MM logo red
Nie ma opisu obrazu

Gotowanie na parze – jak układać produkty? Co można gotować w ten sposób?

Gotowanie na parze – jak układać produkty? Co można gotować w ten sposób?

Interesuje Cię gotowanie na parze? Jak układać produkty – poznaj zasady! To dobry sposób, jeśli chcesz wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania, a także zadbać o zdrowszy jadłospis dzieci. Dzięki parowarowi cała rodzina może w łatwy sposób przejść na dobrze zbilansowaną dietę. Poznaj nasz poradnik, jak gotować na parze krok po kroku!

Co można gotować na parze?


Z gotowaniem w parowarze kojarzą nam się przede wszystkim warzywa. Słusznie, bo to jeden z najczęściej wybieranych składników zdrowych. Ale to dopiero początek! Na parze możemy gotować naprawdę wiele produktów, po które sięgamy na co dzień.
Co znajdzie się na tej liście?

  • mięsa,
  • ryby,
  • warzywa,
  • jajka,
  • ryż,
  • ciasto drożdżowe na pampuchy,
  • musy owocowe,
  • inne produkty sypkie.


Propozycji jest sporo, ale wszystko zależy od możliwości konkretnego sprzętu i specjalnych pojemników, które są do niego dołączone. Zastanawiając się, jak gotować na parze, mamy przed oczami przede wszystkim dania obiadowe. Tymczasem, w parowarze przygotujemy także desery – choćby mus owocowy lub omlet. Całe spektrum zastosowań tylko podkreśla, jak bardzo to uniwersalne urządzenie. Mając to w pamięci i chcąc zadbać o różnorodną i zdrową dietę, zakup parowara może okazać się dla wielu osób inwestycją, która szybko się zwróci!


Jak gotować w parowarze – krok po kroku


Parowary składają się najczęściej z kilku pięter pojemników, ustawianych jeden nad drugim. Niektóre parowary mają dodatkowe pojemniki, ułatwiające gotowanie różnorodnych składników, np. pojemniki na produkty sypkie, takie jak ryż, a także - miejsce na jajka. Każda taka funkcjonalność rozszerza paletę dań, które możemy przygotować dzięki parowarowi. Skoro wiemy już, że możemy przygotować obiad dla całej rodziny, czas zastanowić się, jak konkretnie to zrobić.
Wielość pojemników - pięter w parowarze, może budzić wątpliwości co do poprawnego ich użytkowania, nawet wtedy, gdy jesteśmy już zdecydowani na gotowanie na parze. Jak układać produkty spożywcze w urządzeniu? Wbrew pozorom, nie jest to skomplikowane – rządzą tym logiczne zasady, które łatwo sobie przyswoić.

  • Na samym dole – układamy te produkty, które muszą być gotowane najdłużej. Najczęściej będą to mięsa i twarde warzywa, które potrzebują dodatkowego czasu na przygotowanie.
  • Wyżej –możemy układać ryby i warzywa - wymagają zwykle mniej czasu, by ugotować się na parze.
  • Na samej górze – umieszczamy często produkty sypkie, potrzebujące stosunkowo najmniej czasu na ugotowanie.


Schemat tego, jak układać produkty do gotowania na parze jest naprawdę prosty i łatwo zapamiętać, które produkty umieszczać w określonym miejscu. Znajomość tych zasad znacznie ułatwi przygotowanie zdrowych dań dla całej rodziny.


Jak układać produkty w parowarze, by nie przenikały się zapachy?


Znając podstawowe zasady układania poszczególnych artykułów spożywczych, musimy skupić się jeszcze na jednym istotnym aspekcie - jak je układać, by nie mieszały się zapachy.
Przygotowując dania o wyrazistych aromatach, na przykład ryby czy mięso, wraz z łatwo chłonącymi zapachy warzywami, musimy zachować szczególną ostrożność. Nie jesteśmy oczywiście skazani na to, by warzywa przejmowały aromat mięsa i ryb - wystarczy odpowiednie rozmieszczenie produktów w parowarze.
Główna zasada jest prosta: warzywa i produkty łatwo przejmujące inne zapachy, powinny być umiejscowione na wyższym piętrze niż mięsa i ryby. Dzięki temu, spływająca z góry woda, nie przeniesie aromatu z mięs na warzywa - spływać będzie bowiem z warzyw na mięso.
Jest jednak dodatkowe zabezpieczenie - jeśli szczególnie mocno zależy nam na tym, by uchronić elementy potraw przed przenikaniem zapachu, te najbardziej aromatyczne (czyli znowu - mięso i ryby) możemy zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Ograniczy to przedostawanie się ich zapachów dalej.


Łatwe gotowanie na parze – jaki parowar wybrać?


Mając świadomość najważniejszych zasad korzystania z wyjątkowego urządzenia, jakim jest parowar, czas przyjrzeć się polecanym modelom. Oczywiście, wybór konkretnego z nich będzie zależał od potrzeb naszej rodziny – tego, jak często planujemy gotować, dla ilu osób i jak zróżnicowane dania. Oto parowar, który warto wziąć pod uwagę.

  • parowar AMICA PT 4011 Nowoczesny parowar, wyposażony w wygodny wyświetlacz LCD, pozwalający precyzyjnie kontrolować proces przygotowania potraw. Daje też możliwość ustawiania szerokiego zakresu czasu pracy urządzenia od 1 do 99 minut. Jak widać, możemy dzięki temu sprzętowi przygotowywać potrawy, które wymagają powolnego gotowania na parze. Inną ciekawą funkcją tego modelu jest aromatyzer, czyli pojemnik na zioła. Wkładając tam ulubione zioła - suszone lub świeże, możemy liczyć na to, że ich aromat będzie dystrybuowany po całym urządzeniu, docierając do każdej komory urządzenia. Parowar ma pojemność 11 l, rozkładającą się na dwie misy. W zestawie znajdziemy też dwie przegródki – pojemniki możemy więc dzielić na mniejsze, separując od siebie konkretne typy produktów. Jego moc to 1800 W. Urządzenie dysponuje sześcioma automatycznymi programami gotowania, co znacznie ułatwi rozpoczęcie przygody z gotowaniem na parze osobom początkującym. Dzięki temu, łatwo wybierzemy, co chcemy przygotować - bez wertowania przepisów i poszukiwania informacji w internecie. Warto też zwrócić uwagę na funkcję automatycznego podtrzymywania temperatury. Po zakończeniu gotowania, parowar przez 20 minut podtrzymuje stałą temperaturę przygotowanych dań. Dzięki temu, możemy skończyć przygotowanie innych elementów obiadu, na przykład sałatki, by podać ją na stół jednocześnie z ugotowanymi na parze daniami.

Jak gotować w parowarze? Bardzo prosto!


Kiedy chcemy zadbać o zdrową dietę, mamy wiele opcji do wyboru, a gotowanie na parze jest jedną z nich. Możemy wybrać różne rozwiązania, które nam to umożliwią, przeglądając modele najciekawszych garnków lub odpowiednich sit. Dobrym wyborem, który ułatwi nam proces przygotowania posiłków z użyciem pary, jest parowar – prosty w obsłudze i dający smaczne i zdrowe rezultaty!

Przeczytaj również: Kawa ziarnista – ranking najlepszych ziaren

Czytaj więcej

Ekspres do kawy w trakcie przygotowywania napoju.
Małe AGD

4. październik

Jaki ekspres do kawy wybrać? Poznaj najpopularniejsze rodzaje ekspresów

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i chcesz ją przygotowywać w domu? Potrzebujesz więc dobrego ekspresu do kawy. Na rynku są dostępne różne rodzaje ekspresów, które odpowiadają na różne potrzeby. Skorzystaj z naszego poradnika i wybierz ekspres idealny dla siebie.

4. październik

Dowiedz się więcej o Jaki ekspres do kawy wybrać? Poznaj najpopularniejsze rodzaje ekspresów
Ranking frytkownic – beztłuszczowych i zwykłych
Małe AGD

18. marzec

Ranking frytkownic – beztłuszczowych i zwykłych do 300 zł

Nasz ranking frytkownic do 300 zł przyda się każdemu, kto chce przygotować świeże frytki albo inne potrawy z chrupiącą skórką we własnym domu. Na co zwrócić uwagę, szukając odpowiedniej frytkownicy? Czy potrawy mogą być przygotowane także w zdrowszy sposób, z mniejszą ilością tłuszczu? Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Sprawdź nasz ranking frytkownic – beztłuszczowych i tradycyjnych!

18. marzec

Dowiedz się więcej o Ranking frytkownic – beztłuszczowych i zwykłych do 300 zł
Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?
Małe AGD

18. marzec

Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?

Interesuje Cię ranking wyciskarek do cytrusów? Podpowiadamy, jaki model kupić, prezentując zarówno urządzenia proste i tanie, jak również zaawansowane, z mocniejszym silnikiem i większą liczbą więcej funkcji. Przeczytaj, jaką wyciskarkę do cytrusów wybrać!

18. marzec

Dowiedz się więcej o Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?