MM logo red
Nie ma opisu obrazu

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców w piekarniku i suszarce – jak to robić?

Suszenie owoców w piekarniku lub suszarce to doskonały sposób na to, żeby mieć smaczną i zdrową przekąskę. Nie powinno to ci sprawić trudności, jeśli masz już doświadczenie z suszeniem grzybów. Owoce są tanie w szczycie sezonu, a czynność wpisuje się w nurt „zero waste”. Zamiast wyrzucać owoce, które zaraz się zepsują, lepiej wysuszyć je i w tej formie zjeść później. Przeczytaj, jak suszyć owoce w piekarniku i suszarce!

Suszenie owoców – dlaczego warto się na nie zdecydować?


Zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to minimum 400 g. Można je spożywać w dowolnej formie, a żeby się nie znudziły, dobrze jest szukać różnorodnych sposobów. Owoce i warzywa można zjeść w sałatce, na kanapce, w formie koktajlu albo właśnie suszone. Suszone plasterki jabłek albo bananów z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe chipsy ziemniaczane – mają podobny kształt i konsystencję, a przy tym są mniej kaloryczne i nie zawierają żadnych szkodliwych, sztucznych składników. Suszone owoce to także znakomita karma dla gryzoni – po co ją kupować w sklepie dla zwierząt, skoro można samodzielnie zrobić w domu?
Suszone owoce są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają między innymi:

  • błonnik,
  • witaminę A i C,
  • magnez, wapń, potas.


Główną różnicą między owocem świeżym a suszonym jest, jak łatwo się domyślić, mniejsza zawartość wody. Świeży owoc składa się w ponad 80% z wody, podczas gdy w suszonym owocu to ok 20–25%. W konsekwencji, owoce zmieniają swój kształt i objętość. Stąd wynika ich kolejna zaleta – zajmują mniej miejsca!
Mając na uwadze dobre strony suszenia, dobrze zastanowić się, jakie owoce wybrać. To zależy oczywiście od indywidualnych preferencji smakowych. Wśród najpopularniejszych suszonych owoców warto wymienić:


• jabłka,
• śliwki,
• morele,
• banany.


Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby suszyć też ananasy, brzoskwinie, kiwi, winogrona, gruszki czy nektarynki.

Suszenie owoców w piekarniku


To wciąż popularny sposób w wielu domach. Dlaczego? Bo raczej każdy ma w domu elektryczny piekarnik, więc nie trzeba kupować żadnych dodatkowych urządzeń. Chcąc przygotować suszenie owoców w piekarniku, należy postępować według wskazówek:
•  Owoce musimy umyć, obrać ze skórki pozbyć się pestek i ogonków.
•  Pokrojone na plasterki owoce należy namoczyć w soku z cytryny lub… w miodzie. Dzięki temu nie zbrązowieją w trakcie suszenia.
•  Następnie umieszczamy owoce w piekarniku i ustawiamy odpowiednią temperaturę.


Teraz pozostaje czekać na efekty. To, jak szybko owoce się wysuszą, zależy od zawartości wody, grubości plasterków i temperatury. Można się spodziewać zadowalających efektów po kilku albo nawet kilkunastu godzinach. Nie warto w tym czasie wychodzić z domu! Lepiej na bieżąco obserwować suszenie owoców, aby ich nie spalić! Wiesz już, jak suszyć owoce w piekarniku. A czy rodzaj piekarnika będzie istotny? Wydaje się, że z suszeniem poradzą sobie tak samo zarówno piekarniki do zabudowy, jak również tradycyjne kuchnie z piekarnikiem elektrycznym.


Jakie piekarniki polecamy?

  • Piekarniki Dual Cook Flex Dzięki możliwości wydzielenia dwóch niezależnych stref, zyskamy pewien komfort. Jak wiadomo, suszenie owoców trwa wiele godzin i w tym czasie nie można wykorzystać standardowego piekarnika do innych celów – na przykład do upieczenia pasztetu albo ciasta. Pozostaje czekać, aż suszenie zostanie zakończone i dopiero zabierać się za następne danie. Funkcja Dual Cook pozwala jednak to znacznie przyspieszyć. W jednej strefie w niskiej temperaturze mogą suszyć się owoce, a tymczasem piętro wyżej - w znacznie wyższej temperaturze, upieczemy coś innego. Naprawdę kusząca perspektywa!
  • Piekarnik AMICA EB7541HB FINE Piekarnik z możliwością automatycznego programowania, które może przydać się podczas suszenia warzyw w piekarniku. Dzięki funkcji szybkiego nagrzewania piekarniki Amika doskonale sprawdzi się, gdy chcemy szybko rozpocząć proces suszenia żywności. 10 funkcji piekarnika na pewno umożliwi dobranie odpowiedniej do suszenia warzyw i owoców.

Suszenie owoców w suszarce

Jeśli mamy specjalny sprzęt do suszenia, sam proces wygląda podobnie. Przygotowujemy owoce w analogiczny sposób, zwracając jednak uwagę na grubość plasterków. Suszarki do żywności składają się z sit umieszczonych w formie kolejnych pięter jedno na drugim. Należy zatem kroić i przygotowywać owoce tak, aby się pomieściły.


Jakie suszarki do owoców polecamy?

  1. Suszarka SENCOR SFD 750WH Suszarka z przezroczystą obudowa. Ma tę zaletę, że łatwo obserwować proces suszenia i w razie potrzeby reagować. Ma moc 250W i składa się z 5 sit o średnicy 23 cm, przerwa pomiędzy piętrami ma 2,5 cm. Oprócz owoców, może suszyć także zioła albo grzyby.
  2. Suszarka MPM MSG-01 Tania suszarka, która zajmuje mało miejsca w kuchni. Średnica sita to 28 cm, a moc suszarki 250W. Stabilnie trzyma się blatu dzięki podkładkom antypoślizgowym.
  3. Suszarka MPM MSG-06 Alternatywna propozycja od polskiego producenta. Ta suszarka ma dwustopniową regulację temperatury i maksymalną moc 400W. Składa się z 6 tacek o średnicy 30 cm. Będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą suszyć dużo i często. Nie stwarza jednak problemów z przechowywaniem. Po rozłożeniu na części, zajmuje ok. 40% mniej przestrzeni, więc łatwo schować ją do szafki kuchennej, gdy akurat nie jest użytkowana.

Suszenie owoców w suszarce czy w piekarniku – co jest lepsze?


Sami możemy zdecydować, któremu urządzeniu bardziej ufamy. Na korzyść piekarnika przemawia przede wszystkim wygoda. Urządzenie już jest w domu – wystarczy go użyć, nie trzeba przywiązywać wagi do grubości plasterków, obsługa jest prosta i intuicyjna, jeśli domowego piekarnika używamy na co dzień. Co jednak po stronie wad? Z pewnością wysokie koszty. Piekarniki elektryczne są obdarzone dużą mocą, więc korzystanie z takiego sprzętu przez kilkanaście godzin może się odbić na wysokości rachunków za energię. Poza tym, należy pamiętać o tym, że gdy w piekarniku znajdą się owoce, nie wsadzimy tam już pieczeni, muffinek czy ciasta (chyba, że w Dual Cook). Suszarka spożywcza to natomiast dodatkowy sprzęt, na który trzeba znaleźć miejsce w kuchni. Nie kosztuje dużo, ale dodaje nieco pracy za każdym razem, gdy urządzenie trzeba złożyć, rozłożyć czy schować na swoje miejsce. W porównaniu z piekarnikiem zużywa mniej prądu. Warto zaznaczyć, że oprócz owoców, możliwe jest także suszenie warzyw w suszarce. Wiele osób wykorzystuje ten sprzęt także do suszenia grzybów.

Suszenie owoców na słońcu

W naszym klimacie to rzadkość. Trudno bowiem trafić na odpowiednio ciepłą i słoneczną pogodę przez wystarczająco długi czas, aby osiągnąć zamierzone rezultaty. Jednak w krajach na południu Europy suszenie w tej formie to standard. Słyszeliście chyba o włoskich suszonych pomidorach? Jeśli chcemy spróbować tej formy, oprócz dobrej pogody, potrzebujemy także kilku dobrych rad. Ważne będzie, aby owoce były rozłożone na blaszce, analogicznie jak w piekarniku, i odwrócone w kierunku promieni słonecznych. Kluczowe dla powodzenia całego przedsięwzięcia jest jednak odpowiednie nachylenie. Tacka lub blacha powinna być ułożona pod kątem 15-30°C. Pamiętajmy też o tym, że owoce są uwielbiane nie tylko przez ludzi. Na specjały prosto z ogrodu mają ochotę także owady! Dlatego w procesie suszenia trzeba zabezpieczyć owoce przed wszelkimi insektami – najlepiej za pomocą moskitiery.

Jak suszyć owoce w piekarniku? To bardzo proste!


Skoro wiemy już, jak suszyć owoce, warto wykorzystać tę wiedzę także do konserwowania innych produktów. Korzystając z tej samej technologii, można przecież suszyć zioła, grzyby, a także warzywa, takie jak pomidory. Suszenie warzyw w piekarniku także jest ciekawą opcją. Dysponując suszonymi warzywami, będziemy mogli przygotować chociażby aromatyczny wywar na rosół.

Do przygotowania pysznego posiłku może przydać się także grill elektryczny – czy warto kupić go do kuchni? Sprawdź!

Czytaj więcej

Hulajnoga Motus – idealny pomysł na prezent
Sport i zdrowie

23. kwiecień

Hulajnoga Motus – idealny pomysł na prezent. Poznaj modele z serii Scooty i Pro!

Dobra hulajnoga elektryczna to najtańszy, a często i najszybszy sposób przemieszczania się po zakorkowanym mieście. Przejechanie stu kilometrów kosztuje złotówkę, możesz zaparkować pod samym biurkiem, zerowa emisja spalin. Hulajnoga elektryczna to doskonały pomysł na prezent – na komunię i dla dorosłego. Jednym z największych i najbardziej uznanych producentów jest polski Motus. Poznaj modele z serii Scooty i Pro!

23. kwiecień

Dowiedz się więcej o Hulajnoga Motus – idealny pomysł na prezent. Poznaj modele z serii Scooty i Pro!
Dwie osoby na najlepszych rowerach elektrycznych w mieście
Sport i zdrowie

19. marzec

Ranking rowerów elektrycznych – składanych, miejskich i górskich

Podpowiadamy, jaki rower elektryczny wybrać. Sprawdź rowery elektryczne składane, miejskie i górskie – ranking 2025!

19. marzec

Dowiedz się więcej o Ranking rowerów elektrycznych – składanych, miejskich i górskich
Najlepszy termometr elektroniczny – ranking 2024
Sport i zdrowie

18. marzec

Najlepszy termometr elektroniczny – ranking

Dobry termometr elektroniczny bezdotykowy przydaje się w każdym domu, ponieważ podwyższona temperatura to jeden z podstawowych objawów chorobowych. Jaki termometr elektroniczny? Ranking udziela odpowiedzi na to pytanie!

18. marzec

Dowiedz się więcej o Najlepszy termometr elektroniczny – ranking