Lodówka obok piekarnika – dlaczego nie?
Zastanawiając się, czy piekarnik może być obok lodówki, intuicyjnie czujesz, że to zły pomysł. Lodówka jest sprzętem, który chłodzi, a piekarnik nagrzewa się do wysokich temperatur, więc postawienie takich urządzeń obok może spowodować kłopoty. Zbyt wysoka temperatura otoczenia jest w stanie uszkodzić lodówkę albo przynajmniej sprawić, że nie będzie ona w stanie chłodzić z odpowiednią efektywnością. Nie zawsze będzie to oznaczać od razu trudną do usunięcia awarię. Sprzęt może po prostu potrzebować więcej energii, by utrzymywać niską temperaturę, a to oznacza wyższe rachunki za prąd.
Właśnie dlatego kiedyś eksperci rekomendowali, aby lodówka nie stała obok piekarnika i aby były sprzęty były od siebie oddzielone przynajmniej jedną szafką kuchenną. Czy to wciąż aktualne? Niekoniecznie. Pod pewnymi warunkami można zdecydować się na odstępstwa od tej zasady. Sposób urządzania kuchni oraz właściwości samych sprzętów AGD są inne niż kilkanaście lat temu.
Jeszcze niedawno standardem była lodówka wolnostojąca, a także tradycyjna kuchnia składająca się z płyty grzejnej na górze oraz gazowego lub elektrycznego piekarnika na dole. Obecnie jest więcej możliwości aranżacyjnych. Moda na sprzęt AGD w zabudowie oraz montowanie osobno piekarnika i płyty grzejnej sprawiły, że dowolność w projektowaniu wnętrza jest dużo większa – i nie chodzi tylko o walory estetyczne.
Teraz łatwiej oddzielić piekarnik od lodówki, decydując się na umieszczenie go w słupku, a nie na dole. Przy takim rozwiązaniu sprzęty nie będą się ze sobą bezpośrednio stykać. Umieszczenie piekarnika w słupku obok lodówki daje też inne korzyści – łatwiej doglądać potraw podczas pieczenia. Nie musisz też się schylać, by je wyjąć, gdy będą już gotowe.
Nowoczesne piekarniki mają funkcję chłodnego frontu. Nagrzewają się więc w mniejszym stopniu niż starsze modele. Choć zimny front ma chronić przede wszystkim przed przypadkowym poparzeniem (zwłaszcza dzieci), dodatkowo obniża temperaturę powietrza w bliskim sąsiedztwie lodówki.