Jaka krajalnica do chleba jest najlepsza?
Szukając odpowiedniej krajalnicy, warto spojrzeć na podstawowe parametry świadczące o jej skuteczności oraz wytrzymałości. Co w specyfikacji będzie ważne?
- Materiał, z którego została wykonana – podobnie jak w przypadku innych sprzętów, lepiej wybierać urządzenia z trwałych, solidnych elementów. Stąd przewaga tych modeli, gdzie zamiast łamliwego plastiku znajdują się elementy metalowe. Szczególnie ważne są ostrza ze stali nierdzewnej, które nie będą się szybko zużywać.
- Regulacja grubości krojenia – występuje w każdym modelu, natomiast może się różnić jej zakres.
- Zabezpieczenia – może być ich wiele i każde ma wpływ na bezpieczeństwo. Najczęściej stosowane rozwiązania to antypoślizgowe nóżki, blokada przed przypadkowym włączeniem, a także ochrona kciuka.
Jak odróżnić krajalnicę do chleba o krajalnicy do warzyw, sera czy wędlin? Należy spojrzeć na nóż, czyli jedną z najważniejszych części. Ząbkowana powierzchnia oznacza, że urządzenie służy do krojenia pieczywa, ale przyda się także do innych celów. Ostrze gładkie oznacza, że to urządzenie raczej do warzyw, serów i wędlin.