Jaką patelnię kupić? Ranking
Treść
- Najlepsze patelnie – ranking
- Miejsce 1.: patelnia Zwieger Black Stone 28 cm
- Miejsce 2.: patelnia Tefal Excellence 28 cm
- Miejsce 3.: patelnia Tefal Excellence Frypan 30 cm
- Miejsce 4.: patelnia Gerlach Harmony Classic 28 cm
- Miejsce 5.: patelnia Zwieger Practi Plus 20 cm
- Z czego powinna być wykonana dobra patelnia?
- Jaka powłoka patelni jest najlepsza?
- Jaki kształt patelni?
- Jaka patelnia najlepsza? Podsumowanie

Potrzebna Ci dobra patelnia? Ranking podpowie, jakie powinna mieć właściwości. Konstrukcja, zastosowane materiały i technologie produkcji mają wpływ na trwałość takiego sprzętu, jego ciężar i właściwości. Chcesz wiedzieć, czym najlepsze patelnie różnią się od przeciętnych? Zobacz poradnik oraz listę polecanych modeli, które warto kupić do swojej kuchni.
Najlepsze patelnie – ranking
Miejsce 1.: patelnia Zwieger Black Stone 28 cm
Plusy:
- Lekka konstrukcja
- Dobrze przewodzi ciepło
- Pasuje do płyt indukcyjnych
- Powłoka nieprzywierająca
Jaka patelnia najlepsza? Listę polecanych modeli otwiera patelnia Zwieger Black Stone o średnicy 28 cm. Jest wykonana z lekkiego aluminium, dzięki czemu jej używanie nie wymaga dużej siły. Wewnętrzną stronę naczynia pokrywa powłoka granitowa greblon, która jest nieprzywierająca i odporna na zarysowania. Podobnie jak inne modele aluminiowe dobrze przewodzi ciepło, więc szybko się nagrzewa do odpowiednio wysokiej temperatury. Może być stosowana nie tylko na kuchniach gazowych, ale także na płytach indukcyjnych – to zasługa wbudowanego dysku magnetycznego. Na tle innych modeli omawiana propozycja wyróżnia się także ergonomią. Szczególnie ważna jest wydłużona rączka z gumową powłoką, która ułatwia wygodne trzymanie patelni bez ryzyka poparzenia. Powierzchnia może się nagrzewać nawet do 280 stopni.
Miejsce 2.: patelnia Tefal Excellence 28 cm
Plusy:
- Lekka konstrukcja
- Dobrze przewodzi ciepło
- Pasuje do płyt indukcyjnych
- Wyposażona w Thermospot
- Wyjątkowo trwała tytanowa powłoka
Następna dobra patelnia to produkt renomowanej firmy Tefal. Podobnie jak propozycja opisana powyżej ma średnicę 28 cm i została wykonana z aluminium. Powłokę zrobiono z tytanu, co oznacza wyjątkową odporność na ścieranie. Dlatego smażąc, możesz używać nie tylko drewnianych i plastikowych, ale również metalowych akcesoriów – na przykład łyżek czy łopatek. Na środku patelni znajduje się tak zwany Thermospot, czyli charakterystyczny okrąg zmieniający kolor w zależności od stopnia nagrzania. Wskaźnik podpowiada, czy patelnia jest już odpowiednio ciepła, czy trzeba jeszcze chwilę poczekać, aż temperatura się zwiększy. Tefal Excellence 28 cm działa na każdym rodzaju płyty, w tym na kuchniach indukcyjnych. Producent daje na ten model dwuletnią gwarancję, ale odpowiednio użytkowany może służyć nawet dłużej.
Miejsce 3.: patelnia Tefal Excellence Frypan 30 cm
Plusy:
- Głęboka
- Pasuje do płyt indukcyjnych
- Wyposażona w Thermospot
- Wyjątkowo trwała tytanowa powłoka
Trzecie miejsce zajmuje patelnia Tefal Excellence Frypan 30 cm. To model o większej średnicy niż poprzednik, ale z identycznymi właściwościami. Jednym z największych atutów jest nieprzywierająca powłoka Titanium Anti-Scratch – blisko sześć razy trwalsza niż standardowa. Ta dobra patelnia ma szeroki dysk indukcyjny, dzięki czemu może być stosowana na wszystkich rodzajach kuchenek – a do tego szybko się nagrzewa! Na uwagę zasługuje także głębokość – aż 55 mm. Dzięki temu nie ma obaw, że podczas mieszania część produktów wypadnie poza krawędź naczynia. W kontrolowaniu odpowiedniej temperatury do smażenia pomaga dobrze widoczny wskaźnik Thermospot.
Miejsce 4.: patelnia Gerlach Harmony Classic 28 cm
Plusy:
- Lekka konstrukcja
- Pasuje do płyt indukcyjnych
- Ceramiczna, nieprzywierająca powłoka
Gerlach Harmony Classic 28 cm to kolejna duża uniwersalna patelnia. Zewnętrzna powłoka ceramiczna to Ilag Ceralon – tworzywo o właściwościach nieprzywierających, idealne do smażenia z minalną ilością tłuszczu. Jak każda dobra patelnia omawiana propozycja jest uniwersalna, ponieważ nadaje się nie tylko na gaz, ale również na indukcję.
Miejsce 5.: patelnia Zwieger Practi Plus 20 cm
Plusy:
- Lekka, aluminiowa konstrukcja
- Pasuje do płyt indukcyjnych
- Ceramiczna, nieprzywierająca powłoka Ranking patelni zamyka patelnia Zwieger Practi Plus 20 cm. To model o mniejszych gabarytach od wymienionych wcześniej, a więc tańszy, łatwiejszy w przechowywaniu. Idealnie sprawdzi się, gdy trzeba przygotować lub odgrzać mniejszą porcję posiłku. Korpus jest aluminiowy, co zapewnia patelni odpowiednią lekkość. Wnętrze pokryto czterowarstwową powłoką typu marble stone firmy PFLUON o właściwościach nieprzywierających. Rączka zrobiona jest z tworzywa, które zapewnia dobry chwyt, a przy tym się nie nagrzewa. Strona zewnętrzna patelni zabezpieczona jest ochronnym silikonowym lakierem żaroodpornym, który znacznie wydłuża jej żywotność i pozwala zachować atrakcyjny wygląd nawet przy intensywnym użytkowaniu.
Z czego powinna być wykonana dobra patelnia?
Na właściwości patelni w ogromnym stopniu wpływa to, z jakiego materiału została wykonana. Każde tworzywo ma inne właściwości, co przekłada się na różne wady i zalety takiego rozwiązania.
- Patelnie żeliwne – są bardzo solidne i trwałe. Dobrze sprawdzą się do przygotowywania różnych mięs, nawet w dużych temperaturach, bez niebezpieczeństwa przypalenia. Można używać ich na płytach indukcyjnych oraz w piekarniku. Największą wadą takich patelni, oprócz wysokiej ceny, jest także duży ciężar.
- Patelnie ze stali nierdzewnej – są lżejsze od żeliwnych, a przy tym odporne na zarysowania i korozję. Nagrzewają się stosunkowo długo, ale też długo trzymają ciepło już po zdjęciu z płyty czy palnika. Można bez obaw czyścić je w zmywarce.
- Patelnie aluminiowe – często wybierane ze względu na niską cenę. Szybko się nagrzewają i są lekkie, natomiast pod względem trwałości wyglądają znacznie gorzej niż najlepsze patelnie żeliwne i stalowe.
- Patelnie szklane – to bardzo rzadki wybór, ale stanowi ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla alergików. Pozwalają zachować oryginalny smak i aromat potraw i – przede wszystkim – nie zawierają alergenów: niklu, chromu, ołowiu ani innych podobnych substancji.

Jaka powłoka patelni jest najlepsza?
Powłoka, jaką jest pokryta patelnia, wpływa na to, czy ciepło jest równomiernie rozprowadzane, oraz na to, czy potrawa przywiera do patelni czy nie. Z jaką powłoką patelnia najlepsza? To zależy. Bardzo długo za najlepsze patelnie uznawano takie z powłokami teflonowymi, które sprawiały, że smażone potrawy nie przywierały. Warto jednak mieć świadomość, że teflon jest bardzo delikatny i podatny na zarysowania, a zarysowana patelnia teflonowa nadaje się tylko do wyrzucenia. Zdecydowanie trwalsza jest powłoka z tytanu. Pośrednia opcja to dobra patelnia z powłoką ceramiczną. Cechuje ją zwiększona odporność na zarysowania. Potrawy do nich nie przywierają, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni patelni. Bardzo trwałe, a przy tym eleganckie, są także powłoki granitowe.

Jaki kształt patelni?
Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsza patelnia to patelnia uniwersalna, na której można usmażyć wszystko – mięso, ryby, warzywa, jajka czy placki.
Są także zwolennicy nieco bardziej wyspecjalizowanych rozwiązań, przeznaczonych do przyrządzenia konkretnych potraw. To, czy jest sens inwestować w bardziej specjalistyczne akcesoria, zależy oczywiście od grubości portfela oraz miejsca w kuchennych szafkach.
Jeśli możesz pozwolić sobie na zakup wielu patelni na różne okazje, to warto uwzględnić na pewno:
- patelnię do naleśników;
- wok;
- patelnię grillową;
- patelnię do smażenia jajek.
Patelnia do nalesników jest poręczna, lekka i – przede wszystkim – płytka. Dzięki tym cechom oraz nieprzywierającej powłoce umożliwia podrzucanie naleśników w trakcie smażenia.
Wok znany jest z kuchni azjatyckiej, ale ma o wiele szersze zastosowanie. Przyda się do gotowania w głębokim tłuszczu czy w wodzie i do duszenia. Charakterystyczna budowa woka sprawia, że można gotować techniką stir-fry, czyli w ruchu, podrzucając składniki na patelni. Cały sekret sprowadza się do tego, że dno jest półokrągłe, co umożliwia przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw bez niebezpieczeństwa przypalenia czy przywierania składników. Dobra patelnia tego rodzaju jest nieco droższa niż standardowa.
Patelnia grillowa umożliwia natomiast przygotowanie mięsa, ryb i warzyw w podobnej formie jak na standardowym grillu. Zastosowanie karbowanego dna sprawia, że do smażenia można użyć mniejszej ilości tłuszczu.
Jaka patelnia najlepsza? Podsumowanie
Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, dla kogo gotujesz, jak często, oraz od tego, które potrawy lubisz najbardziej. Ranking patelni może stanowić inspirację, jednak ostateczny wybór należy do ciebie, bo powinien być dopasowany do konkretnych potrzeb i możliwości.
Chcesz wymienić wyposażenie kuchni? Przeczytaj, jakie są dobre garnki na gaz oraz jakie polecamy garnki na indukcję!
Czytaj więcej

4. październik
Jaki ekspres do kawy wybrać? Poznaj najpopularniejsze rodzaje ekspresów
Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i chcesz ją przygotowywać w domu? Potrzebujesz więc dobrego ekspresu do kawy. Na rynku są dostępne różne rodzaje ekspresów, które odpowiadają na różne potrzeby. Skorzystaj z naszego poradnika i wybierz ekspres idealny dla siebie.
4. październik

18. marzec
Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?
Interesuje Cię ranking wyciskarek do cytrusów? Podpowiadamy, jaki model kupić, prezentując zarówno urządzenia proste i tanie, jak również zaawansowane, z mocniejszym silnikiem i większą liczbą więcej funkcji. Przeczytaj, jaką wyciskarkę do cytrusów wybrać!
18. marzec

22. styczeń
Ranking ekspresów do kawy do 5000 zł – jaki wybrać?
Chcesz wiedzieć, jaki ekspres do kawy do 5000 zł jest najlepszy? Mając do dyspozycji taką kwotę, można znaleźć wiele ciekawych opcji, które sprawdzą się zarówno w domu, jak i w małym biurze. Które modele polecamy i dlaczego? Poznaj ranking ekspresów do 5000 zł!
22. styczeń