wyklucza poparzenia wynikające z nieumyślnego dotknięcia płyty kuchennej i zapobiega przypalaniu się wykipiałych resztek potraw. Należy jednak pamiętać, że kuchnie indukcyjne działają wyłącznie w połączeniu z odpowiednimi naczyniami z materiału ferromagnetycznego.
płyta
Technika indukcyjna
Pod ceramiczną płytą kuchni indukcyjnej znajduje się cewka, przez którą płynie prąd i która wytwarza szybkozmienne pole magnetyczne. Po postawieniu na niej odpowiedniego naczynia jest ono podgrzewane za pomocą magnetycznych prądów wirowych. Prąd jest więc przenoszony w postaci szybkozmiennego pola magnetycznego na dno naczynia, w którym zamienia się w ciepło. Jeśli na kuchni nie stoi odpowiednie naczynie, prawie wszystkie kuchnie indukcyjne wyłączają się automatycznie.

Zalety kuchni indukcyjnych
Kuchnie indukcyjne cechują się bardzo dobrą regulacją ciepła, chronią przed poparzeniami oraz przypalaniem się potraw i oszczędzają energię elektryczną. W odróżnieniu od standardowej kuchni elektrycznej nie trzeba najpierw przez długi czas podgrzewać płyty grzewczej, ponieważ ciepło powstaje bezpośrednio w dnie naczynia. Ponadto nie jest wytwarzana zbędna energia, na przykład po postawieniu zbyt małego naczynia na zbyt dużym polu. Kuchnia indukcyjna zawsze wytwarza energię wyłącznie w dnie naczynia, nie nagrzewając przy tym płyty kuchennej.

Wady kuchni indukcyjnych
Z kuchni indukcyjnych można korzystać wyłącznie przy użyciu specjalnych, często drogich naczyń, choć do przyrządzania plyta2potraw mogą się również nadawać emaliowane naczynia stalowe, żelazne patelnie oraz standardowe naczynia ze stali szlachetnej o wielowarstwowym dnie. Przydatność danego naczynia do kuchni indukcyjnych jest z reguły podana na opakowaniu.
W "trybie gotowości" kuchnie indukcyjne często zużywają więcej prądu niż kuchnie standardowe, ponieważ większość z nich jest obsługiwana dotykowo. To oznacza, że kuchnia indukcyjna cały czas czeka na postawienie na niej naczynia, aby się włączyć. Klasycznie kuchnie elektryczne są włączane wyłącznie za pomocą ręcznego przełącznika, ich zużycie prądu w "trybie gotowości" jest więc praktycznie zerowe.
Osoby ze stymulatorem serca powinny ponadto wyjaśnić, czy pole magnetycznie kuchni indukcyjnej może zakłócić jego działanie.

 
Producenci:

Bauknecht
AEG Electrolux
Unold
Siemens
Bomann
Caso
Amica
Steba
Cloer
Bartscher

powrót

pixel