Kawa ziarnista – ranking najlepszych ziaren

Dla wielu jednym z podstawowych produktów w kuchni jest kawa ziarnista. Nasz ranking pomoże wybrać najlepsze ziarna, by cieszyć się aromatycznym trunkiem o poranku. Ogromną zaletą kawy jest to, że można przygotowywać ją na wiele różnych sposobów. Począwszy na sposobie przyrządzenia, przez rodzaj ziaren, po formę podania. Z myślą o wszystkich kawoszach, przygotowaliśmy ranking najlepszych kaw ziarnistych. Jaką wybrać? Podpowiadamy!
Jak przygotowywać poranną kawę?
Zacznijmy od tego, że mamy wiele możliwości przygotowania kawy. Zanim przejdziemy do tego, jakie są najlepsze kawy ziarniste, spójrzmy na wszystkie opcje przygotowania porannego, rozgrzewającego napoju.
- Kawa rozpuszczalna – to najprostszy sposób, by przygotować rano kawę. To paradoks, bo proces powstania kawy rozpuszczalnej, w przeciwieństwie do kawy naturalnej, jest wieloetapowy i daje wiele możliwości modyfikacji smaku. Aby przygotować kawę rozpuszczalną w domu, potrzebujemy tylko prostego urządzenia, jakim jest czajnik – zwłaszcza czajnik elektryczny, który pozwoli nam błyskawicznie zagotować wodę.
- Kawa w kapsułkach – tutaj, oprócz ekspresu na kapsułki, powinniśmy mieć do dyspozycji porcjowaną kawę w kapsułkach. Ważna jest kompatybilność wybranego sprzętu z producentem kawy, najczęściej określona marka ekspresu narzuca wybór kapsułek. Często kawy w kapsułkach występują w wersjach smakowych.
- Kawa mielona z kawiarki – wybierając tę opcję, możemy stawiać na kawę mieloną przez nas w specjalnym młynku lub gotową kawę zmieloną ze sklepu. Samodzielne mielenie ziaren kawy daje większy wpływ na to, jak grubo będą one zmielone, co finalnie przełoży się na smak i aromat kawy z kawiarki. Dobrze poeksperymentować, by wybrać ulubiony sposób na kawę przygotowywaną w ten sposób.
- Kawa z ekspresu – mamy bardzo dużo rodzajów sprzętu, który możemy określić mianem „ekspres do kawy”, stąd też każdy z nich, w zależności od swojej konstrukcji, ma nieco inne wymagania co do używanej mieszanki. W zależności od tego, czy ekspres posiada młynek, możemy stosować w nim kawę ziarnistą lub mieloną. W przypadku ekspresów ciśnieniowych automatycznych można często stosować ziarna całe lub zmielone.
Jak widać, aby rano napić się aromatycznego napoju, mamy wiele opcji. Chcąc skupić się na doznaniach smakowych, skompilowaliśmy ranking kaw ziarnistych. Przyjrzyjmy się, po jakie ziarna sięgnąć, by udanie rozpocząć dzień!
Czym się różnią ziarna kawy? Co wziąć pod uwagę przy wyborze?
Może się wydawać, że kawa ziarnista to po prostu kawa – tymczasem kosztując różnych mieszanek, odkryjemy zupełnie inne walory smakowe i aromatyczne. Metodą prób i błędów, możemy wybrać takie opcje, które najbardziej nam odpowiadają – to w dużym stopniu kwestia osobistych preferencji. Tworząc ranking najlepszych kaw ziarnistych, musimy zacząć od tego, czym właściwie różnią się między sobą poszczególne ziarna i dlaczego ma to znaczenie.
Co wziąć pod uwagę, wybierając najlepszą kawę ziarnistą?
- Gatunek kawy – sprowadza się do wyboru: Arabica kontra Robusta. Różnią się nie tylko kształtem ziaren – Arabica ma ziarna bardziej podłużne, Robusta – okrągłe, ale również smakiem i zawartością kofeiny. Robusta ma jej nawet dwa razy więcej niż Arabica. Różnice można wyczuć również w smaku: Arabica jest delikatniejsza oraz ma słodkawy posmak, z kolei Robusta jest bardziej wyrazista i zdecydowanie mocniej pobudza.
- Stopień wypalenia – ma ogromny wpływ na wiele aspektów napoju, jak smak, kolor, aromat. To jeden z najważniejszych czynników decydujących o tym, czy konkretna mieszanka zdobędzie nasze uznanie, wpisując się w nasze upodobania. Ogólna zasada głosi, że im ziarno jest dłużej palone, tym później w kawie wyczujemy więcej nut czekolady lub orzecha. Kawa jasno palona rzadko używana jest w domowych ekspresach – mieszanki dla nich dedykowane skupiają się na średnim i ciemnym wypalaniu ziaren. Jeśli nie jesteśmy pewni, którą z opcji wybrać – lepiej postawić na średni stopień wypalenia: kawa jest wtedy delikatniejsza w smaku. Ciemno palona zwykle intensywniej smakuje, ale też lepiej pobudza. Dobrze komponuje się z mlekiem, co jest sposobem na załagodzenie jej intensywności.
- Jednorodna lub mieszanka – możemy wybrać ziarna kawy jednorodne, jednego gatunku, pochodzące z określonego regionu lub zdać się na mieszanki Robusty z Arabicą, z których każdy gatunek może pochodzić z innego regionu. Wynika to z optymalnych dla określonego rodzaju kawy warunków naturalnych sprzyjających uprawie.
- Świeżość – najlepsza jest kawa świeżo palona. Data palenia jest zwykle podana na opakowaniu kawy, wraz z danymi dotyczącymi składu mieszanki.
Najlepsza kawa ziarnista – ranking
Mając komplet informacji o właściwościach ziaren, czas spojrzeć na polecane kawy ziarniste. Zostały dobrane tak, by trafić w zróżnicowane gusta kawoszy. Każda z nich to propozycja od uznanego producenta, którego kawy często goszczą w polskich domach. Szczegółowe zapoznanie się z poszczególnymi punktami rankingu, ułatwi znalezienie propozycji idealnie skrojonej do naszych potrzeb.
1. miejsce: kawa JACOBS BARISTA BEANS CREMA
Doskonały wybór, jeśli chcemy przygotować kawę czarną, ale świetnie sprawdza się też w przypadku kaw mlecznych. To unikatowa mieszanka Arabiki i Robusty, ma delikatnie czekoladowy posmak, a przy tym łagodnie pobudza. Ziarna były poddane długiemu procesowi wypalania w niższej temperaturze, co miało przełożyć się na wyjątkowy aromat i harmonijny smak.
2. miejsce: kawa JACOBS ORIGINS BRAZIL
Następną w rankingu najlepszych kaw ziarnistych jest 100-procentowa Arabica z Brazylii. Cechuje się delikatną, orzechową nutą smakową. Idealnie sprawdzi się przy kawach mlecznych, jak cafe au lait, latte macchiato, czy cappuccino. Warto podkreślić, że kawa ta ma certyfikat Rainforest Alliance, co oznacza, że jest uprawiana w sposób bardziej odpowiedzialny, z troską o środowisko i zrównoważony ekosystem.
3. miejsce: kawa DE LONGHI KIMBO ARABICA
Kolejna propozycja dla zwolenników ziaren Arabica – tym razem pochodzących z Brazylii i Peru. Starannie wyselekcjonowane, odznaczają się wyjątkowymi akcentami smakowymi – owocowymi, z nutami miodu, ale też delikatnym posmakiem świeżo pieczonego chleba i karmelu. Kawa wypalana jest we Włoszech, czerpiąc z najlepszych neapolitańskich tradycji. Wszystko to przekłada się na smak i aromat tej mieszanki, wyróżniający się na tle innych.
4. miejsce: kawa JACOBS BARISTA CREMA
Mieszanka ziaren Arabica i Robusta, delikatna w smaku, dająca napar o czekoladowych nutach. Świetnie sprawdza się zarówno w klasycznej, czarnej odsłonie, jak również przy kawach mlecznych. Wolny proces palenia ziaren przekłada się na jej wyjątkowy smak i aromat. Certyfikat Rainforest Alliance podkreśla, że kawa pochodzi z upraw, w których troska o środowisko naturalne jest ważnym aspektem działalności.
5. miejsce: kawa LAVAZZA QUALITA ROSSA
Propozycja ta odznacza się łagodnym smakiem i słodkim aromatem. Świetnie sprawdzi się więc jako pobudzający napój na dobry początek dnia. Mieszanka ziaren Arabica i Robusta (w proporcjach 40% do 60%) zapewni zastrzyk energii do działania. Średni stopień wypalenia ziaren osiągany jest w palarni w Turynie.
6. miejsce: kawa JURA CAFE CREME BLEND
Miłośnicy Arabiki chętnie po nią sięgną. Ziarna pochodzą z Brazylii, Kostaryki i Gwatemali. Delikatny smak i aromat przypadną do gustu osobom, które lubią kawy mleczne, jak cappuccino czy cafe au lait.
7. miejsce: kawa STARBUCKS PIKE PLACE ROAST
Każdy, kto lubi kawę z sieci kawiarni Starbucks, chętnie sięgnie po firmowane ich marką mieszanki. To 100% ziaren Arabica, które sprawiają, że kawa odznacza się nutą czekolady i owoców. Wyważony aromat i średni stopień wypalenia ziaren sprawiają, że to idealna propozycja do picia na co dzień, niezależnie od tego, czy wolimy kawy czarne, czy mleczne.
8. miejsce: kawa JURA MALABAR MONSOONED INDIEN
Kolejną pośród polecanych kaw ziarnistych jest Arabica, pochodząca z upraw indyjskich. Od innych propozycji tego typu, odróżnia ją fakt poddania procesowi monsunowania. Co to oznacza w praktyce? Ziarna kawy poddawane są działaniu deszczu monsunowego, a następnie suszone na monsunowym wietrze. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatny smak, który nie jest osiągalny w żaden inny sposób.
9. miejsce: kawa COSTA COFFE SIGN DARK
Tę propozycję chętnie wybiorą osoby, które z sieciowych kawiarni preferują Costa Cofee. Mieszanka Arabiki i Robusty, odznacza się mocnym, czekoladowym smakiem. Mocny stopień wypalenia sprawia, że kawa jest pobudzająca i intensywna w smaku.
10. miejsce: kawa MOLINARI ESPRESSO
Nasz ranking kaw ziarnistych zamyka mieszanka ziaren Robusta (40%) i Arabica (60%), pochodzących głównie z Ameryki Centralnej. Cechuje się wyrazistym smakiem i bogatym aromatem. Idealna dla miłośników klasycznego espresso.
Ranking kaw ziarnistych – podsumowanie
W sklepach online czeka wiele propozycji, których nie obejmuje nasz ranking. Kawa ziarnista to bogactwo smaków i aromatów, które otwierają szerokie pole do eksploracji i poszukiwań ideału. Warto pamiętać, że dla każdego z nas będzie on czymś innym – ze względu różne preferencje smakowe.
Czytaj więcej

24. marzec
Najlepsze soundbary – ranking 2025
Od pojedynczej listwy po 17-kanałowe zestawy z subwooferem i głośnikami. Sprawdź najlepsze soundbary 2025!
24. marzec

21. marzec
Najlepsze prostownice dla gładkich i zdrowych włosów
Marzysz o prostych, gładkich, lśniących włosach jak po wizycie w salonie fryzjerskim? Zapoznaj się z rankingiem najlepszych prostownic do włosów!
21. marzec

20. marzec
Najlepszy smartwatch do 1000 zł – ranking 2025
Znajdź z nami najlepszy smartwatch do 1000 zł damski lub męski, sportowy lub elegancki – przeczytaj ranking 2025!
20. marzec