MM logo red
Nie ma opisu obrazu

Jak mrozić mleko matki? Jak je podgrzewać?

Jak mrozić mleko matki? Jak je podgrzewać?

Wiele osób zastanawia się, jak mrozić i odmrażać mleko matki, aby zachowało swoje właściwości. To jeden z wielu praktycznych aspektów życia młodego rodzica. Odciąganie, mrożenie i przechowywanie mleka matki to najlepszy sposób na nakarmienie dziecka w sytuacji, w której nie możesz tego zrobić piersią, planujesz przyjmowanie leków albo po prostu chcesz się wyspać. Żeby pokarm nie stracił swoich właściwości, należy przestrzegać kilku ważnych zasad dotyczących przygotowania, przechowywania, mrożenia i rozmrażania mleka matki.

Przygotowanie mleka matki


Sposób odciągania pokarmu, a raczej przygotowania sprzętu niezbędnego do jego odciągnięcia i przechowywania, zależy od wieku dziecka oraz stanu jego zdrowia, a także miejsca, w którym tego dokonujesz. Odciąganie go w szpitalu podlega ostrzejszym zasadom higieny niż robienie tego w domu.
Zanim zaczniesz, dokładnie umyj ręce i paznokcie ciepłą wodą i mydłem, a także właściwie przygotuj sprzęt. Butelki dla dzieci do pierwszego miesiąca życia muszą być dezynfekowane każdorazowo przed użyciem, dla maluszków do 2. miesiąca wystarczy robić to raz dziennie, a dla starszych ok. trzy razy w tygodniu. Należy wyparzyć je we wrzątku, a po wyparzeniu przechowywać w czystych pojemnikach. Samo odciąganie pokarmu za pomocą laktatora powinno odbywać się w czystych miejscach, w miarę możliwości tam, gdzie przebywa dziecko. Najlepiej odciągać pokarm w niewielkich porcjach, tyle ile dziecko zje podczas jednego karmienia. Dobrze też używać małych butelek – unika się w ten sposób strat pokarmu, a także łatwiej ocenić rzeczywistą ilość mleka. W dużym pojemniku wydaje się być go mniej.
Pamiętaj, by nie mieszać ze sobą poszczególnych porcji mleka, chyba że od ich odciągnięcia minęło mniej niż 12 godzin. Ważne jest jednak to, by miały one tę samą temperaturę. Jeśli chcesz dolać świeżego pokarmu do butelki stojącej w lodówce, należy najpierw schłodzić go do odpowiedniej temperatury.

Jak i w czym mrozić mleko matki?


Zacznijmy od najważniejszej rzeczy dotyczącej mrożenia mleka matki i jego przechowywania, czyli pojemników, w których można bezpiecznie trzymać pokarm. Najlepiej używać w tym celu butelek z tworzywa sztucznego bez bisfenolu A, butelek szklanych albo jednorazowych torebek, przeznaczonych specjalnie do przechowywania mleka matki. Jeśli pokarm przeznaczony jest dla wcześniaka lub chorego dziecka, dopuszczalne są tylko opakowania jednorazowe lub kilkukrotnego użytku i muszą być one sterylizowane przed każdym użyciem. Każda porcja mleka powinna być szczelnie zamknięta i opisana datą oraz godziną.
Jeśli chodzi zaś o samo przechowywanie mleka matki, działa tu podobna zasada jak przy przyrządzaniu pokarmów dla dorosłych. Najlepsze będzie świeże mleko, trzymane krótko w temperaturze pokojowej, dalej – to z lodówki, a na końcu mrożone. Oczywiście mrożenie czy chłodzenie nie pozbawia mleka matki składników odżywczych, jednak nieco zmniejsza ich ilość. Wciąż jest jednak dla dziecka pełnowartościowym pokarmem.

Mrożenie i przechowywanie mleka matki. Jak długo można przechowywać pokarm dla niemowląt?


Wszystko zależy od sposobu przechowywania mleka matki i temperatury, w jakiej znajduje się pojemnik. Najdłużej można przechowywać je w zamrażarce w temperaturze -18°C – aż 3-6 miesięcy. Nie warto jednak robić zapasów z tak długim terminem przydatności! Skład mleka matki zmienia się wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Półroczny maluch zjada inny pokarm niż miesięczny noworodek. Jak mrozić mleko matki na dłużej? Wystarczy lodówkowy zamrażalnik z temperaturą ustawioną od -10 do -15°C. W takich warunkach można trzymać mleko do 2 tygodni.
W lodówce o temperaturze 3-5°C można przechowywać mleko matki 3-5 dni, a w temperaturze pokojowej od 10 godzin (21°C) do 8 godzin (27°C).
Nie wolno trzymać pojemników z mlekiem na drzwiach lodówki ani przy ściance samorozmrażającej się zamrażarki, ze względu na wahania temperatur. W lodówce postaw mleko przy tylnej ściance, nad pojemnikami na warzywa.

Jak rozmrażać mleko matki?


Wiemy już, mrozić i przechowywać mleko. Teraz pora zastanowić się, jak odmrozić zamrożone mleko matki.
Warto podkreślić, że odmrażanie mleka matki nie przebiega tak samo jak innych mrożonych pokarmów. Nie wolno robić tego przy użyciu mikrofalówki, wrzątku, na kuchence, w piekarniku. Rozmrażać je należy powoli i jest na to kilka sposobów:

  • rozmrażanie mleka matki w lodówce – należy włożyć zamrożone mleko do lodówki i rozmrażać je w ten sposób przez 12 godzin, a następnie jeszcze godzinę w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu w lodówce możesz przechowywać je w niej 24 godziny, a w temperaturze pokojowej – 2 godziny.
  • rozmrażanie w kąpieli wodnej – włóż butelkę z mlekiem do letniej wody, w temperaturze do 37°C. Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 godzin.
  • rozmrażanie w podgrzewaczu do butelek – to najszybsza metoda, w dodatku  całkowicie bezpieczna. Dobry podgrzewacz do butelek Philips Avent, posiada bowiem opcję łagodnego rozmrażania butelek dla dzieci.

Jak podgrzać zamrożone mleko matki?


Mleko matki nie może zostać podgrzane zbyt mocno, powinno mieć temperaturę ciała (do 37 stopni) lub temperaturę pokojową. Niektóre maluchy miewają swoje preferencje, innym temperatura pokarmu, o ile jest w normie, nie robi zbytniej różnicy. Ale jak podgrzać zamrożone mleko matki?
Najlepiej podgrzewać pokarm dla dziecka w podgrzewaczu – pozwala on na równomierne podgrzanie, a dzięki odpowiednim ustawieniom możesz dostosować czas podgrzewania do objętości mleka oraz do jego aktualnej temperatury. Dobry przykład takiego urządzenia to podgrzewacz do butelek PHILIPS AVENT. Ma funkcję regulacji temperatury, funkcję utrzymania ciepła, a także automatyczne wyłączanie wraz z sygnałem dźwiękowym. Warto odnotować, że działa też bardzo szybko. Butelkę o pojemności 240 ml jest w stanie ogrzać w niecałe 3 minuty!
Podgrzanego mleka matki nie można już zamrażać ani odkładać do lodówki. Jeśli dziecko nie zje całej porcji, resztę musisz wylać.
Mleko po podgrzaniu delikatnie wymieszaj, lekko obracając butelkę, by wytrącony tłuszcz połączył się z resztą płynu. Mleko matki może po podgrzaniu (jeśli było zamrożone) wyglądać na zwarzone albo pachnieć nieco inaczej – nie wpływa to jednak na jego właściwości. Z pozoru mrożenie mleka matki i jego odmrażanie wydaje się skomplikowane, jednak to wszystko kwestia wprawy. Jeśli wspomniane w tekście czynności wykonywaliśmy już wielokrotnie, wszystko wykonujemy po prostu odruchowo. dobry podgrzewacz do butelek jedynie w tym pomaga.

Czytaj więcej

Nie ma opisu obrazu
Poradniki

21. luty

Jaki komputer gamingowy? – poradnik jak wybrać PC dla graczy

Szukasz komputera gamingowego? To świetnie! Poznaj kompleksowy poradnik na temat odpowiednich podzespołów!

21. luty

Dowiedz się więcej o Jaki komputer gamingowy? – poradnik jak wybrać PC dla graczy
Mężczyzna włączający polskie napisy na YouTube.
Poradniki

19. luty

Polskie napisy na YouTube – jak je włączyć i dostosować?

YouTube jest jedną z najpopularniejszych platform do oglądania filmów online, dostarczającą użytkownikom treści z całego świata. W tym artykule dowiesz się, jak włączyć polskie napisy na YouTube i jak je dostosować do swoich potrzeb.

19. luty

Dowiedz się więcej o Polskie napisy na YouTube – jak je włączyć i dostosować?
Działający smartwatch na nadgarstku mężczyzny
Poradniki

14. luty

Co to jest smartwatch i jak działa?

Jak dokładnie działa smartwatch i co możesz zrobić z inteligentnym zegarkiem – sparowanym i bez telefonu? Znajdź odpowiedzi na te pytania i odkryj, jakie korzyści niesie ze sobą smartwatch!

14. luty

Dowiedz się więcej o Co to jest smartwatch i jak działa?