Czym się charakteryzują najlepsze patelnie granitowe?
Granit to jeden z wielu materiałów, z jakich może być wykonana powłoka patelni. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się ciekawym wyglądem, ale – jak wiadomo – nie to jest najważniejsze.
Główne cechy tego typu akcesoriów to przede wszystkim:
- trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- nieprzywierająca powłoka, dzięki czemu można smażyć bez tłuszczu,
- łatwość czyszczenia,
- odporność na wysokie temperatury.
Dzięki temu zestawowi cech wiemy, że patelnia granitowa może być inwestycją na lata. Można używać na jej powierzchni ostrych, metalowych przedmiotów, a także umieścić ją w piekarniku, nie martwiąc się o zniekształcenia, rysy czy pęknięcia. Właśnie dlatego dla wielu osób będzie atrakcyjniejszym wyborem niż patelnie teflonowe czy ceramiczne – pomimo wyższej ceny.
Jest zatem wiele powodów, aby sięgać po niezawodne patelnie granitowe. Ranking konkretnych modeli pozwoli natomiast zaproponować konkretne rozwiązanie. Co będzie istotne przy porównywaniu ze sobą różnych modeli?
Na pewno warto spojrzeć na:
- wielkość patelni, czyli jej średnicę,
- grubość i konstrukcję dna (może być z kilku warstw),
- głębokość,
- ergonomię – na przykład wygodny uchwyt.
Przy wyborze patelni oprócz materiału, z którego jest wykonana, należy także popatrzeć na jej przeznaczenie. Sami najlepiej wiemy, co będziemy smażyć i jak często. To nasza decyzja, czy będziemy szukać jednej uniwersalnej patelni, czy kilku o różnym przeznaczeniu – chociażby osobnej patelni do naleśników.