Jak spieniać mleko – jaki spieniacz do mleka Koenic?
Skoro już masz mleko – roślinne lub krowie – pora je spienić!
- Aby uzyskać najlepszą piankę mleczną za pomocą pary z dyszy ekspresu, mleko powinno być zimne, mniej więcej 4°C.
- Jeśli spieniasz za pomocą elektrycznego spieniacza ręcznego, mleko powinno być ciepłe, mniej więcej 65°C. Podgrzewanie następuje bezpośrednio w urządzeniu, jeśli ma taką funkcję. Aby utrwalić pianę, zaczekaj kilka minut, nim ją przelejesz (lub przełożysz łyżką) do kawy.
W naszym sklepie znajdziesz wiele spieniaczy ręcznych. Szczególnie polecamy spieniacze Koenic – jaki wybrać? Firma produkuje dwa rodzaje takich urządzeń.
Na zdjęciu na górze strony widzisz elektryczny spieniacz Koenic KMF 15321 B. Ma elegancką obudowę ze stali nierdzewnej, pojemność 0,3 l i mocny silnik 500 W. Wygląda i działa mniej więcej jak czajnik elektryczny, podstawkę podłączasz do gniazdka. Za pomocą przycisku wybierzesz jedną z funkcji: spienianie z podgrzewaniem – duża piana, spienianie z podgrzewaniem – mała piana, spienianie na zimno, samo podgrzewanie. Uwaga, przy spienianiu napełniaj urządzenie maksymalnie do połowy – napój podwaja swoją objętość! Proces trwa dosłownie pół minuty, piana rośnie w oczach (przezroczysta pokrywka).
Tańszym rozwiązaniem jest spieniacz mleka Koenic KMF 100 – to on leży na desce na zdjęciu poniżej. 30-gramowa konstrukcja ze stali nierdzewnej ma silniczek zasilany dwoma bateriami AAA. Tu również wystarczy kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, by spienić mleko. Pamiętaj – najlepiej podgrzane.