Oszczędna płyta grzejna – co warto wybrać?
W pierwszej kolejności warto podkreślić, że wciąż znacznie tańszym surowcem od prądu jest gaz. Z tego powodu, kuchnie gazowe cieszą się popularnością w wielu domach, w których występuje instalacja gazowa. Jednak w nowym budownictwie coraz częściej nie występują instalacje tego rodzaju, co oznacza konieczność korzystania z innych typów płyt.
O efektywności energetycznej decydują sprawność wykorzystania energii, czyli to, ile energii faktycznie jest tu używane do podgrzania zawartości garnka, a ile jest marnotrawione. Pod tym względem, zdecydowanie dominuje płyta indukcyjna. Są to najoszczędniejsze urządzenia, gdyż pola grzejne same dostosowują się do dna garnków, czyli ciepło powstaje tylko tam, gdzie jest potrzebne. W ten sposób efektywnie używane jest ok. 90% energii. Sprawność płyty ceramicznej oceni się 60%, a płyty żeliwnej na ok. 55 %.Mimo wszystko, dla wielu osób wciąż nie jest to wystarczający argument za płytą indukcyjną. Przeciwnicy tego rozwiązania podkreślają wysoką cenę zakupu, a także skomplikowany montaż i czasochłonną naprawdę w przypadku wystąpienia awarii. To oczywiście może stanowić pewną barierę, jednak zdecydowanie więcej argumentów przemawia za tym wyborem. Płyty indukcyjne są nowoczesne i zapewniają wiele przydatnych funkcji, niedostępnych dla innych palników. Płytę można na przykład zabezpieczyć przed dziećmi za pomocą kodu PIN. Oprócz tego, ogromną zaletą jest brak możliwości poparzenia i wywołania pożaru, a także łatwe czyszczenie. Jeśli posiadamy odpowiednie akcesoria do czyszczenia płyty nawet uporczywe, zaschnięte zabrudzenia nie będą stanowić poważnego wyzwania.