Jak działa lodówka? Budowa i schemat działania

Niewiele osób zastanawia się dziś, jak działa lodówka. Przyzwyczailiśmy się do wygody, jaką daje możliwość korzystania na co dzień z chłodziarki do tego stopnia, że często podchodzimy do jego pracy całkowicie bezrefleksyjnie. A jednak dobrze jest znać schemat działania lodówki. Ta wiedza może się przydać, chociażby do bardziej świadomego kupowania nowego modelu albo ocenienia, co właściwie mogło się zepsuć, gdy zauważymy, że sprzęt nie funkcjonuje prawidłowo. Dowiedz się, jak działa lodówka!
Budowa lodówki – co warto wiedzieć?
Mimo, że nowoczesne lodówki i zamrażarki potrafią być bardzo zróżnicowane, jeśli chodzi o wygląd, to zasada działania pozostaje taka sama. Niezależnie od tego, czy mowa o mniejszym, czy większym modelu, wolnostojącym czy do zabudowy, lodówka składa się z tych samych elementów gwarantujących prawidłowe działanie.
Najważniejsze części w lodówce to:
- agregat (czyli sprężarka),
- parownik,
- skraplacz,
- termostat.
Wszystkie te elementy są kluczowe dla prawidłowego przebiegu procesów zachodzących we wnętrzu urządzenia, które są niezbędne do tego, aby lodówka chłodziła żywość. To dzięki nim, umieszczony w lodówce czynnik chłodniczy w postaci gazu może zmieniać swój stan skupienia – parować, sprężać się, rozprężać i skraplać. W ten sposób możliwe jest oddawanie ciepła do otoczenia i wpuszczanie zimnego powietrza na półki, gdzie umieszczona jest żywność.
- Agregat odpowiada za obieg czynnika chłodniczego poprzez zmiany ciśnienia oraz temperatury.
- Termostat mierzy temperaturę i, w razie potrzeby, włącza lub wyłącza agregat. Gdy temperatura wewnątrz jest właściwa, agregat zostaje wyłączony. Natomiast gdy jest zbyt wysoka i należy ją obniżyć, agregat (sprężarka) samoczynnie się włącza. Jak łatwo się domyślić, częste otwieranie drzwi lodówki i – co za tym idzie, podnoszenie temperatury w środku, sprawia, że agregat ma więcej pracy, a lodówka zużywa więcej energii.
- Skraplacz to element, który znajduje się z tyłu chłodziarki. To tam czynnik chłodzący się skrapla, czyli ze stanu gazowego znów staje się cieczą, aby dalej funkcjonować w zamkniętym obiegu. Parownik to natomiast miejsce, gdzie zachodzi proces odwrotny – tu czynnik zmienia się z cieczy w parę za sprawą odpowiedniej temperatury i ciśnienia.
Warto wspomnieć, że o ile wspomniane elementy zawsze są te same, tak różnić się może ich liczba. W niektórych lodówkach znajdziemy dwa niezależne termostaty albo dwa agregaty.
Schemat działania lodówki jest zatem taki sam w każdym modelu, niemniej jednak, różnice w komforcie użytkownika bywają ogromne. Chcąc sklasyfikować różne lodówki, można wyróżnić kilka różnych kategorii.
- Lodówki z zamrażarką – to najpopularniejszy sprzęt. Wśród nich, wyróżnimy zarówno chłodziarki z zamrażalnikiem umieszczonym na dole, jak i na górze.
- Lodówki jednodrzwiowe – zazwyczaj małe lodówki umieszczane na blacie lub pod blatem. Zamiast osobnego zamrażalnika z szufladami, często mają tylko jedną, niewielką komorę, która utrzymuje niższą temperaturę.
- Lodówki side by side – to bardzo duże i pojemne lodówki, wyposażone w parę drzwi. Często mają wiele dodatkowych udogodnień – na przykład dystrybutor do zimnej wody albo kostkarkę do lodu.
Do tego dochodzą jeszcze elementy, takie jak działanie oświetlenia w lodówce (zazwyczaj LED), a także – odpowiedni system związany z wentylacją i równomiernym rozprowadzaniem zimnego powietrza po całym wnętrzu.
A jak działa zamrażarka? Tak samo. Przy mrożeniu zachodzą te same procesy, jedyna różnica polega na tym, że efektem, jest znacznie niższa temperatura niż w lodówce, żeby znacznie dłużej zachować świeżość. W zamrażarce powinno być pomiędzy -18 a -25°C.
Jak działa lodówka? Od czego zależy zużycie prądu?
Celem pracy lodówki jest utrzymywanie odpowiednio niskiej temperatury. Im więcej pracy ma agregat, tym więcej energii będzie potrzebne. Można zatem szukać oszczędności na kilka sposobów.
- Ograniczyć dopływ ciepłego powietrza do chłodziarki – z tego powodu, nie należy zbyt często otwierać drzwi chłodziarki, ponieważ gdy do środka wpada ciepłe powietrze, termostat wykrywa różnice i wyrównuje temperaturę do właściwego poziomu. Mając to na uwadze, nie powinno się także umieszczać w lodówce gorących potraw – zup, mięs, ciast czy ciepłych napojów. Znacznie mądrzejszym posunięciem będzie chłodzenie ich najpierw w temperaturze pokojowej i dopiero później - przełożenie do chłodziarki.
- Podwyższyć pożądaną temperaturę – w każdej lodówce można regulować oczekiwany poziom temperatury za pomocą ekranu dotykowego albo pokrętła. Przyjmuje się, że optymalna temperatura do chłodzenia większości produktów, wynosi między 3 a 6°C. Przy czym, jasne jest, że do utrzymywanie 6 stopni potrzeba mniej energii, niż do 3°C.
- Wyjąć niepotrzebne produkty – im więcej produktów jest w lodówce, tym więcej energii potrzebne będzie na schłodzenie całej zawartości. Można trochę zaoszczędzić, po prostu nie trzymając w lodówce tych produktów, które tego wcale nie potrzebują – na przykład owoców egzotycznych takich jak kiwi czy banany, pieczywa, a także nieotwartych konserw czy przetworów.
- Odpowiednie ustawienie lodówki w kuchni – to ważny element na etapie projektowania kuchni i rozmieszczenia wszystkich urządzeń AGD. Lodówka powinna być umieszczona z daleka od innych sprzętów generujących ciepło – zwłaszcza takich, jak zmywarki i piekarniki do zabudowy.
Kiedyś dodatkowo przeszkodą w prawidłowym działaniu i przyczyną zwiększonego zużycia energii był nagromadzony lód i szron. Jednak ten problem właściwie zniknął wraz z pojawieniem się technologii No Frost w lodówce – co to znaczy? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
Dobra lodówka – od czego zależy jej działanie?
Jak wiadomo, lodówki mają klasy energetyczne. Różnią się też znacząco pod względem kultury pracy i emitowanego hałasu. Naturalną konsekwencją tego stanu rzeczy jest także zróżnicowanie cen chłodziarek. Na co zwrócić uwagę, szukając odpowiedniego modelu?
- Pojemność – powinna być dopasowana na potrzeb gospodarstwa domowego, a także do wielkości kuchni. Niewielkie modele, takie jak lodówka Amica FM 107.4, to odpowiednia propozycja do kawalerki albo do domu letniskowego na działkę, ale już niekoniecznie dla kilkuosobowej rodziny.
- Zdolność utrzymywania temperatury – to istotne, gdy w naszej okolicy występują przerwy dostawie prądu. Na szczęście, lodówki nawet bez zasilania mogą chłodzić przez określony czas. Przykładowo lodówka Samsung RB38C7B5D22/EF Bespoke utrzymuje temperaturę przez 9 godzin.
- Cichy silnik – to może być istotne, zwłaszcza, jeśli kuchnia (i co za tym idzie – lodówka) jest w formie aneksu połączonego z salonem. Jeśli nie chcemy słyszeć pracy chłodziarki w nocy, należy szukać modeli z silnikiem inwerterowym. Tę technologię określa się rożnymi terminami, w zależności od producenta – na przykład jako kompresor Digital Inverter w lodówkach SAMSUNG Bespoke. Dzięki temu maksymalny hałas podczas pracy to tylko 35 dB.
- Regulacja wilgotności – specjalny suwak regulacji wilgotności pozwala zmniejszać wilgotność dla owoców i zwiększać dla warzyw, a dzięki dołączonej tacy FreshPad, produkty nie przywierają do dna szuflady. To wszystko sprawia, że owoce i warzywa będą świeże i apetyczne aż do 3 razy dłużej!

Jak działa lodówka? Teraz już znasz odpowiedź!
Zapewne u każdego w domu znajduje się lodówka. Działanie tego urządzenia na co dzień ma duży wpływ na wygodę, ale także zdrowie i domowy budżet. Jeśli sprzęt działa prawidłowo, żywność nie zepsuje się przedwcześnie ani nie wysuszy, za to zachowa więcej składników odżywczych. Chociaż teraz lodówki działają o wiele skuteczniej niż przed laty, wciąż ma znaczenie, jaki model wybierzemy, Dlatego warto znać schemat działania lodówki i najważniejsze funkcje, które mogą usprawnić funkcjonowanie.
Czytaj więcej

4. październik
Jaki ekspres do kawy wybrać? Poznaj najpopularniejsze rodzaje ekspresów
Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i chcesz ją przygotowywać w domu? Potrzebujesz więc dobrego ekspresu do kawy. Na rynku są dostępne różne rodzaje ekspresów, które odpowiadają na różne potrzeby. Skorzystaj z naszego poradnika i wybierz ekspres idealny dla siebie.
4. październik

18. marzec
Ranking frytkownic – beztłuszczowych i zwykłych do 300 zł
Nasz ranking frytkownic do 300 zł przyda się każdemu, kto chce przygotować świeże frytki albo inne potrawy z chrupiącą skórką we własnym domu. Na co zwrócić uwagę, szukając odpowiedniej frytkownicy? Czy potrawy mogą być przygotowane także w zdrowszy sposób, z mniejszą ilością tłuszczu? Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Sprawdź nasz ranking frytkownic – beztłuszczowych i tradycyjnych!
18. marzec

18. marzec
Ranking wyciskarek do cytrusów – jaką wybrać?
Interesuje Cię ranking wyciskarek do cytrusów? Podpowiadamy, jaki model kupić, prezentując zarówno urządzenia proste i tanie, jak również zaawansowane, z mocniejszym silnikiem i większą liczbą więcej funkcji. Przeczytaj, jaką wyciskarkę do cytrusów wybrać!
18. marzec