Indukcja czy płyta gazowa – jaką wybrać?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, płyta gazowa nie jest naszym jedynym rozwiązaniem do kuchni w zabudowie. Możemy sięgnąć też po płytę indukcyjną. Warto znać plusy i minusy obu urządzeń. Płyta indukcyjna czy gazowa? Jaką ostatecznie wybrać?
Płyty indukcyjne to często wybór w budynkach, w którym nie ma instalacji gazowej. Są też często wybierane ze względów bezpieczeństwa, zarówno związanego z samą instalacją gazową, jak również z funkcjonowaniem płyty. Mając w kuchni płytę indukcyjną, zmniejsza się ryzyko oparzenia. Ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy mamy w domu dzieci. Ciekawskim małym rączkom trudniej też taką płytę uruchomić, w przeciwieństwie do pokręteł przy płycie gazowej.
Także utrzymanie porządku jest prostsze w przypadku indukcji: łatwiej zmyć gładką, płaską powierzchnię.
Czas przyjrzeć zaletom, jakie ma płyta gazowa. Ranking pomoże nam wybrać najlepsze modele.
• Przede wszystkim, płyty gazowe są tańsze od tych indukcyjnych. Jeśli więc na starcie szukamy oszczędności w urządzeniu kuchni, jest to pole do kompromisów.
• To również dobre rozwiązanie dla osób ceniących klasykę, przyzwyczajonych do tradycyjnych rozwiązań. Łatwiej im obsługiwać płytę gazową, niż uczyć się gotowania na indukcyjnej. Gotowanie na sprzęcie podobnym do tego, z którego korzystaliśmy przez lata, jest bardziej intuicyjne. Niektórzy podkreślają też różnicę w smaku potraw przygotowanych na gazie wobec tych przygotowanych na indukcji - widzimy więc, jak silne może być przywiązanie do sposobów gotowania używanych od wielu lat.
• Należy podkreślić, że najlepsze płyty gazowe mają szereg zabezpieczeń – na przykład blokadę w pokrętłach. Sprawiają one, że korzystanie z tego typu urządzenia do gotowania jest dużo bezpieczniejsze niż w przeszłości. Dlatego rozpatrując kwestię bezpieczeństwa, dobrze mieć świadomość, że współczesne płyty gazowe to inna klasa sprzętów niż kuchenki, które pamiętamy z dzieciństwa.