MediaMarkt - sklep internetowy - RTV, AGD, komputery

Wolnowar czy szybkowar? Co wybrać? Co jest lepsze?

Wolnowar czy szybkowar – mimo podobnej nazwy to całkiem inne urządzenia, a jednak pomyłki wciąż się zdarzają. Co warto wiedzieć o ich działaniu i specyfice? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie, a przy okazji polecamy najlepsze urządzenia z obu kategorii.

 

Co to jest szybkowar?


To urządzenie, czasami nazywane ciśnieniowym garnkiem, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego gotowania na kuchence. Największe przewagi szybkowaru to szczelne zamknięcie, a także wykonanie z trwałego materiału, jakim jest stal nierdzewna. Potrawy w szybkowarze gotują się szybko dzięki wykorzystaniu pary wodnej oraz wysokiego ciśnienia. Dzięki temu rozwiązaniu nie tylko oszczędzamy czas, ale również zachowujemy więcej składników odżywczych w każdej potrawie.

Szybkowar jest na pewno urządzeniem ekologicznym, bo umożliwia przygotowywania różnych dań z użyciem niewielkiej ilości wody, a także niewielkiej ilości energii – ponieważ gotujemy bardzo krótko. Przykładowo ziemniaki ugotujemy w 8–10 minut, włoszczyznę w ciągu 5 minut, a udko z kurczaka w 15–20 minut.


Wolnowar w kuchni – zalety urządzenia


Jak używać szybkowaru?


  • Szybkowar napełniamy wodą – płynu powinno być na tyle dużo, aby produkty były nią całkowicie przykryte.


  • Następnie zamykamy pokrywę, która pozwala na utrzymanie pary wodnej i stałej temperatury wewnątrz urządzenia. Umieszczamy szybkowar na polu grzejnym lub uruchamiamy korzystając z włącznika w przypadku szybkowaru elektrycznego.


  • Ciśnienie wewnątrz garnka szybko zaczyna wzrastać. a gdy osiąga maksymalną wartość, z gwizdka umieszczonego na pokrywie zaczyna ulatniać się nadmiar pary wodnej. Towarzyszy temu świst podobny do dźwięku, jaki wydaje gotująca się woda w tradycyjnym czajniku. Od tego momentu zaczynamy odmierzać czas, niezbędny do przygotowania potrawy.


  • Gdy minie czas gotowania, odbezpieczamy gwizdek, by cała para wodna z garnka wydostała się na zewnątrz.


  • Po chwili otwieramy pokrywę i serwujemy gotowe danie na talerze.


  • Ważne jest, aby po ugotowaniu potrawy, nigdy nie otwierać pokrywy szybkowaru od razu. Należy pamiętać, że w środku panuje wyższa temperatura i ciśnienie niż w zwykłym garnku.



Szybkowar – jakie modele polecamy?


Szybkowar SMILE MGS-06

Produkt w bardzo atrakcyjnej cenie. Ma grube, wielowarstwowe dno i możliwość regulacji ciśnienia na jednym z dwóch poziomów. Uchwyt się nie nagrzewa, dzięki czemu gotowanie jest bezpieczne. Pojemność tego szybkowaru to 6 litrów.


Szybkowar TEFAL ClipsoMinut Easy P46207 6-litrowy

Model o niezwykłej żywotności. Na ten szybkowar producent zapewnia aż 10 lat gwarancji. Jest to szybkowar elektryczny – nie korzysta zatem z płyty grzejnej, a sam pobiera prąd z gniazdka sieciowego. Jest bardzo prosty w obsłudze, a przy tym – dość lekki, biorąc pod uwagę gabaryty.


Szybkowar GERLACH Solid 6 L

Propozycja od renomowanej firmy znanej z najwyższej jakości zastawy stołowej. Działa na wszystkich rodzajach płyt grzejnych – ceramicznych, elektrycznych, gazowych, indukcyjnych. Jego średnica to 22 cm, a pojemność 6 litrów.


 

Wolnowar – co to jest?


Obecnie, gdy wiecznie się gdzieś śpieszymy i na nic nie mamy czasu, także kwestia gotowania spada na dalszy plan. Regularne jedzenie w fast foodach na mieście lub korzystanie z gotowych, odgrzewanych dań prosto z mikrofalówki, w dłuższej perspektywie może się negatywnie odbić na naszym zdrowiu. Coraz więcej osób o tym wie, stąd wzrastająca popularność urządzeń ułatwiających trzymanie zdrowej diety, takich jak parowar czy multicooker.

Warto także zastanowić się nad zakupem wolnowaru. To urządzenie stosunkowo popularne na przykład na rynku amerykańskim, a wciąż mało znane w naszym kraju. Jakie są jego największe zalety i jaki model warto mieć?

 

Jak działa wolnowar?

 

W przeciwieństwie do szybkowaru, to urządzenie wcale nie przygotuje potraw bardzo szybko. Wolnowar z definicji potrzebuje dużo czasu na przyrządzenie potrawy, bo obróbka termiczna odbywa się powoli i w niedużej temperaturze (poniżej 100 stopni). Wolnowar będzie idealny do przygotowania zup, pieczeni, gołąbków, zapiekanek, bigosu, przetworów oraz innych potraw, w których długie gotowanie lub pieczenie wydobywa głęboki smak.



W czym wolnowar jest lepszy od zwykłej kuchenki?

 

W tym miejscu trzeba wymienić wiele zalet wynikających z faktu, że to nowocześniejsze urządzenie niż zwykła płyta grzejna. Przede wszystkim proces gotowania jest całkowicie zautomatyzowany i może się odbywać nawet wtedy, gdy nie ma nas w domu. Po prostu ustawiamy odpowiedni czas i nie musimy interesować się potrawą do czasu, gdy będzie gotowa za kilka godzin. Wolnowar to także większy komfort – nic się nie przypali, nie wykipi, nie trzeba będzie nieustannie mieszać potrawy. Można wstawić jedzenie jeszcze wieczorem i po budzeniu rano mieć wszystko gotowe.


Co ważne, możemy także zapomnieć o intensywnych zapachach wydobywających się z garnków. Szczelnie zamknięta potrawa nie roznosi swojej intensywnej woni po całym mieszkaniu, możemy zatem swobodnie przygotowywać dania z czosnkiem czy octem, nie martwiąc się o zmysł powonienia naszych domowników. Wolnowar to także urządzenie energooszczędne, bo zużywa znacznie mniej prądu, niż płyta czy kuchenka mikrofalowa, nawet pomimo stosunkowo długiej pracy w ciągu dnia.


 

Wolnowar czy multicooker – co będzie lepsze?


Zadając sobie to pytanie, warto spojrzeć na ceny tych urządzeń. Multicooker to sprzęt kosztowniejszy i wyposażony w wiele dodatkowych funkcji, poza samą obróbką termiczną dania. Już sama nazwa wskazuje na wiele różnych zastosowań. Jeśli jednak poszukujemy sprzętu do jednego, konkretnego celu, jakim jest długie gotowanie czy duszenie, wydaje się, że lepiej postawić na wyspecjalizowany sprzęt.


Wolnowar CROCK POT 4.7 l Czarny


Jaki wolnowar wybrać?

 

Szukając odpowiedniego urządzenia, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę, dla ilu osób będzie przygotowywany posiłek. Wolnowary różnią się pod względem wielkości. Te mniejsze o pojemności 3,5 litra wystarczą parze, natomiast w przypadku rodziny z dziećmi – odpowiedniejszy będzie model o pojemności około 5 litrów. Dalej należy spojrzeć na dostępne funkcje i programy. Czasem mamy tylko dwie opcje do wyboru (gotowanie standardowe i intensywniejsze), a czasem – wybór kilku programów.


Przydatna jest na pewno funkcja podtrzymania ciepła, zwłaszcza gdy programujemy wolnowar tak, aby mieć gotowy obiad na przykład po powrocie z pracy. Jeśli priorytetem jest wygoda i utrzymanie sprzętu w czystości, dobrą opcją jest także możliwość mycia poszczególnych elementów w zmywarce. Wszystkie wolnowary to urządzenia o niskiej mocy. Nie należy jednak upatrywać w tym wady – wręcz przeciwnie. Jak wspomniano wcześniej, mimo długiej pracy, zużywają niewiele energii. Dużej mocy zatem nie należy brać pod uwagę przy wyborze.


Wolnowary to bardzo sprytne urządzenia, które umożliwiają naprawdę długie gotowanie, pieczenie i duszenie wyszukanych potraw bez angażowania w to swojego wolnego czasu i innych niedogodności. Dzięki tej technologii można jeść naprawdę smacznie, a przy tym prawie w ogóle nie poświęcać czasu na pracę w kuchni. Dla wszystkich amatorów gotowania, którym jednak brakuje czasu na cierpliwe pichcenie, to rozwiązanie wydaje się naprawdę idealne.


Przekonaliśmy Cię? Zobacz w takim razie, jaki model warto kupić.


Wolnowar CROCK POT 4.7 l

To podstawowy model w przystępnej cenie. Ma dostępne trzy programy gotowania i wszystkie informacje wyświetla na elektronicznym wyświetlaczu. Uchwyty nie nagrzewają się, dzięki czemu nie ma co się martwić o przypadkowe poparzenie. Programując gotowanie, można wyznaczyć dowolny czas pomiędzy 30 minut a 20 godzin.


Wolnowar CROCK POT 5,7 l Chrom

To pojemniejsza wersja. Urządzenie jest oczywiście szersze i wyższe od opisanego powyżej, ale ma dokładnie te same funkcje.

 

Wolnowar a szybkowar – najważniejsze różnice

 

Oba urządzenia stanowią alternatywę dla tradycyjnych garnków kuchennych i umożliwiają łatwe przygotowanie dań bez obaw o przypalenie czy wykipienie wody. Poza tym szczelna konstrukcja sprawia, że można dzięki tym urządzeniom gotować bez konieczności rozprzestrzeniania intensywnych zapachów. A jakie są najważniejsze różnice?


  • Wolnowaru można bezpiecznie używać nawet, gdy jesteśmy poza domem – działanie szybkowaru należy dokładnie kontrolować.
  • Wolnowar, w przeciwieństwie do szybkowaru, nie podwyższa temperatury w pomieszczeniu i nie generuje pary w naszym otoczeniu.
  • Szybkowar skraca czas przygotowania potrawy, a wolnowar go wydłuża, ale za to pozwala zachować więcej wartościowych składników, dzięki obróbce w niższej temperaturze.

 

Co lepsze: szybkowar czy wolnowar?

 

Trudno odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ponieważ ocena przydatności konkretnego urządzenia zależy od tego, jakie mamy oczekiwania i co gotujemy. Tak jak wyjaśniliśmy, szybkowar pozwoli na przygotowanie szybkich potraw na parze (na przykład warzyw albo ryby), natomiast wolnowar to urządzenie do przyrządzenia potraw wymagających długiej obróbki termicznej, jak gulasz czy bigos. Z pewnością posiadanie obu urządzeń w kuchni wyjdzie nam na zdrowie.


Zobacz więcej

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić? Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców, czy to w piekarniku, czy w suszarce, to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i przede wszystkim zdrową przekąskę. Podpowiadamy jak najlepiej wysuszyć owoce. 

Więcej

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać? Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – jaką wybrać?

To Twój pierwszy zakup i nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz nasz praktyczny poradnik, w którym podpowiemy, jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać.

Więcej

Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza? Ranking sokowirówek – jaka będzie najlepsza?

Zastanawiasz się, jaka sokowirówka spełni Twoje oczekiwania? Zobacz nasz ranking i wybierz model dla siebie. Praktyczny poradnik dla tych, którzy chcą postawić w tym roku na zdrowe nawyki.

Więcej

Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów Syfon do wody gazowanej – czy się opłaca? Ranking produktów

Jeśli lubimy pić wodę gazowaną, ciekawym rozwiązaniem może być syfon do wody. Czy się opłaca?

Więcej

Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli Jaki termos wybrać? Ranking 5 modeli

Nie wiesz jaki termos kupić? Zobacz nasz ranking oraz przydatne porady, które ułatwią podjęcie decyzji. 

Więcej

Najlepsze kubki termiczne – ranking 2021 Najlepsze kubki termiczne – ranking 2021

Wiele osób lubiących podróże i długie spacery potwierdzi, jak bardzo pomocny może być dobry kubek termiczny. Ranking 2020 to zestawienie najlepszych produktów w tej kategorii.

Więcej

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać? Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać?

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, planując zakup. Oczywiście, za tą pierwszą opcją przemawia chęć jedzenia zdrowszych potraw. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie działa frytkownica beztłuszczowa, i wtedy świadomie dokonywać wyboru między obiema opcjami.

Więcej

Jaki czajnik na gaz kupić? Który jest najzdrowszy? Jaki czajnik na gaz kupić? Który jest najzdrowszy?

Jaki czajnik na gaz będzie najlepszym wyborem? Mamy kilka podpowiedzi. Przedstawiamy też ranking wybranych modeli.

Więcej

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Teflonowa, ceramiczna, a może jeszcze inna? Jaka patelnia jest najzdrowsza? Teflonowa, ceramiczna, a może jeszcze inna?

Warto także wiedzieć, jaka patelnia jest najzdrowsza, ponieważ właściwości naczynia, na którym smażymy potrawę, wpływają na smak i walory odżywcze.

Więcej

Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Ranking 2021 Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza? Ranking 2021

Świeże grzyby można suszyć na sznurku albo w piekarniku, jednak zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie suszarka do grzybów. Ranking takich urządzeń, który prezentujemy w artykule, pomoże wybrać odpowiedni produkt.

Więcej

powrót