Jaki kształt patelni?
Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że najlepsza patelnia to patelnia uniwersalna, na której można usmażyć wszystko – mięso, ryby, warzywa, jajka czy placki.
Są także zwolennicy nieco bardziej wyspecjalizowanych rozwiązań, przeznaczonych do przyrządzenia konkretnych potraw. To, czy jest sens inwestować w bardziej specjalistyczne akcesoria, zależy oczywiście od grubości portfela oraz miejsca w kuchennych szafkach.
Jeśli możesz pozwolić sobie na zakup wielu patelni na różne okazje, to warto uwzględnić na pewno:
-
patelnię do naleśników;
-
wok;
-
patelnię grillową;
-
patelnię do smażenia jajek.
Patelnia do nalesników jest poręczna, lekka i – przede wszystkim – płytka. Dzięki tym cechom oraz nieprzywierającej powłoce umożliwia podrzucanie naleśników w trakcie smażenia.
Wok znany jest z kuchni azjatyckiej, ale ma o wiele szersze zastosowanie. Przyda się do gotowania w głębokim tłuszczu czy w wodzie i do duszenia. Charakterystyczna budowa woka sprawia, że można gotować techniką stir-fry, czyli w ruchu, podrzucając składniki na patelni. Cały sekret sprowadza się do tego, że dno jest półokrągłe, co umożliwia przygotowanie soczystych i aromatycznych potraw bez niebezpieczeństwa przypalenia czy przywierania składników. Dobra patelnia tego rodzaju jest nieco droższa niż standardowa.
Patelnia grillowa umożliwia natomiast przygotowanie mięsa, ryb i warzyw w podobnej formie jak na standardowym grillu. Zastosowanie karbowanego dna sprawia, że do smażenia można użyć mniejszej ilości tłuszczu.
Jaka patelnia najlepsza? Podsumowanie
Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od tego, dla kogo gotujesz, jak często, oraz od tego, które potrawy lubisz najbardziej. Ranking patelni może stanowić inspirację, jednak ostateczny wybór należy do ciebie, bo powinien być dopasowany do konkretnych potrzeb i możliwości.
Chcesz wymienić wyposażenie kuchni? Przeczytaj, jakie są dobre garnki na gaz oraz jakie polecamy garnki na indukcję!
Przeczytaj również inne artykuły: